Annons
Annons

Bitterörter gör magen glad

Bitterörter är riktiga välgörare för magen. Men många äter idag för lite bittra smaker. Örtspecialisten Lisen Sundgren berättar hur bitterörter råder bot på gaser, buller och ballongmagar.

Redaktionen

27 februari, 2014
Bitterörter gör magen glad
Dela inlägget

Bitterörter är riktiga välgörare för magen. Många av oss äter dessutom för lite bittra smaker. Örtspecialisten Lisen Sundgren berättar om växterna som råder bot på gaser, buller och ballongmagar.

Lisen Sundgren är örtspecialist och inspiratör. Hennes stora intresse för örter väcktes när hon gick in i väggen för 20 år sedan.
– Det enda jag ville var att ha fingrarna i jorden, minns Lisen. I naturen fann jag lugnet. Så småningom började jag jobba på Rosendals trädgård, där jag fortfarande håller i kurser och örtvandringar.

I samband med att Lisen gick in i väggen fick hon problem med sin mage. Hon började då testa olika bitterörter för att få magen lugn. Själv har jag aldrig hört talas om bitterörter, så jag ber Lisen förklara från scratch.

Vad är bitterörter?
– Bitterörter är växter som innehåller bitterämnen och därför smakar bittert. Ruccola, kaffe och grapefrukt använder många i sin vardag. Men i naturens skafferi finns många fler. Maskros, malört, rölleka och rosenblad är bara några exempel.

Varför ska man äta bitterörter?
– De beska smakerna sätter igång tarmrörelserna. Det minskar matsmältningsbesvär som gaser, uppkördhet och sura uppstötningar. När tarmrörelserna fungerar bättre förbättras näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret. Dessutom stimulerar de gallblåsan och levern.

Olika smaker har olika effekter
De fyra grundsmakerna – salt, surt, sött och beskt – triggar olika smaksensorer på tungan. De stimulerar i sin tur olika fysiologiska processer i kroppen. Därför är det viktigt att vår dagliga kost innehåller alla olika smaker, förklarar Lisen.
– Idag får många i sig för lite bittra smaker. I vår västerländska mat är nämligen de salta och söta smakerna överrepresenterade. Det salt-söta triggar aptiten medan de beska smakerna hjälper kroppen att ta hand om maten. Därför tenderar vi många gånger att äta för mycket.

– Och det är smaken som är det viktiga, understryker Lisen. Om du till exempel har mjölk och socker i ditt kaffe kommer kroppen inte att uppfatta det som bittert längre. Då får det inte längre samma fysiologiska effekter.

Hur ska man använda bitterörter?
– Vanligast är att göra örtte, antingen på färska eller torkade örter. Förr var det också vanligt med mixturer, det vill säga att låta örter dra i alkohol. Snaps med bitterörter har vi till exempel fortfarande kvar till våra högtider. Men jag vill inte uppmuntra till alkoholkonsumtion, skrattar Lisen. Maskroste går minst lika bra!

Så det är bara att börja odla med andra ord?
– Jag tycker personligen att själva odlandet är som medicin i sig. Men jag inser ju att alla inte är lika ”muppiga” som jag, säger Lisen skämtsamt. Har man ingen egen örtagård eller tid att leta växter i naturen finns utmärkta teer och örtpreparat att hitta i hälsokosten. Cynaramin som innehåller maskros och boldo är till exempel toppen!

Skönt. När ska man ta bitterörter för bästa effekt?
– En kvart före eller en kvart efter maten brukar man säga.

Finns det människor som inte bör äta bitterörter?
– Inte vad jag kan komma på, säger Lisen. Alla behöver ju en bra matsmältning. Men det är givetvis inte bara vad vi stoppar i oss som påverkar hur magen mår. Förstoppning kan till exempel bero på att vi sitter stilla för mycket. Bitterörter fungerar allra bäst om de kombineras med både motion, avslappning och andningsövningar.

Hur upplever du att folk överlag ser på örtmedicin idag?
– För femton år sedan när jag började prata om örter tyckte folk att jag var lite tokig, säger Lisen. Idag upplever jag att det finns ett stort intresse, framförallt hos den yngre generationen. Fler vill hitta en hållbar livsstil som inte sliter på jordens resurser. Att när det finns möjlighet använda växter istället för kemiska läkemedel är ett av många sätt att leva mer i samklang med naturen.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Lisens tips för en nöjd mage

* Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt.
* Ät regelbundna måltider. Småät inte mellan målen.
* Lagad mat är snällare mot magen än raw food.
* Magen vill vara varm – klä dig i varma tröjor vintertid.
* Sluta stressa. Magen hatar stress.
* Ät varm eller rumstempererad mat. Aldrig kylskåpskall.
* Skippa vitt mjöl, socker och mjölkprodukter under en period.

Annons
Annons