Annons

Att sticka lugnar och stärker personer med psykisk ohälsa

Kan stickning få personer som lever med psykisk ohälsa att må bättre? Ja ny svensk forskning visar att personer som stickar som hobby bland annat får en känsla av identitet, lugn, tillhörighet och struktur i vardagen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
26 mars, 2024
Kvinna som stickar

Intresset för att sticka har skjutit i höjden på senare år, som en följd av pandemin och klimatkrisen. Det hemstickade plagget blev till och med utsett till Årets julklapp julen 2022. Det är både klimatvänligt att sticka sina egna plagg, accessoarer eller heminredning och det är en meningsfull aktivitet som man kan utföra på egen hand, eller med sällskap av andra.

Kan stickning hjälpa vid psykisk ohälsa?

Sedan tidigare har forskning kunnat visa att stickning kan ge en bättre hälsa och livskvalitet då det bland annat är både avstressande, förbättrar humöret och höjer självkänslan. Men kan även personer som lever med psykisk ohälsa må bättre och känna en större meningsfullhet i tillvaron av att sticka? Detta har forskare vid Göteborgs universitet nu undersökt med hjälp av en kvalitativ studie.

600 inlägg om stickning analyserades

Det finns idag många grupper och forum för stickentusiaster både ”IRL” och online där likasinnade diskuterar stickning, stickar tillsammans och följer varandras projekt. Forskarna från Göteborg samlade in och analyserade 600 inlägg från internetforum för stickande personer som lever med psykisk ohälsa, och har sammanställt vad dessa upplever att stickning betyder för deras hälsa. Resultaten visade att personerna anser att stickning som hobby främjar deras hälsa på både kort och lång sikt, på flera olika sätt. Att ägna sig åt stickning upplevdes som en meningsfull och ibland  även utmanande aktivitet.

Här nedan listar vi vilka fördelar som deltagarna upplevde av att sticka!

LÄS OCKSÅ: Lär dig meditera – i några enkla steg

Annons

10 hälsofördelar med att sticka 

  • Ger en känsla av kompetens, att vara bra på något. När man mår psykiskt dåligt kan det kännas som att man inte är bra på något, men att sticka gav personerna en känsla av att vara bra på något – kanske till och med briljera – vilket stärkte deras självförtroende.
  • Ökar känslan av kontroll. Även när andra saker i livet känns orättvisa och inte går att kontrollera upplevde personerna att stickning var något som de själva hade kontroll över.
  • Ett sätt att varva ner i vardagen genom att bland annat fokusera på en uppgift.
  • Det håller en sysselsatt, vilket ger en känsla av struktur och balans i vardagen. Om man till exempel inte har ett jobb att gå till så blev stickandet en meningsfull sysselsättning
  • En både självständig och social aktivitet som går att göra både i ihop med andra och i ensamhet.
  • Bidrar till en känsla av identitet, och tillhörighet av att vara en ”stickare”.
  • Ger en känsla av belöning att ha skapat och få hålla i de färdigstickade plaggen eller föremålen i sin hand.
  •  Några som stickade upplevde också skillnad i sitt tänkande. Deras tankar blev klarare och mer hanterbara när de ägnade sig åt denna aktivitet.
  • När bägge händer används i en rytmisk, repetitiv och ofta automatisk rörelse så gör det att man kan nå ett meditativt sinnestillstånd. Att sticka användes ofta av gruppdeltagarna som ett alternativ till att ta ångestdämpande medicin. De såg stickandet som ett sätt att hantera sina symtom och stävja skov av oro och ångest innan de eskalerade, när de kände att de var på väg ner i en ”negativ spiral”. Stickande blev helt enkelt ett sätt för dem att hålla sig friska mentalt.
  • Att känna texturen av garnet, njuta av dess färger och ibland även dofta på garnet gav känslor av välbefinnande och lycka. Precis som att planera sina stickningsprojekt och välja ut garn i affären är något som personerna uppskattade och blev lyckliga av.

Källa: Studien ”Promoting health through yarncraft: Experiences of an online knitting group living with mental illness”

Annons