Annons

Augusti är här – att komma tillbaka till rutinerna

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
5 augusti, 2024
Augusti är här – att komma tillbaka till rutinerna
Augusti är här – att komma tillbaka till rutinerna

Hej!

Har du också kommit tillbaka till jobbet idag efter sommarledigheten? Hur gick det för dig?

Det känns ju ofta lite motigt för mig att lämna sommarlovet bakom mig och gå tillbaka till jobbet. Det är som sommaren är lite väl för kort varje år. Samtidigt kan det kännas skönt på ett sätt att gå tillbaka till rutiner som ger ens liv mer stabilitet. Det behöver inte heller vara antingen si eller så, vi kanske upplever både en känsla av sorg över att vi inte längre kan vakna sent på morgonen och en känsla av grundning när vi nu får återgå till våra rutiner.

Här följer mina egna tips på hur hur jag navigerar genom dessa första veckor i augusti som blir som en övergång mellan sommaren och höst. Kanske något för dig med?

  • Gå tillbaka till mat och sömnrutiner

De flesta av oss har somnat och vaknat senare, ätit och druckit lite mer än vanligt och på det hela taget ofta levt på ett lite annorlunda sätt under sommarlovet.

Annons

Börja med att gå och lägga dig samma tid och lite tidigare på kvällen. Gå tillbaka till rutinerna i matlagning, kanske matlådor om du brukar förbereda såna till jobbet. Gå tillbaka till mat-och sovrutiner.

  • Sänk prestation på jobbet

Det är inte realistiskt, tycker jag, att på en gång första arbetsdagen ta hand om allt som har samlats på i inkorgen och på kontoret under sommaren. Bättre i stället att prioritera och sen gå genom lite efter lite av resten. Man hinner nog i alla fall även om man inte få gjort allt första dagen…

  • Förläng sommarkänsla

Dagarna är ännu rätt ljusa och varma. Ta lunchpromenader eller starta dagen med frukost i trädgården. Planera roliga saker för helgen, gärna utomhus.

  • Se fram emot senare del av hösten

Boka en höstkurs, kanske du testar nytt denna termin? Om du har funderat på att börja med yoga kan du boka endera av mina onlinekurser HÄR eller Mindfulness kan du boka HÄR.

Boka en höstresa eller retreat. Du hittar info om min retreat till Toscana HÄR och om min retreat på Smådalarö Gård HÄR.

Annons

  • Go with the flow eller följ naturens årstider!

Naturen följer sin egen gång och vi är en del av naturen. Bara häng med i det som sker ute i naturen i stället för att sträva emot.

Lycka till!

 

 

 

28 juli, 2024 0
Gå-meditation på Alperna – ett så bra alternativ till stilla meditation!

Vad tänker du när du hör ordet ”meditation”? Du kanske får upp en bild av en person sittande stilla på en yogamattan med korsade ben och slutna ögon, koncentrerad och fokuserande på andning i många, många minuter.

Detta är kanske det vanligaste vi tänker på i samband med meditation och också det som en gång i tiden var ”yoga”. Men meditation kan se annorlunda ut ….

Jag har nyligen avslutat en uppskattad Mindfulness-baserad yogaretreat till italienska alpbyn Cervinia som ligger på 2050 meter över havet. Just denna resa har varit annorlunda än mina vanliga då vandring i berg har varit en lika stor del av retreaten såsom yoga. Strukturen på retreaten har varit morgonyoga innan frukost och eftermiddagsyoga efter vandringar, under de dagarna då vandringar inte startat supertidigt. Så man kan säga att yogaklasserna har varit av samma typ och upplägg som jag brukar ha på retreater.

Men det som har varit speciellt denna gång har varit de långa och rogivande vandringar upp och nerför berg, i blommande dalar fulla av Edelweiss, Gentianor och alpina astrar. Ett hav av blåa, rosa, lila och gula nyanser av färg som vi har mött på våra långa promenader. Vi har gått över porlande bäckar, kargare bergskanter, ibland genom lärkskogarna, och passerat snälla och välmående kor, alltid beskyddade av Monte Cervino eller Matterhorn som berget heter i Schweiz. Solen och klar himmel över oss, helt inbäddade i vackraste naturen.

Min Mountain Soul Yoga och vandringsretreat kom alltså att ha en vanlig yogakomponent i form av klasser men också vandringar som man kan likna riktig gå-meditation som du kanske ha hört talas om, då den praktiseras av buddistiska munkar. Mest känd av alla buddistiska munkar som etablerade denna form av meditation är vietnamesiska munken Thick Nath Hahn, nyligen bortgången, vars citat om Mindfulness eller medveten närvaro cirkulerar ofta och citeras i yoga och stresshanterings sammanhang.

