Anna Ledberg

Temavecka hjärtat: Del 2

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
10 februari, 2017

Idag jobbar jag med antioxidanter – alltså ett ämne som skyddar kroppen. Man behöver inte veta hur – bara att de gör det!

Dagens hjärtstärakare blir antioxodanterna grönt te och selen. (Som finns i paranötter)

Så nu lägger jag på:

  1. grönt te ( minst 1kopp /dag) och
Annons
  • paranötter till listan. ( 3-4st räcker, men svårt att sluta, de e så goda!)
  • Nu ser mitt hjärtstärkande program ut så här:

    Havregröt till frukost, trappor, grönt te och paranötter.

    (Ät nötterna i en ”säker”miljö, som hemma! Folk kan vara superallergiska, så ät inte på buss/ t-bana /kontoret /på gymmet….)

    Ha en fin dag!

    9 februari, 2017 0

    Snart är det hjärtans dag!
    Så nu kommer jag att ägna mycket tid åt hjärte-saker. Nä… ni känner väl mig vid det här laget så det kommer inte att handla om vare sig trosor eller geléhjärtan

    Varje dag nu fram till tisdag och alla hjärtans dag kommer jag ge tips och inspiration på hjärtstärkande åtgärder. Alla är enkla och du kan börja redan nu.

    1.  Havregröt som är full av hjärtstärkeande egenskaper. Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat!
    2.  Trappor, öka flåset är alltid bra hjärtträning. Den här veckan kommer jag spendera mycket tid på femtievåningen i ett hyreshus. Passar prefekt nu i alla hjärtans-veckan!
    Annons

    I morgon blir det nya hjärtstärkande tips!

    Dela inlägget
    Annons
    18 januari, 2017 0
    Får man bli arg på ett barn?

    Jag har funderat ganska mycket, men inte kommit fram till någon bra lösning. Nu vill jag höra med er. Jag funderar över huruvida man får bli arg på ett barn eller inte.

    För en tid sedan såg jag på ett barnprogram Kändisbarnvakten där ett barn medvetet slog sönder en av barnvaktens fina tallrikar. Med argumentet Man får inte bli arg på ett barn.  I mig känns det inte rätt. Skulle ett barn slå sönder, medvetetet, mina tallrikar skulle jag bli arg.
    ( I tvprogrammet skulle ett av barnen hämta mer bullar och passade samtidigt på att drämma en tallrik i golvet, med mening, med flit – ”Vi skulle kolla om hon blev arg och det blev hon inte”)

    Går man fri bara för att de är barn?

    Ska inte barn gråta i kudden och skämmas om de gör fel?

    Annons

    Om ingen, aldrig blir arg på ett barn vilka vuxna kommer de barnen bli då? Om ingen bryr sig om trasig tallrikar, eller annat  / annan som går sönder eftersom vi inte får bli arga på ett barn?

    Hur mycket ska hända innan man får bli arg på ett barn? Är det OK för dig att din barn, (inte bebis) spolar ner din telefon i toaletten? Att ditt barn köper appar för hela din lön? Vad är OK? När får man bli arg på ett barn?

    Om inte vänliga tillrättavisandes och vägledning räcker får man då bli arg? När är det då?
    När ska man bli arg på ett barn, när de har blivit en ungdom, eller när de är vuxna? Ju längre tiden går desto mer har vi vuxna, samhället och våra vanor planterats i barnet.  Det blir svårare och svårare att tillrättavisa.
    Upp till diskussion !

    Dela inlägget
    Annons
    13 december, 2016 0
    Tips till dig inom vård och service

    Förra veckan skrev jag om att jag tyckte att motion skulle vara obligatoriskt på arbetstid för att det är viktigt för att människan ska må bra och nu tänkte jag ge en liten klapp till er inom vård, omsorg och service. För mina tips var riktade till kontorspersonal, jag vet.

    Det är lätt att glömma bort vård, omsorgs och service personalen. MEN DET ÄR JU FAKTISKT DE MÄNNISKORNA SOM nästan är viktigast i Sverige. De som bygger basen, den stabila basen, grunden. Sjukvårdsbiträden som sliter ut sig för att vi ska få vård, all butikspersonal som gör allt för andra människor. De som aldrig kan vara sjuka eller ha en dålig dag.  De som inte har tid att sitta ner, de som alltid har ont någonstans och de som alltid tänker på andra i första hand.

    Min erfarenhet
    Under cirka 10 år jobbade jag i butik. Det fanns tider på året som vi inte kunde vara sjuka, som t ex under jul. Hur sjuka vi än var så skulle vi till VARJE PRIS till jobbet.  Vi fick vackert ställa upp på allt som DE bestämde.

    Annons

    Än i dag jobbar jag inom handel, jag jobbar extra och demar ett bröd i olika butiker. De dagarna som jag jobbar lever jag under devisen ”Golvet är scenen” – jag har ingen möjlighet att sitta under mina pass, jag har ingen ( alltså INGEN möjlighet att svara i telefonen om t ex förskolan ringer)

    Jag är i olika butiker olika dagar och ser hur det fungerar bakom ”golvet”. Ganska fort märker jag en nyckelfråga här:

     

    Ta hand om personalen först då kommer de ta hand om dina kunder

    Är personalen omhändetagen? Det märks i luften. Det märks i butiken. Oavsett vilken bransch och område man jobbar i De som är där mest måste ha det bäst. PUNKT. Vårdpersonal måste ha vård, måste ha tid att ta hand om sig själv.

    Annons

     

    Vård och omsorgspersonal är alltid på språng, alltid i rörelse, alltid leende och alltid redo. Så motionstips i form av rörelse är ganska ”bortkastat” de kan snarare reflektera över hur dagen är i t ex, stress, balans, lagom  och återhämtning.

    Hur tar man hand om vård och servicepersonalen? 

    • Du kan inte ge bort något som du inte har. Det är av abslut högsta vikt att du tar hand om dig själv innan du tar hand om andra.

     

    • Vad behöver du? Lyssna på kroppens signaler och gör det som den säger åt dig. Säger kroppen att du har ont i knäna, fötterna och  ont i ryggen? Börja med att titta extra där. Räcker det med andra skor? Räcker det att du suger in magen, för in svansen, för axlarna neråt / bakåt och föreställer dig att du krossar en valnöt mellan skulderbladen för att få bättre hållning och där med inte lika ont i ryggen?
      Eller behövs det regelbunden träning? Inom yoga finns det bra och olika träningsvarianter. Jag gillar Kundaliniyoga  för ryggen.  Man behöver inte gå på lokal utan kan utföra aktiviter var du är via  te x en mobiltelefon (  youtube!)   Yoga är också bra mot stress, om den inte läggs på som ytterligare aktivitet.
      Det är viktigt att vara stark i kroppen, ett sätt att ta hand om sig själv, för att orka ta hand om andra.

     

    Annons

    • Börja med att skriva av texten som är överst mitt blogginlägg. Sätt upp den på ett välsynligt ställe där alla ser. Förstå innebörden i texten.  En bild på Richard Branson går lätt att få tag i skvallerpressen:D

     

    • Reflektera över VARFÖR ni inte hinner sitta? Vad är det som gör det så stressigt? Skriv ner. Är det alltid stress? Skriv ner och få perspektiv, backa. Ofta är man för nära problemet och ser inte kärnan. Det är svårt att få balans och återhämtning som vi inte kan reflektera över källan.
      På ett företag som jag kände till tog de för länge sedan bort alla stolar för att personalen skulle arbeta bättre, vara mer lönsam och arbeta fortare om de inte satt ner.  De förstod inte att det vara människan bakom som utförde handlingen som ledde till företagets mål och visioner. De såg bara siffror och lönsamhet.

     

    • Ta hand om dig innan du tar hand om ditt jobb. Har du ett jobb där alla samlas, möts då kan man faktiskt avsätta 5-10 minuter för personalvård som t ex strech, meditation, bara sitta och samla kraft. Det bästa är om detta görs gemensamt annars är det lätt hänt att det inte bli av. JA! Du har tid med det.
      När jag demar mitt bröd är jag ensam, jag utför arbetet ensam, självklart finns det ju andra personer i butiken, men det är inte mina kollegor.


    Och, det finns ingen tid ens till det?
    Ta 3-5 medvetna andetag innan mötet med en annan människa  Stress smittas och genom att du har stannat och andats har du blåst ut stressen och landat i ditt nu.  Prova! En mikropaus som ger ett fantastiskt resultat.

    • BYT! ( Den här är bäst för den ger bäst resultat) Du kan aldrig vet hur andra har det om du inte byter liv med dem. Det sägs att den är svårast att genomföra, men måste det vara så? Du på golvet har en pryo från huvudkontoret som går med dig 10 veckor. Och du från golvet pryar på huvudkontoret i 10 veckor. Vem vet det kanske kommer tillbaka ”bortprioriterade stolar” eller kafferaster.
      Det kan vara en nyttig lärdom för en t ex excellälskare – gissa vad, det finns inga siffror. Alla siffror är ett resultat skapade av en människa. En handling av en människa. Så hur vi en vänder på det så kommer vi alltid tillbaka till hur viktigt det är att ta hand om människan bakom.Tips – du som chef ta anställning på golvet, som i tv-serien Undercover boss.

     

    • På längre sikt kommer det bli en bättre och en arbetsplats där fler vill arbeta och det kommer att minska stress.

     

    Generella tips som gäller alla:

    Lite tankar som gäller generellt för alla oavsett bransch, vissa kan vara svåra djupa och inte så himla lätta att ge ett enkelt svar på alla gånger. Jag rör om i grytan med flit och att vill att du ska bli upprörd och arg. Inte bara sitta och acceptera utan faktiskt göra något med livet.

    • Du är viktgast i ditt liv Hur mycket vi vrider och vänder på allt så kommer vi till den kontentan att du är viktgast och att jobbet bara är ett jobb, något som går att ersätta. Du, som människa, måste fungera. Du är mycket mer värd än ett jobb. Jobba lagom är A och O. Går det inte att jobba lagom i mitt jobb? Kan jag vara sjuk eller ledig eller blir det en alldeles för stor arbetsbelastning när jag kommer tillbaka?  Fundera på om det är värt det? Du kan inte köpa en ny du.

     

    • Är det värt det? Till vilket pris är jobbet värt det? Är det värt priset, min hälsa, att jag jobbar här? Ska jag verkligen vara glad och tacksam över att jag har ett jobb? Finns det någon annan mening med jobbet än belöningen?  Om jag stannar upp och ser hur jag väljer att spendera  dagarna som blir mitt liv – är det så här jag vill ha det? 

     

    • Jobba lagom

      Jag tänker lite större och backar bandet och funderar över en kärnfråga som måste upp och luftas lite mer i dagens samhälle. Begreppet Jobba lagom så du har tid för återhämtning i vardagen. Det är något som alla bör ha i åtanke hela tiden, varje dag. ( Särskilt de som har råd att köpa tjänster, de har oftast inte tid)
    • Den som jobbar lagom behöver inte köpa någon annan som tar hand om sin gamla mamma på hemmet utan det kan man göra själv mer regelbundet. Att t ex åka till sin mamma på hemmet och lägga hennes hår betyder jättemycket för de äldre.
    • Den som jobbar lagom kan själv hämta sina barn på förskolan, handla sin mat och städa sitt hus.
    • Jobba lagom så kan du ta hand om dig själv.

     

    • Programmera om din hjärna

    Vi upp nästan uppfödda att ta hand om andra innan vi tar hand om oss själva. Att värdesätta sig själv innan andra är ofta förknippat med skuld och skam.
    Vi ska tror att vi är något!  Vi ska tror på oss själva! Det är inte farligt att ta hand om sig själv. Det är underbart. Hjälp dig själv innan du börjar hjälpa någon annan!
    Sverige som land är dessutom mycket hjälpsamt jag tror att det ligger i våra gener att ta hand om andra innan vi tar hand om oss själva.  Rå om ditt hus först, sedan andra. Inte tvärt om, det är inte egoistiskt att ta hand om sig själv.
    Du kan inte få andra att må bra om du inte gör det själv, du kan inte ge något som du inte har.

    Luther är död och hans arv gick i graven med honom.  Vi ska arbeta och göra rätt för oss samt foga oss i de regler och bestämmelser som gäller. Vila får du göra senare när du har förtjänat det. 

     

    Dela inlägget
    Annons
    6 december, 2016 0
    Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

    I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid. 

    Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt.

    Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon till motion. Tillsvar säger jag att vi gör det vi är vana med och vi är gruppmänniskor. Vi nöjer och vänjer oss lätt. Det är ofta de som använder argumenten ”vuxna människor” eller ”tvinga och styra ” som kanske egentligen borde tänka över sin egen motion / rörelse.

    Annons

    Tänk på innebörden på erbjuda:

    För det är ju så att om man erbjuds så är det bara de som redan har vanan inne som tar erbjudandet. De som egentligen inte behöver träningen.

     

    Om jag hade företag
    Om jag hade ett företag skulle jag för det första förstå vikten av att mina anställda ska må bra och trivas där de väljer att spendera sina dagar. För många är jobbet det ställe där huvudparten av dagen spenderas. Jag skulle inspireras av Holistic och hela företagskulturen skulle genomsyras måbra, friskvård och hälsa.

    För mig är rörelse i vardagen viktigare än motion / träning så jag skulle göra rörelsen lätt att välja genom att ( det som syns är ju det vi väljer!)

    Annons

    • trapporna skulle synas – inte hissen
    • kopiatorn / skivaren finns i ett rum
    • uppmunta att gå till en kollega istället för att maila / messa
    • Klockan 15 strech. Ett dagligt avbrott för att mjuka upp kroppen.
    • Jag skulle också vilja ha ett dagligt motionspass utomhus som  t ex stavgång. Friskluft och motion ger friskare anställda. Eller:
    • Jag skulle  ha 30 minuter på arbetstid att förfoga till vilken träning du vill. Du ska träna det du är sugen på, vissa vill ha / behöver träna på kondition, andra behöver stillsammare träningsformer som yoga, pilates eller mindfullness.

     

    Jag skulle inte ha morötter som tävlingar,eller andra stressrelaterade saker. Hälsa ska inte växa ut stress utan vara ett kärleksfullt möte. Något vi gör för att det är skönt, trevligt, och för att vi gillar det.

     

    Varför skulle jag bjuda på all denna tid?


    – Det är en långsiktig investering i oss själva

    Annons

    – Det är bevisat att de som rör på sig presterar bättre på jobbet och hemma
    – Mindre sjukdom = mer närvaro på jobbet

    – Ur all rörelse kommer ny rörelse ( något som gynnar alla både människan och företaget)
    – Jag bryr mig om MÄNNISKAN bakom, att hon ska må bra.

    – Ett sätt att minska arbetsrelaterad stress och livsstil sjukdomar. Det krävs så lite för att få så mycket tillbaka

    – Att ge ett friskvårdsbidrag är för mig bara att dölja sitt dåliga samvete för att man inte har tid för människan. En som arbetar heltid och har barn har sällan tid att utnyttja denna ”förmån” efter arbetad tid. Många är dessutom trötta efter en arbetsdag, och orkar inte ta sig iväg till något gym eller dyligt.

    Genom att bjuda på friskvård får jag piggare och mer alerta anställda som orkar mer på jobbet och hemma. 

    Desto viktigare för dig som inte har ett hälsoföretag
    Det är ännu viktigare att tänka på detta viset även om du inte har ett renodlat ”hälsoföretag” eller håller på med någon sorts frisk / sjukvård.  Personer som redan arbetar med hälsa är ju redan ”smittade” och de har lättare att ta emot hälsofrämjande aktiviteter och  lättare att aktivera sig själva.

    Vad kan du som chef göra?
    Föregå med gott exempel – de gör du gör. När du börjar göra något kommer nog de flesta hänga på.

    Jag har skrivit om detta förut, det handlar om faktiskt lite gran om att jobba lagom, så att du har tid för återhämtning i din vardag.  En balans mellan jobb, familjeliv och livet.

    Man går ju till arbetet för att arbeta, inte träna – men se det ur ett större perspektiv. Se helheten. Hur väljer du att spendera dagarna som tillslut blir ditt liv? Vad kan du som chef göra för att dina anställda får en så bra tid som möjligt på jobbet OCH hemma?  Ett sätt är att ge dem rörelse på arbetstid. Då orkar de ta hand om livet när de kommer hem

    Så vad tycker du, kan motion vara obligatorisk på arbetsplatsen?

