Under veckan som gått har det rått en hetsig debatt kring C-vitaminet. Med hänvisning till en ny studie har flera medier berättat om en förhöjd risk för njursten för män som äter tillskott av vitaminet. Nu höjer flera experter sina röster och tillbakavisar påståendet, som de menar har blivit misstolkad.
– Besvären beror inte på C-vitaminet utan på de tillsatser som medföljer just brustabletten, säger den kostrådgivaren och näringsterapeuten Zarah Öberg.
C-vitamin pekas ut som hälsofarligt. Medier som Svenska Dagbladet och SVT berättade att risken att utveckla njursten var dubbelt så hög om man åt C-vitamintillskott, och ju oftare de åt vitaminet, desto högre var risken att drabbas.
Lett till en upprörd debatt
Debatten efter artiklarna och inslagen har inte låtit vänta på sig. Både privatpersoner, branschfolk och experter har rasat och kommentarerna på nätet har haglat. Informationen från studien har misstolkats och ger nu det hälsogivande, och nödvändiga, C-vitaminet ett oförtjänt dåligt rykte, menar man.
”Skrämselpropaganda”
Risk för ökad dödlighet!!!! Nu får de väl ändå ge sig. Skrämselpropaganda. Stackars de människor som inte är pålästa”, skriver en Christina P på en allmän sida på Facebook.
”Fullvärdig kost absolut men vilka livsmedel då? De är så bearbetade och utarmade så vart finns det nyttiga? Själv har jag C-vitamin på recept av min läkare även om jag köper de på Hälsokosten. Och utan magnesiumtillskott skulle jag inte kunna gå så bra som jag klarar nu. Så fram med allt det bra med tillskotten. Vi är många som använder dem istället för syntetiska läkemedel. Hellre dem än värktabletter”, skriver en Annelie G på samma Facebook-sida.
”Vilseledande”
”Vilseledande och osaklig public service”, anser Stella Lindblom på tidningen Newsvoice om SVT:s inslag. Hon publicerar också en granskning av KI-professorn, tillika kvinnan bakom studien, Alicja Wolks jävsituation.
Stella Lindblom skriver vidare:
”Varför denna krigföring mot en naturlig substans? Varför lägger man ner så mycket tid och kraft på att försöka hitta fel på något som är en viktig del av vår kost och som det saknas rapporterade dödsfall för, medan man smusslar under mattan att flera tusen personer dör varje år, bara i Sverige, på grund av rätt förskriven medicin från industrin?”
Tråkig debatt
Även näringsterapeuten och föredragshållaren Zarah Öberg tycker att debatten är tråkig. Den är överdriven, menar hon, och bygger på felaktigheter:
– C-vitamin är på inga sätt farligt. Det är snarare en av våra viktigaste näringsämnen och antioxidanter. C-vitamin oxiderar lätt, vilket gör att tillskott ofta kan vara en bra källa vid intag av höga doser C-vitamin.
”Att brustabletter kan skapa problem är inget nytt”
– Att det skulle orsaka njursten stämmer inte alls och är helt grundlöst. Att just brustabletter kan skapa problem i kroppen är inget nytt, då dessa brustabletter innehåller ohälsosamma tillsatser. Dessa besvär beror dock inte på C-vitaminet i sig, utan på de tillsatser som medföljer just brustabletten.
Hon berättar hur man ska göra för att få i sig vitaminet för bästa effekt:
– C-vitamin bör komma från rena tillskott, som är fria från tillsatser. Om det krävs stora doser av C-vitamin så kan intravenösa injektioner passa bättre, eftersom oralt tillskott med C-vitamin kan ge diarré om det intas i stor mängd.
”Kan ge dig ett friskare och rikare liv”
Även hälsoprofilen Bertil Wosk, vd och grundare av hälsoföretaget Holistic, tycker att debatten är trist och missgynnar ett i övrigt utomordentligt vitamin:
– Allt kan överdoseras, även vanligt vatten. Använt med förnuft kan vitaminer, mineraler och andra kosttillskott förebygga sjukdomar, lindra symtom och ge dig ett friskare och rikare liv med väldigt lite biverkningar jämfört med det mesta annat man kan göra”, säger han.
Av Isabelle Hedander