Att vandra i Alperna i ett behagligt och rogivande tempo och medan man går, att kunna ta in av berg, blommor och naturen med alla sina sinnen! En sort meditation i rörelse som vi alla som var med har fått en helt otroligt välgörande effekt av!

Meditation kan alltså vara mycket mer än sitta stilla i tystnad!

Vill du testa denna typ av resa där vi mediterar i rörelse utöver vanlig yogautövande kommer min resa tillbaka nästa år.

Dela inlägget
Annons
9 maj, 2024 0
”Tystnad, värdet att minska bruset” är Ulrica Norbergs senaste bok
”Tystnad, värdet att minska bruset” är Ulrica Norbergs senaste bok

När var det senast du stannade upp och njöt av en stund tystnaden för dig själv?

Om tystnad, något så självklart att åstadkomma men så väldigt svårt att faktiskt få till, handlar författaren och yoga-och meditationsläraren Ulrica Norbergs nyligen publicerade bok Tystnad. Värdet att minska bruset”.

I sin bok, delar Ulrica frikostigt med sig av sina erfarenheter och forskning kring tystnad och vikten att utöva stillhet och reflektion i en tid av brus. Häng med mig när jag berättar mer om Ulricas nya fina bok!

 

I takt med att livet i vårt samhälle blir bara hetsigare och snabbare, med en högre och högre teknologisk inverkan på vår vardag, krymper stunderna av tystnad mer och mer. Tystnad har blivit ett ovanligt tillstånd att befinna sig i och som Ulrica Norberg också skriver i sin nya bok, kan vi till och med uppleva en känsla av rädsla när vi plötsligt befinner oss i en konversation där det blir tyst. Vi är inte vana längre att vara i närheten av andra i tystnaden.

Även när vi är själva kan det finnas ett motstånd att stanna upp och bara vara. När vi pausar i tystnaden kan det nämligen dyka upp känslor av rädsla eller ångest, känslor som vi kanske hade gömt bakom göromål och som först nu i tystnad kräver uppmärksamhet och konfrontation.

Inte nog med det, vad kommer andra att tro om mig om jag plötsligt saktar ner tempo, om mina mejl dröjer längre än vanligt och om de svaren som de är vana att få blixtsnabbt från mig dröjer för att jag har bestämt mig för att ta en paus och vila?

I boken ”Tystnad” visa Ulrica Norberg, genom fakta, som är baserade på forskning, som visar hur viktigt det är för vår hälsa att då och då skärma av oss från ljud och intryck, övningar och ger dig verktyg att reflektera över värdet att aktivt ge sig själv pauser från vardags brus.

Annons

Men tystnad enligt Ulrica behöver inte vara bara frånvaro av ljud och bruset är inte bara ljud och buller. Bruset kan vara, som Ulrica skriver även ”upptagenhet” dvs att fylla våra almanackor med maxantal aktiviteter så att inga stunder finns kvar för paus och reflektion och närvaro i det vi gör blir mindre och mindre.

Att hitta tystnad kan alltså innebära att hitta en stund av större närvaro och inre tystnad.

Lika viktigt som att stanna upp och bara vara i tystnad då och då, är också att ge sig tid till egen reflektion. Stanna upp och fundera, pausa bruset så att kreativiteten kommer igång igen och nya lösningar på problem uppenbarar sig. Eller kanske kan du genom skriftliga eller mentala reflektioner, skapa en sorts paus där tankarna får komma och går fritt som de vill utan prestation. Ulrica utforskar alla de många nyanser som en stund av reflektion, t ex ute i naturen, kan ge oss genom att generöst dela med sig av sina egna livserfarenheter. Detta gör boken ”Tystnad”, precis som tidigare givande böcker av Ulrica som jag har läst, till en personlig bok där vi, genom Ulricas egna upplevelser, även få känna igen oss och uppleva en känsla av medmänsklighet.

Sist och inte minst kan du som läser ”Tystnad” genom boken även få tips på hur du kan öva dig på att hitta stunder av egen inre tystnad även mitt i en brusig vardag. Ju mer vi noterar de positiva effekter, fysiska och psykologiska, av en stund av paus och ju mer vi övar oss på att aktivt ge oss en stund av ”bara vara” i vardag, desto mer naturligt blir det för oss att aktivt boka in dessa pauser i våra fulla almanackor. Tystnaden och pausen är som vi vet, det som vi mår bra av, som återställer balans och som även stärker oss dagligen i vårt sinne och ger oss ork att jobba på och faktiskt fortsätta leva på ett hälsosamt sätt.

