Annons
Annons

Barn som förlorar en förälder mår sämre psykiskt som vuxna

Det är aldrig lätt att förlora en förälder, men det är extra tufft att mista en förälder under sin barndom och uppväxt. Forskning visar att barn och unga under 21 år som upplevt att en förälder dör, generellt får sämre psykisk hälsa och lägre inkomst i vuxen ålder än andra.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
26 augusti, 2023
Mor och dotter besöker en grav på en kyrkogård

Det är forskare från Finland och Irland som har gått till botten med hur barn som förlorar en förälder under uppväxten påverkas av det i vuxen ålder. Forskarteamet undersökte totalt över 960 000 finska barn och ungdomar, födda mellan 1971 och 1986, som alla förlorat en förälder.

Psykiska besvär vanligt

Uppåt 5 procent av barnen hade förlorat sin mamma, medan nära 12 procent hade förlorat sin pappa. Och totalt nästan 65 800 barn hade förlorat en förälder innan de fyllt 21. Men det visade sig vara tre gånger så sannolikt att en pappa dog innan deras barn fyllt 21, än att en mamma gjorde det.

Forskarna ville undersöka om det fanns en koppling mellan psykisk ohälsa hos barnen i fråga, samt hur väl de lyckades på arbetsmarknaden (när de hunnit bli 26-30 år), samt om det fanns en skillnad mellan pojkar och flickor. Forskarna studerade såväl dödsattester och läkarjournaler som skolbetyg och sjukfrånvaro, med mera.

Det visade sig att de barn och unga under 21 år som förlorat en förälder löpte högre risk att läggas in på sjukhus för psykiska besvär i vuxen ålder, än de som förlorade en förälder först efter att de själva hunnit fylla 30.

Män mer sårbara än kvinnor

Dr. Petri Böckerman från Universitetet i Jyväskylä i Finland, är en av studiens medförfattare. Han konstaterar att pojkar och unga män verkar vara mer sårbara än kvinnor i detta sammanhang. Det var nämligen 70 procents större sannolikhet att de som vuxna blev inlagda på sjukhus för psykiska besvär, jämfört med 52 procent av flickor/unga kvinnor. De vanligaste anledningarna till att hamna på sjukhus var missbruk och självskadebeteenden. Vidare var det nästan 2,5 gånger mer sannolikt att pojkar och unga män (under 21 år) som förlorat sina mammor hamnade på sjukhus på grund av självskadebeteenden, jämfört med de som förlorade sina mammor först i 30-årsåldern.

På liknande sätt hade flickor och unga kvinnor under 21 år som förlorat sin pappa nästan dubbelt så stor risk att utveckla ett missbruk i vuxen ålder.

Fler följder av en förälders död

  • Sjukfrånvaro är vanligare bland både pojkar och flickor som förlorat en förälder tidigt, liksom användandet av läkemedel mot psykisk ohälsa.
  • Att förlora en mamma i förtid hänger samman med en 88 procentig ökad risk att drabbas av stressrelade syndrom/sjukdomar.
  • Att förlora en förälder innan man fyllt 21 är kopplat till färre års utbildning, lägre årsinkomst och längre perioder av arbetslöshet (i 25-30-årsåldern).
  • Flickor som förlorat sin mamma i förtid hade den största minskningen i utbildningstid, ungefär ett halvt skolår.
  • Att förlora sin pappa för tidigt medförde en nästan 17 procentig  minskning i årsinkomst bland män (motsvarigheten bland kvinnor var 11 procent). Det minskade även sannolikheten att barnet fick en regelbunden sysselsättning.

Förälderns död påverkar barnets framgång

Forskarna bakom studien sammanfattar att det finns ett starkt samband mellan en förälders för tidiga död och psykisk ohälsa hos deras barn när de blivit vuxna. Även om det drabbar män i större utsträckning än kvinnor. Det finns även ett samband mellan en förälders död och hur väl barnen lyckas på arbetsmarknaden (exempelvis anställningar och inkomster) – och även detta samband är tydligare bland män.

Av Carolina Eriksson

Källa: Study Finds och studien Losing a parent during childhood can do lifelong damage — especially for boys

Annons
Annons