Forskare vid Karolinska Institutet har hittat en mycket liten antikropp med hjälpa av en alpacka. Nano-antikroppen kan blockera coronaviruset, SARS-CoV-2. När viruset blockeras kan det inte ta sig in i cellerna. Upptäckten gör att forskarna nu hoppas på att dämpa spridningen av coronaviruset.
Den lilla neutraliserande nano-antikroppen som forskarna vid Karolinska Institutet upptäckt kan alltså blockera coronaviruset SARS-CoV-2 från att ta sig in i cellerna.
Gerald McInerney, lektor i virologi vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska Institutet, och som är en av författarna i studien säger:
– Vi hoppas att våra resultat kan bidra till att lindra covid-19-pandemin genom att inspirera till ytterligare utvärdering av den här specifika nano-antikroppen som terapeutisk kandidat mot denna virusinfektion.
LÄS OCKSÅ: Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst
Alpackan Tyson
När en alpacka injicerades med ett protein som coronaviruset använder för att infektera cellerna började sökandet efter effektiva nano-antikroppar, och efter två månader hade man fått sitt svar. Alpackan hade då fått ett starkt immunsvar mot proteinet och forskarna kunde identifiera en nano-antikropp. Den fick namnet Ty1 efter alpackan Tyson.
Coronaviruset använder sig av receptorn ACE2 för att ta sig in i cellerna, men den här processen blockeras av nano-antikroppen.
LÄS OCKSÅ: Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?
Billigt att framställa
När det handlar om att skapa läkemedel är det små nano-antikropparna bättre än vanliga antikroppar, och det beror på att de är så små och är därför bra på att binda sig vid receptorer, men dessa är också relativt billiga att framställa.
Forskarna går nu vidare och gör prekliniska studier, vilket betyder att man fortsätter att analysera och testa för att fastställa att nano-antikroppen är säker och effektiv. Är den det blir nästa steg studier på människor.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet och studien