    Dela inlägget
    Annons
    28 november, 2016 0
    Njut av december utan ångesten i januari

    December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam.

    Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt.

    Kroppsligt

    Annons
  • Man äter det som syns och finns. Måste alla godsaker alltid stå framme?
  •  Mellanmål istället för fika. Föregå med gott exempel och bjud på mellanmål istället för fika.   Men alltså, man tänk att få bjuda på mor Annas nygriljerade kålrot på en skiva gott surdegsbröd
  • Eller på nyttigare rawfood bollar som dessa med saffran, dessa snöbollar eller som serverades i påskas under namnet Påskägg av choklad  eller dessa vegankolor  Här är ett annat recept på ungefär samma sak.  Vegankola  
  • Tänk på vilken rörelse du ger din kropp i vardagen.
  • Du är ingen dålig värdinna om du inte alltid bjuder på allting. Gå inte från matbordet till fikabordet. Ta en promenad emellan. Åk pulka, spela spel. Gör någonting annat. Maten smakar faktiskt godare när man inte bara äter sig igenom hela december.  Bestäm att ni går ut!
  • Haka inte upp dig på att vara ”nyttig”  – väx med tanken att det som är nyttigt för dig är att äta det som du är sugen på.
  • Om det där är svårt och du bara känner sug på onyttigheter kolla om du kan få  hjälp av den här tabellen  Genom att kolla på tabellen kan du äta ”rätt källa” Som att om du är sugen på choklad kan du ha magnesiumbrist och genom att äta nötter, frön får du i dig näring, som magnesium utan ett massa ”tomma kalorier”
  • Frossa i grönkål
    Grönkål är toppen att äta av i december, en grönsak som är i säsong som som går att göra massor med.
    Grönkålssallad på fem minuter

    Grönkålschips Elin och Elsa älskar dessa och vi kallas de för superchips.

    Eller börja dagen med en grönkålssmoothie som hela familjen gillar

    Jag vill inte att december eller januari ska bli en bantningskur eller månader av må-dåligt och dåligt samvete. Genom att göra medvetna val redan nu behöver inte 2017 börja med ”bantningskurer” dåligt samvete och at tycka illa om sig själv, lägg sedan på Den Stora Förändringen och det är lönt att misslyckas.

    Lilla stegets kraft
    Jag jobbar hellre genom Lilla Stegets kraft – om du tänker att du kanske ska göra något i januari, Varför inte börja redan nu, i smyg. OM du verkligen vill göra en förändring, tänk vilket försprång du har. En hel månad, det har ju nästan hunnit bli en vana. 😀

    Annons

    Ekonomi

    När det gäller ekonomi finns det bara en enda lösning på fattig-januari.

    HANDLA INTE FÖR PENGAR DU INTE HAR.

    Så, att handla på kreditkort eller få faktura i januari, februari, eller mars brukar faktiskt bara flytta på den dåliga magkänslan. Köp bara saker du har pengar till JUST NU. Om du inte är 100000% säker på att du kommer få dubbelt så mycket pengar nästa månad, så låt bli att handla på kredit eller faktura.   Tänk på vilken ”present” du kommer att få i januari.

    Tråkigt, tja. Men ganska logiskt eller hur. Kan man inga pengar kan man inte handla. Och det låter dig tänka efter om du verkligen, verkligen, verkligen, behöver den där saken.

    Annons

    • Låt bli ändå!  Har ni bestämt att ha knytis gör inget ändå, har ni bestämt att ni inte ska köpa klappar till vuxna, köp inga ändå.  Gör som ni har bestämt.
    • Var hyggligt planerad. Det brukar vara panik-köpen som drar iväg kostnaden.  Den där ”Jag springer in på macken och köper något till Morbror Knut”  brukar sällan ge något av värde.

      – Har du någon chokladask du kan damma av? I samma stund som Herman sa det ångrade han sitt beslut. Butiksägaren hittade en gammal ask, dammade av den och, vi var i princip tvungna att köpa den.  Så här års tror jag väl inte direkt att askarna hunnit bli så dammiga, men ändå.

    Ha en en super mysig början av december!

    Dela inlägget
    Annons
    Annons