Kan man vinna år till sitt liv – och utseende – genom att äta mat som specifikt gynnar ett hälsosamt åldrande? Jajjemen. Här är sex livsmedel som håller dig ung, frisk och snygg.
Många variabler är inblandade när det gäller hur gamla vi blir, men genom att ha en hälsosam livsstil, hålla sig aktiv och äta en näringsrik kost kan man sakta ner åldrandeprocessen och kanske till och med lyckas hålla borta vissa åldersrelaterade sjukdomar som till exempel benskörhet, diabetes och hjärtsjukdom. Börja redan nu genom att inkludera dessa sex livsmedel i din kost.
1. Olivolja – motverkar ålderssjukdomar
Redan för fyrtio år, i en studie kallad Seven Countries Study, drog forskarna slutsatsen att det till betydande del var det omättade fettet i olivolja som bar ansvaret för de få fall av hjärtsjukdom och cancer som drabbade ön Kreta.
Idag vet vi att olivolja även innehåller polyfenoler, kraftfulla antioxidanter som hjälper till att motverka åldersrelaterade sjukdomar.
2. Fisk – håller dig frisk
För trettio år sedan började forskare att studera hur det kom sig att Alaskas inuiter höll sig så friska från hjärt- och kärlsjukdomar. Anledningen, enligt vad forskarna tror idag, är den stora mängd fisk de konsumerade. Fisk är en enormt bra källa till omega-3-fettsyror, vilka anses vara hälsosamt för hjärtat på flera sätt och även hjälpa till att förebygga högt kolesterol.
Intressant om omega-3
EPA (eicosapentaenoic acid), är namnet på en av omega-3-fettsyrorna i fet fisk som visat sig effektivt hjälpa till att bevara kroppens kollagen, ett protein som håller huden fast. EPA i kombination med en annan omega-3-fettsyra vid namn DHA (docosahexaenoic acid), anses ge en skyddande effekt mot hudcancer på grund av att den minskar antalet inflammationer, vilka annars kan bidra till tumörväxt, säger Homer S. Black, professor emeritus vid dermatologiska avdelningen vid Baylor College of Medicine i Houston, USA, till Women’s Health Magazine.
Annan omega-3-rik fisk är tonfisk, makrill, sardiner och lax.
3. Jordgubbar – för slät hud
… och andra C-vitaminrika livsmedel tros ha en antirynk-effekt, positiv effekt på hudens elasticitet och fungera mot åldersrelaterad torrhet. Det visar bland annat en studie från 2007 publicerad i the American Journal of Clinical Nutrition.
C-vitaminets utslätande effekter tros bero dess förmåga att städa upp fria radikaler som producerats från ultravioletta strålar och även på dess roll i kollagensyntesen, skriver Women’s Health Magazine.
Kollagen är ett fibrigt/trådigt protein som håller huden fast och slät och just vitamin C är nödvändigt vid kollagenproduktion.
4. Tomater – skydd mot solen
Tomater får sin röda färg från lykopen, ett karotinfärgämne som hjälper till att hålla huden slät och fin.
I en studie som publicerades 2008 i the European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics kunde forskare se att av studiens 20 deltagare var det de som hade de högsta koncentrationerna av lykopen som också hade slätast hud.
Genom att få i sig mer lykopen kan man också skydda sin hy från att brännas i solen, visar studier.
Lykopen finns även i nypon, morötter, blodgrape, vattenmellon, röd paprika och guava.
5. Tofu – för bibehållet kollagen
Tofu – och annan sojamat som gröna sojabönor eller sojamjölk – kan hjälpa till att bibehålla hudens kollagen. Detta på grund av att tofu är så rikt på isoflavoner. I en studie som publicerades i the Journal of the American College of Nutrition, fick möss som hade matats med isoflavoner och utsatts för ultraviolet strålning färre rynker och slätare hy än möss som hade utsatts för UV-strålning utan att ha fått isoflavoner. Forskarna tror att detta beror på att isoflavonerna motverkar att kollagenet bryts ner.
6. Majs – och myten om frusna grönsaker
Majs är en utmärkt källa till lutein som är en typ av karotinoid. Precis som lykopen skyddar lutein vår hy mot UV-strålning.
Är det inte säsong för majs ska du inte tveka att köpa fryst majs.
– Frusna grönsaker kan till och med vara mer hälsosamt än färska grönsaker, säger Gene Lester, plantfysiolog vid USDA Agricultural Research Service, till Women’s Health Magazine. Han fortsätter:
– Varför? Jo, för att frukt och grönsaker som valts ut för att frysas tenderer att ha förpackats när de är på toppen av sin mognadsprocess, ett tillfälle då de är – det är en generell regel – som mest näringsrika. Istället för att ligga och mogna på hyllan i mataffären.
Av Isabelle Hedander