Annons
Annons

Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?

Kampen mot det nya coronaviruset i kombination med bristen på effektiv medicin och vaccin har fått forskare att rikta strålkastaren mot växtvärldens antioxidanter i form av polyfenoler – naturliga växtämnen som finns i medicinalväxter, frukt, bär och grönt.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 augusti, 2020
Polyfenoler framtida behandling mot Covid-19?

Kampen mot det nya coronaviruset i kombination med bristen på effektiv medicin och vaccin har fått forskare att rikta strålkastaren mot växtvärldens antioxidanter i form av polyfenoler – naturliga växtämnen som finns i medicinalväxter, frukt, bär och grönt.

En mängd polyfenoler kan bli utgångspunkt när forskarna nu kämpar för att hitta både behandlingar och förebyggande åtgärder mot coronaviruset. Den nuvarande kunskapen om polyfenoler som coronavirushämmande, finns beskrivet i en ny litteraturbaserad forskningsrapport från det polska Wroclaw-universitetet (se länk längst ner i artikeln). Den visar att polyfenoler, isolerade ur växter som vatten eller etanolextrakt, innehåller biologiskt aktiva substanser med antivirala egenskaper – som kan hämma de enzymer som är nödvändiga för coronavirusets reproduktion och förmåga att infektera individer. Att förstå hur viruset fungerar och sprider sig är avgörande för att hitta fungerande behandlingar, understryker forskarna.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Polyfenoler är ett annat ord för de naturliga växtämnen som ger frukt, bär och grönsaker sin färg och smak och fungerar som antioxidanter och det har tidigare forskats på deras antiinflammatoriska och anticancerogena förmågor. Den grupp polyfenoler som visat sig kunna vara ”nyckeln” för att kunna skapa behandlingar mot coronaviruset är verksamma genom att hämma virusets enzymer.

Gruppen polyfenoler som hämmar coronaviruset består bland annat av:

  • Betulinsyra (som finns i till exempel chaga/sprängticka)
  • Aloe emodin (finns i växter som aloe-plantan)
  • Indigo (växt med det blå pigmentet indigo)
  • Luteolin (flavanoid och gult färgämne som finns i många frukter och grönsaker)
  • Quercitin (flavanoid och gult färgämne som finns i bla ek, bär, te äpple och vindruvor)
  • Gallater/gallussyra (som finns i bl a trollhassel, ekbark, sumak och teblad)

Gallussyra har exempelvis antiseptiska egenskaper och hindrar cancerframkallande processer i kroppen och många forskare har rapporterat att luteolin har både antiinflammatoriska, antivirala, anticancerogena och neurologiskt skyddande egenskaper. Och Kurera har tidigare skrivit om att kanadensiska forskare vill testa quercetin mot coronaviruset.

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Fördelarna med att hitta och använda växtbaserade fytokemikalier som dessa i behandlingen av sjukdomen är att de inte ger några biverkningar och innebär en hög säkerhet för patienterna, menar forskarna. Dessutom är ju polyfenoler redan tillgängliga i form av mat och i vanliga medicinalväxter som använts länge inom traditionell medicin, understryker de. Nästa steg bör dock vara att göra laboratorietester och kliniska studier på människor.

Källa: Rapport publicerad på Science Direct: ”Phytochemicals containing biologically active polyphenols as an effective agent against Covid-19-inducing coronavirus”

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons