Annons

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
7 januari, 2022
Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Paul Svensson har tillsammans med populära matprofilen Zeina Mourtada nyligen släppt ”Middagskompassen” – en bok full av recept och tips för hållbar, klimatsmart och god matlagning.

”Att mixa svenska råvaror och andra matkulturer är det roligaste och godaste som finns. Här bygger smakerna på en klassisk koreansk chilipasta, gochujang”, skriver Paul Svensson själv om denna rätt där Korea möter Sverige.

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Ingredienser

4 portioner
Havreris
2 dl havreris
2 msk äppelcidervinäger
1⁄2 msk strösocker
1⁄2 tsk salt
olja att steka i
2 ägg

Groddar
100 g mungbönsgroddar
1⁄2 dl srirachasås (stark chilisås)
japansk soja efter smak

Picklad lök och gurka
1 rödlök
1 msk tärnad färsk ingefära
1 dl ättiksprit,12 %
1 dl strösocker
3 dl vatten
1⁄2 gurka

Svamp och pak choi
250 g ostronskivling
5 dl umamibuljong
kallpressad rapsolja att steka i
2–3 msk gochujang
ca 200 g pak choi
färsk koriander att toppa med

LÄS OCKSÅ: Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk

Annons

Gör så här

Koka havreriset enligt anvisningarna på förpack- ningen, men något kortare så att det fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och rör ner vinäger, socker och salt. Ställ åt sidan så länge.
Blanda groddar och srirachasås. Smaka av med soja.
Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål. Lägg ingefäran i en liten kastrull tillsammans med ättiksprit, socker och vatten. Koka upp och häll sedan hälften av lagen över löken.Låt andra hälften svalna.
Skiva gurkan tunt, lägg i en skål och häll den avsvalnade lagen över.
Riv svampen i långa längder och lägg i en stekpan- na. Tillsätt buljongen och låt koka tills all buljong har kokat bort. Tillsätt rapsolja och stek svampen gyllenbrun. Avsluta med att röra ner gochujang.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs pak choi-bladen i någon minut.
Hetta upp lite olja i en vid stekpanna och värm upp riset. Tillsätt äggen och rör om till krämig konsistens.
Bottna fyra skålar med riset och fördela groddar, svamp, picklat och pak choi mellan skålarna.
Toppa med koriander och servera.

LÄS OCKSÅ: Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

Av Carolina Eriksson

Annons