Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Den nya mensemojin Foto: Plan International

Äntligen – mensemojin är här!

Det finns emojis med gräsänder, glada cowboys och barbröstade personer som spelar vattenpolo.
Men vill du beskriva din mens så har det inte funnits någon symbol – förrän nu.

Varje dag skickas sex miljarder emojis mellan människor, där du på ett enkelt och lättsamt sätt kan berätta vad du gör, vad du äter eller hur du mår. Och det finns alltifrån långnästa troll till sjöjungfrus och symboler för landhockey.
Men vill du kommunicera om din mens, som 800 miljoner personer har runtom i världen dagligen, har

 

det inte funnits någon vettig symbol i emojilistan – förrän nu.

Läs också: Så mycket kostar din mens

Mensemojin kan hjälpa till att bryta tystnaden
Det var redan 2017 som Plan International i Storbritannien arrangerade en omröstning om en mensemoji, där det vinnande förslaget skickades in till Unicode Consortium som beslutar om nya emojis.

Plan Internationals undersökning visade nämligen att nästan hälften av alla brittiska kvinnor i åldrarna 18-34 tycker att en mensemoji skulle hjälpa dem att bryta tystnaden om mens och få dem att prata om mens med vänner och familj.

Det första emojiförslaget föreställde en vit trosa med  bloddroppar på – något som inte föll väl ut.
I fjol skickade man därför in ett nytt förslag på en mensemoji i form av en bloddroppe, vilken antogs i

Första förslaget på mensemojin - som inte godkändes

 

början av året.

Läs också: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kunna kommunicera om sin mens
Självklart ska flickor och kvinnor kunna kommunicera om sin mens genom emojis, menar Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.
– En emoji är inte lösningen, men den är ett led i att bryta tabut som existerar över hela världen och som hindrar mens från att bli den utvecklings- och rättighetsfråga det borde vara, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.