Annons

Vad är hälsosamt?

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
7 december, 2020
Vad är hälsosamt?

Vad är hälsosamt och vad är nyttigt? Vad tycker du?
Vad jag anser vara nyttigt har ingenting med mat att göra utan bara en inställning, alltså vad tror och vilka ”sanningar” lever du efter?  What´s in your mind?

Jag tänker så här:
Om du inte ens vill ha något, alltså det ”onyttiga / det syndiga” ens i smyg då är du nyttig. Bara då!
Man kan absolut välja bra saker på snabbmatsresutrangen; du kan välja vatten istället för läsk. Du kan välja bönor istället för pommesfrittes. Min vision är att det inte ens ska finnas en dragning, en längtan ens i dig till snabbmatsresturangen. Inte ens i smyg. Dit vill jag komma och dit är min vision.

Annons

Det ska inte finnas någon längtan, någon lust att äta godis bakom skåpsluckor eftersom du är nöjd. Du har allt, du är tillfreds.

Jag tänker att det här i den här lilla texten finns två nyckelord som jag vill att du tar med dig:
1) I smyg

2) Nöjd

Om du är inte nöjd med det du har kommer du jaga saker tills du får dem. Om du är nöjd kommer du sluta jaga godsaker och äta dem i smyg ( för det här är något onyttigt som man inte få och som är dåligt för dig)

För att bli hälsosam behöver du lära dig bli nöjd – Bara den som är nöjd kan bli lyckligare och när jag kokar ner det ännu mer:

Annons

Om du inte är nöjd har du brister! Du är eller har inte tillräckligt. Vad händer om man inte är eller har tillräckligt? Man vill ha mer! Och, det här är ofta intressant – har jag märkt.
Den som utgår från ”ismyg” är inte stolt, eller stabil eller säker eller ”får göra den här sakerna” – känner sig kanske osäker och blyg.

Vi ska självklart ha en strävan att vilja ha mer, att bli bättre – men vilket är utgångsläget? Om du utgår från en brist, en känsla av otillräckligt kommer du aldrig lära dig bli nöjd.

 

4 december, 2020 0
Grönkålschips i torkugn

Att göra grönkålschips i torkugn är superlätt. Typ så här:
1) Repa av kålen från blasen och tvätta den

2) Lägg i en bunke och lägg på lite olja och salt. Var förskiltig med saltet då jag upplever att när kålen torkar att smakerna bli starkare.

3) Lägg kålbitarna på en torkugnsplåt och in i torkugnen. Sätt på den. Detta tar ett tag minst 4 timmar, men beror helt på hur mycket vätska som finns i grönkålen från början.

Annons

 

 

Det går givetvis bra att göra chipsen i vanlig ugn med, men då får du passa lite mer – för jag vet inte hur många plåtar jag bränt ( det var en av anledningarna till att jag köpte en torkugn…:D

Gör som vanligt i punkt 1-2 och grädda i ugnen 100 grader.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
6 oktober, 2020 0
Grönkål och mangoldtips

 

Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott)

Jag gjorde:

Pesto med grönkål och casewnötter

Annons

Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det behövas något sött som houng, agave eller dadelsirap då grönkplen kan vara besk i sig.  Ingen ost? Jodå, men den tänker jag ha ovanpå.

Grönkål och casewnötspesto

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Lägg okokt ris i blöt. Cirka 10 minuter. Förväll fina och stora mangoldblad. Spola kallt och låt stå. Blanda ris med tomatsås och lägg i bladen. Forma till knyten. Stäng med tandpetare och det behövs.
Ångkoka i 30 minuter.

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Hulkenpasta

Gjorde en färskpasta deg med Tip 00, ägg och olivolja och hackad mangold. Fick inte den effekten jag tänkte mig, men tanken var god, om jag vill ha den grön – bör jag ha i mer mangold.
Degen har vilat ett dygn och nu gör jag färsk ravioli med peston jag skrev om ovan.

Annons

Serverades med tomatsås. När jag kokar färsk pasta har jag som riktmärke att pastan flyter upp när det är klara. Det blev verkligen lite ”pokoloco” över raviolin, eller blev det tortitlini?

