Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Medicinalväxter i torkad form och i flaskor

Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?

Kampen mot det nya coronaviruset i kombination med bristen på effektiv medicin och vaccin har fått forskare att rikta strålkastaren mot växtvärldens antioxidanter i form av polyfenoler – naturliga växtämnen  som finns i medicinalväxter, frukt, bär och grönt.

En mängd polyfenoler kan bli utgångspunkt när forskarna nu kämpar för att hitta både behandlingar och förebyggande åtgärder mot coronaviruset. Den nuvarande kunskapen om polyfenoler som coronavirushämmande, finns beskrivet i en ny litteraturbaserad forskningsrapport från det polska Wroclaw-universitetet (se länk längst ner i artikeln). Den visar att polyfenoler, isolerade ur växter som vatten eller etanolextrakt, innehåller biologiskt aktiva substanser med antivirala egenskaper – som kan hämma de enzymer som är nödvändiga för coronavirusets reproduktion och förmåga att infektera individer. Att förstå hur viruset fungerar och sprider sig är avgörande för att hitta fungerande behandlingar, understryker forskarna.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Polyfenoler är ett annat ord för de naturliga växtämnen som ger frukt, bär och grönsaker sin färg och smak och fungerar som antioxidanter och det har tidigare forskats på deras antiinflammatoriska och anticancerogena förmågor. Den grupp polyfenoler som visat sig kunna vara ”nyckeln” för att kunna skapa behandlingar mot coronaviruset är verksamma genom att hämma virusets enzymer.

 

Gruppen polyfenoler som hämmar coronaviruset består bland annat av:

  • Betulinsyra (som finns i till exempel chaga/sprängticka)
  • Aloe emodin (finns i växter som aloe-plantan)
  • Indigo (växt med det blå pigmentet indigo)
  • Luteolin (flavanoid och gult färgämne som finns i många frukter och grönsaker)
  • Quercitin (flavanoid och gult färgämne som finns i bla ek, bär, te äpple och vindruvor)
  • Gallater/gallussyra (som finns i bl a trollhassel, ekbark, sumak och teblad)

Gallussyra har exempelvis antiseptiska egenskaper och hindrar cancerframkallande processer i kroppen och många forskare har rapporterat att luteolin har både antiinflammatoriska, antivirala, anticancerogena och neurologiskt skyddande egenskaper. Och Kurera har tidigare skrivit om att kanadensiska forskare vill testa quercetin mot coronaviruset.

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Fördelarna med att hitta och använda växtbaserade fytokemikalier som dessa i behandlingen av sjukdomen är att de inte ger några biverkningar och innebär en hög säkerhet för patienterna, menar forskarna. Dessutom är ju polyfenoler redan tillgängliga i form av mat och i vanliga medicinalväxter som använts länge inom traditionell medicin, understryker de. Nästa steg bör dock vara att göra laboratorietester och kliniska studier på människor.

Källa: Rapport publicerad på Science Direct: "Phytochemicals containing biologically active polyphenols as an effective agent against Covid-19-inducing coronavirus"

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!