 

Annons

Tack för ännu en fin bok med mycket inspiration och kloka tankar, Ulrica!

 

Foton är lånade från bildarkivet vid Bazarförlag.

 

Dela inlägget
Annons
3 april, 2024 0
Yoga som rehabhjälp efter en bröstcanceroperation  – forskningsprojektet DiGiYogaCaRe lider mot sitt slut
Yoga som rehabhjälp efter en bröstcanceroperation  – forskningsprojektet DiGiYogaCaRe lider mot sitt slut

Det är inte många måndagar kvar tyvärr….i cirka två och ett halvt år varje måndag mellan kl 19 och 20 har jag fått privilegiet att möta och genom min yogaundervisning hjälpa många fantastiska tjejer och riktiga kämpar en bit på vägen till en bättre livskvalitet efter en bröstcanceroperation. Den praktiska delen av DiGiYogaCaRe (Digitally distributed Yoga Intervention in Breast Cancer Rehabilitation), ett forsknings projekt lett av ett superkompetent team av forskare, läkare, sjukgymnaster från Regionen Örebro, lider nämligen mot sitt slut, för att gå in i nästa fas av studien där forskarna kommer att sammanställa resultaten inför publicering samt föreslå tillämpningar och sätt att gå vidare därifrån. Hur har det varit under dessa tre år av yogaundervisning och vad vet vi idag om Yoga som rehab efter en bröstcanceroperation? Häng med mig!

Det har alltid varit min dröm att vid sidan av mer vanliga syften med yoga som att t ex hjälpa deltagare att andas djupare, slappna av och röra kroppen, få använda mig av de kompetenser jag har inom rehabyoga för att hjälpa till just i rehabsyfte. Att arbeta med personer som har haft en cancer har också varit ett mål jag har haft, men jag misslyckade först med detta, när jag på egen hand erbjöd min hjälp till vård. Intresse för yoga fanns inom vård då men bara för Mediyoga, en typ av yoga som har sitt ursprung i Kundalini yoga och som har framgångsrikt hittat in i vården där den oftast erbjuds av fysioterapeuter. En yogalärare som var villig att hjälpa till gratis med annan sort yoga med mycket andning och långsamma rörelser som görs i repetition för att låta nervsystem hänga med kroppen, var inte något av intresse, när jag hörde av mig vid olika cancerföreningar. Kanske var tiden inte den rätta då…

Men för cirka tre år sen sökte Regionen Örebro intresserade yogalärare, med en bred bakgrund och mångårig erfarenhet av att undervisa, lärare intresserade att undervisa yoga regelbundet under många år inom ett nytt forskningsprojekt med syfte att ta reda på hur utövandet av online yoga två gånger i veckan i 12 veckor kunde göra skillnad för patienter som hade gått igenom en bröstcanceroperation som inte var äldre än 60 dagar.

Vi var många som ansökte men bara tre av oss yogalärare fick chansen att gå extra utbildning relevant för den målgruppen vi skulle hålla yoga för, och på den vägen kom jag att få den otroliga chansen att regelbundet möta deltagare som jag kände jag kunna göra stor skillnad för genom min undervisning.

En av idéerna bakom utformning av DiGiYogaCaRe -projektet är att låta deltagarna upprepa samma speciellt utformat program i många veckor så att de stretchningar och rörelser som finns i programmet blir så pass bekanta för deltagarna att de kan börja få positiva fysiska effekter av dem. Vid sidan av de fysiska effekterna som större rörlighet och lättare att slappna av, större tillit på att kroppen läker samt mer effektivt andetag, har det också funnits andra mer mentala effekter av yoga som mina deltagare har berättat om, som t ex det sociala sammanhanget, som att kunna träffas regelbundet i en trygg plats, om än online, och under en timme varje vecka, bara få fokusera på egna återhämtningen genom yoga utan att tänka på annat.

Annons

Hittills har forskarna publicerat en första artikel som har lyft upp många av de fördelar knutna till regelbundet utövat digital yoga och det kommer att bli väldigt spännande att läsa slutresultaten och vilka effekter DiGiYogaCaRe-protokoll faktiskt har haft på livskvalitet och mot kronisk cancerrelaterad trötthet.

