Annons
Annons

Automatkaffe höjer det onda kolesterolet

Kaffe från automater på arbetsplatser innehåller mycket högre halter av två ämnen som höjer det skadliga kolesterolet, än vanligt bryggkaffe. Det visar en ny svensk studie från två lärosäten.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 mars, 2025
Kvinna trycker på knapp på en kaffemaskin på arbetsplats

Forskare från Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola har undersökt hur mycket av skadliga kolesterolhöjande ämnen det finns i det kaffe som finns automater på arbetsplatser och andra offentliga platser.

Kokkaffe höjer det onda kolesterolet

Det är känt sedan tidigare att kokkaffe innehåller höga halter av kolesterolhöjande ämnen, medan det filtreras bort effektivt i vanliga kaffebryggare med pappersfilter. Det handlar om två ämnen: diterpenerna cafestol och kahweol som höjer ”det onda” LDL- kolesterolet kraftigt. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna är rådet därför att dra ner på eller avstå helt från att dricka kokkaffe.

När forskarna har gjort jämförelseanalyser så har de –utöver kokkaffe–  även undersökt espresso, presskaffe och perkulatorkaffe. Och kokkaffe innehöll högst nivåer av diterpener per kopp. Även vissa espressoprover innehöll höga nivåer, men i varierande grad.

LÄS OCKSÅ: Vilket kaffe är nyttigast? 

14 kaffemaskiner undersöktes

Forskare hade däremot inte tidigare studerat huruvida kaffemaskiner i offentliga miljöer och arbetsplatser kan filtrera bort dessa ämnen, så som vanliga kaffebryggare gör. Och eftersom många av oss dricker flera koppar kaffe under dagen på jobbet så ville forskarna ta reda på halten av kolesterolhöjande ämnena i dessa kaffemaskiner/automater.

Annons
Annons

I studien undersökte forskarna kaffe från 14 maskiner på olika arbetsplatser och kaffesorterna kom från fem vanliga märken av färdigmalet kaffe. Forskarna analyserade kaffeprover vid flera olika tillfällen – och kunde se att halterna var mycket högre än i vanligt bryggkaffe.

– Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem. Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällen, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

 Kolesterolhöjande ämnen påverkar blodfetter

Nivåerna av cafestol och kahweol skiljde sig åt mellan maskinerna, och nivåerna kunde också skilja sig åt mellan olika provtillfällen. Men den vanligaste kaffemaskinen i studien (kallad bryggmaskin av forskarna) gjorde kaffe med högst koncentrationen av diterpener.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, säger David Iggman.

Källa: Uppsala universitet och studien ”Cafestol and kahweol concentrations in workplace machine coffee compared with conventional brewing methods”

Annons
Annons

Annons