 

Annons

Potatisomelett med mangold
Vispa ihop några ägg med vatten, mjölk, grädde eller motsvarande. Krydda. Häll i en form. Skiva över en några kokta potatisar och manglold i bitar. Toppa med ost, feta eller vanligt. Grädda i ugnen 20 – 30 minuter tills äggen stelnat.  Toppen som ”restmat” Lägg gärna i det du har lite av varje av. Kanske en bit lök, paprika med mera.

 

Gjorde även mangold soppa och grönkålschips. Mamma serverar prinskorv till hennes mangoldsoppa, är det vanligt? Kokt ägg, ja, men hur många har prinskorv i soppan?

Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2020 0
utvärdering av en brevväxling

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig.

Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. Vi har inte ännu varit där själv, men SigBritts barn har varit och hälsat på henne och har sett denna brevskörd från mig och Elsa. Man skulle lätt kunna tro att det ”bara är ett brev” och det är väl inget. Men det är mycket, mycket mycket mer än så.

Annons

Denna lilla gest av människlighet som jag kom på i våras har skapt en sådan enorm glädje på ålderdomshemmet, det har engagerat och skapat sammanhang. En förväntan, en längtan, och få tillbaka en livslust.

Att få något att göra och det är viktigt.  Känna sig viktig, behövd, någon tänker på mig och det gör oerhört mycket för ens psyke.
Jag kan föreställa mig att brevet är veckans största händelse. Både att få, läsa och att få sätta sig ner och skriva.
Man sätter ord på det man tänker, känner och vill och det tror jag kan vara otroligt nyttigt för en 90 åring precis som för en 6 åring.

Jag har verkligen förändrat livet för en människa. Och det  känns troligt bra i mig.
Gör skillnad – skriv brev.

SigBritt är Elsas gammelfarmor om nu undrar.

Dela inlägget
Annons
4 september, 2020 0
Zucchinitips

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips.

  1. Fräs i pitabröd
    Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja.
    Låt puttra tills allt är mjukt. Stek några falafflar till och värm pitabröd. Servera med gräddfil. Klart på några minuter.  ( Ingen bild)
  2. Zuccini och hallumi biffar
    Riv zucchini och hallumi på grövsta på rivjärnet. Pudra över potatismjöl och låt stå några minuter medan du sätter på potatisen. Krama ur överflödig vätska och stek i hetpanna i ordentligt med olja. De blir godast när de är riktigt frasiga.

Annons

Servera med kokt potatis och sallad.

 

  1. Zoodles med jordnötssås
    Mixa jordnötssmör, shoyo, agave, äppelvinäger, vatten, lime och soltorkade tomater till en sås.
    Eftersom jag inte kommer i håg receptet är det viktigt att smaka av och lita på sina smaklökar.
    Oh, jag det kan låt mystiskt men den här blandningen blir oväntat gott.
    Jag använder den gärna till dippsås olika rullar, rulla in lite grönsker i tex isbergsallad och doppa i denna sås. OMG.

    zoodles med jordnötssås

Såsen kan med fördel göras först och låta stå framme. Innan servering svarva zuccini och morötter med en svarv eller potatiskalare.  Blanda med såsen och mixade pischtagennötter ( pumpakärnor är också gott)

kolla vilken enorm

Dela inlägget
Annons
26 augusti, 2020 0
Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen.

And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är ”dum” för att man själv är duktig, för att man känner sig ensam, för att chefen är från helvetet. För att man är tjock, för att man är smal.

Ok…. det jag vill säga är SLUTA UNNA DIG!

Du ska bara äta för att det är gott. Ät ingen kaka för att du ska unna dig, utan för att det är gott. Bara därför. Livet blir så mycket lättare. Ok?

 

Annons

Annons

Tänk vad mycket stress och tjafs du kan undvika om du släpper den tanken. Nu snackar vi inre stress så klart. En tanke som säger att ”du inte borde, men…. nu ska jag unna mig”

Ät och njut människa! Njut av pannkakor med lönnsirap, njut av chokladkakan, njut av äpplet, njut av allt i livet.

Ps… När man ”unnar sig” är det ofta att kroppen kompenserar med något annat istället och det blir en obalans.
Bara prova nästa gång.

Dela inlägget
Annons
Annons