World Cancer Research Fund, WCRF, har uppdaterat sina rekommendationer för att förebygga cancer. Det viktigaste rådet är precis som tidigare att hålla en hälsosam vikt.
Övervikt och fetma är en riskfaktor för många cancerformer. Att röra på sig mer, att äta mindre energirik snabbmat och att dricka mindre läsk påverkar också cancerrisken eftersom det kan påverka vikten. Rekommendationerna är i stort sett desamma som tidigare. På många områden har sambanden stärkts av ny forskning, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Bekräftar Livsmedelsverkets råd
Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket säger i pressmeddelandet att WCRF:s rekommendationer fungerar som en kvalitetskontroll och ligger i linje med Livsmedelsverkets råd som syftar till att minska risken för cancer och andra livsstilssjukdomar .
– Resultaten visar återigen hur stor betydelse matvanorna har för hälsan. Om till exempel hälso- och sjukvården arbetade mer förebyggande med samtal om bra matvanor skulle det främja både folkhälsan och hälsan hos enskilda individer. Det är värt det, för också små förändringar gör stor skillnad, säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket.
LÄS OCCKSÅ: 10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna
WCRF:s rekommendationer för att minska risken för cancer:
• Håll en hälsosam vikt
• Var fysiskt aktiv
• Ät mer fullkorn, grönsaker, frukt och bönor
• Ät mindre snabbmat
• Begränsa konsumtionen av rött kött och chark
• Undvik läsk och saft
• Begränsa alkoholkonsumtionen
• Förlita dig inte på kosttillskott
• Amma ditt barn
• Den som har behandlats för cancer rekommenderas också att följa råden för att minska risken för återfall och för att minska risken att drabbas av andra sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Fetmaoperation leder till vitaminbrist
Tredje uppdateringen
För att bedöma sambanden mellan matvanor, fysisk aktivitet, vikt och risk för olika typer av cancer har WCRF en unik global databas som de kontinuerligt uppdaterar och använder. Det är tredje gången de sammanställer all information och uppdaterar sina rekommendationer för att förebygga cancer. WCRF sammanställer och utvärderar information om hur matvanor, fysisk aktivitet och vikt påverkar risken för cancer. Cancerrisken påverkas av många faktorer. Några av dem, som ärftlighet och vissa miljöfaktorer, kan man inte själv påverka. Andra faktorer som man kan påverka men som inte WCRF studerat är rökning och solvanor.
LÄS OCKSÅ: Övervikt kan förkorta ditt liv med 8 år
I samband med att den nya rapporten släpps presenteras också infografik som visar för vilka samband det finns starkast stöd och vilka cancerformer de olika faktorerna påverkar.
Av Nina Törmark
Källa: Livsmedelsverket, Livsmedelsverkets kostråd hittar du här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!