En avokado om dagen kan avsevärt sänka det onda kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar.
Det visar ny forskning från Pennsylvania State University.
Avokado är rik på fetter av det hälsosamma slaget och även full av andra näringsämnen. Nu visar en ny studie publicerad i Journal of American Heart Association att den krämiga frukten, på några veckor, även kan sänka ditt kolesterol.
”Måttlig fetthalt i kosten det bästa”
Flera tidigare studier har visat att mättade fetter i exempelvis kött och smör ökar risken för hjärtsjukdomar. Det omättade fettet däremot, som finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel avokado, nötter och olivolja, gynnar tvärtom hälsan, bland annat genom att sänka kolesterolet. Hälsofördelarna från avokado liknar verkar liknar dem från medelhavskosten, menar forskarna.
– Förr brukade vi ersätta kolhydrater med mättat fett. Nu ser vi att det är bättre för människor att ersätta det mättade fettet i kosten med omättat fett och på så sätt hålla sig till en måttlig fetthalt i kosten. Inte för mycket och inte heller för lite, säger Penny Kris-Etherton, ordförande i American Heart Association nutritionskommitté och framstående professor i näringslära vid Pennsylvania State University, enligt NBC News uppger Today.
Tre olika testgrupper
Kris-Etherton och hennes kollegor har gjort en studie med 45 typiska amerikaner – alla överviktiga eller feta, men med friskt kolesterol och blodtryck. En grupp fick äta en fettsnål diet utan avokado, en annan grupp fick äta en kost med ett måttligt intag av fett utan avokado och den tredje samma kost som den andra gruppen men med en avokado per dag.
De två dieterna med måttligt intag av fett påminner mycket om den genomsnittliga amerikanska dieten, med ungefär en tredjedel av kalorierna från fett.
Avokadogruppen sänkte sitt onda kolesterol mest
Alla tillbringade fem veckor på varje diet. Ingen bantade, men deras nivåer av LDL-kolesterol – det så kallade ”onda” kolesterolet – förändrades.
– Alla dieter minskade LDL-kolesterolet, den huvudsakliga riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom. Men dieten med avokado minskade LDL-kolesterol mest, säger Kris-Etherton.
Amerikaner uppmanas att hålla sitt totalkolesterol under 200 och företrädesvis under 180. LDL bör vara under 100.
Många hälsofördelar med avokado
Vi måste fokusera på att få människor att äta en kost som är hälsosam för hjärtat, som avokado och andra näringsrika livsmedel med bra fett.
– Fler kan inkludera avokado i sin kost genom till exempel sallader eller på en smörgås. Och man kan göra guacamole och använda grönsaker i stället för chips som dipp, säger hon vidare.
Förutom enkelomättade fetter innehåller avokado även fibrer, fytosteroler och polyfenoler som även de kan hjälpa till att sänka kolesterolet. Avokado innehåller också naturliga sockerarter vilka kan hjälper till att reglera blodsockret.
Avokado rikt på kalorier
Men som med allt: för mycket av det goda kan vara skadligt. Avokado är definitivt inte kalorifattig mat.
– En avokado har omkring 200 till 250 kalorier. Så jag vill starkt uppmana människor att inte bara lägga till en avokado per dag till sin kost, utan den måste ersätta de många näringsfattiga kalorier som är så populära i den amerikanska kosten, säger Kris-Etherton.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!