HÄR kan du ta del av denna artikel.

Själv kommer jag att utan vidare sakna mycket mina måndagar med dessa tjejer!

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2024 0
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet

Har du också hört om ordet Mindfulness? Eller kanske har du hört om dess översättning Medveten närvaro?

Jag går just nu en utbildning för att kunna hålla i 8-veckors kurser i Mindfulness baserad stress reduktion (MBSR) som är den ursprungliga metoden för Mindfulness som redan skapades av amerikanske läkaren Jon Kabat Zinn under 70-talet.  Han hade upptäckt att många av hans rehabiliterande patienter med smärta och nedsättningar i kroppen fick en påtaglig positiv effekt av att öva sig att gång på gång grunda sig och landa i nuet. På den vägen skapade Jon Kabat Zinn sin 8-veckors Mindfulness Based Stress Reduction -metod som kom att bli pionjär både inom Mindfulness inom vård och så småningom även ute vid företag. Idag utövar väldigt många människor MBSR världen över.

Denna är första artikeln i en serie om Mindfulness Baserad Stress Reduktion då jag kommer att berätta mer för dig om det jag lär mig mer av nu.

Men låt oss backa bandet och gå tillbaka till orden Mindfulness eller medveten närvaro. Vad är det? Det finns många myter kring Mindfulness och det är därför bra att först försöka definiera det som Mindfulness inte alls är. Mindfulness är inte en avslappnings- eller en andnings metod, inte en kvick fix och inte heller ett verktyg som hjälper dig att stoppa dina tankar. Tvärtom stärker du dig själv i att kunna stå ut med dina tankar och konfrontera dig med dem genom att dagligen öva Mindfulness.

Man kan säg att Mindfulness är ett förhållningssätt eller en livsfilosofi som ursprungligen kommer från östvärlden och den buddistiska läran även om Mindfulness här hos oss är helt avskalad från all spiritualitet.  Medveten närvaro bygger på idén om en föränderlig värld som alltid är i ständig dynamik och att vi aldrig vet egentligen från ena till den andra stunden om vad som kan hända. Däri vikten att stanna kvar i det enda som vi vet om, dvs i nuet.

Annons

Det låter kanske enkelt eller hur? Men om du stannar upp och fundera på hur du själv fungerar i vardagen så kommer du att se att du själv oftast inte är i nuet utan dina tankar är ofta relaterade till saker som du planerar att göra eller det som kanske kan hända eller så processar du eller ältar saker som har varit. Inget fel med detta och helt naturligt att vi fungerar så. Men tyvärr handlar största delen av våra tankar om saker som aldrig kommer att hända eller idéer som vårt nervsystem tillverkar som inte motsvarar verkligheten.

Tankarna föder känslor och däri oro, ångest, stress med flera andra upplevelser som vi inte mår bra av.

 

Genom Mindfulness övar du dig att gång på gång känna med alla sinnen hur det är just nu och notera dina tankar och känslor i stunden. Du påminner dig själv att världen är föränderlig och möter det som är med acceptans och vänlighet, och ofta genom att göra detta, är det som den oron eller gnagande känslan inom oss blir lite mindre, nästan som den känslan hade blivit ”sedd” lite mer.

Under kommande hösten och vid färdig utbildning (färdig i maj) planerar jag att hålla 8- veckors kurser i Mindfulness Baserad Stress Reduktion och du kanske vill vara med? Information kommer så småningom.

Under tiden finns det ett fantastiskt tillfälle för att öva Mindfulness och lära sig mer om denna metod uppe vid italienska alperna 20-27 juli inom ramen av min yoga- och vandringsretreat ”Mountain Soul Yoga” i samarbetet med STS-Alpresor. Vill du komma, så finns det ännu plats kvar och du kan boka till och med 30 maj HÄR.

Namaste

Dela inlägget
Annons
16 februari, 2024 0
Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

Källa: Bonnier Fakta

Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

För att kunna må bra, vara aktiva, känna oss motiverade, kunna fokusera men också uppleva njutning och glädje, ja, för allt detta, behöver vi kunna producera dopamin i vår kropp. Dopamin är en signalsubstans som frisätts t ex när vi äter något gott, njuter av ett glas vin med vänner eller lyssnar på favoritmusik, dvs när vi gör saker som gör oss på gott humör. Dopaminet kallas också vårt belöningshormon som får oss att kännas oss bra en stund dvs just den stunden när vi får en dopaminkick i kroppen. Men när vi inte får nog av dopaminkick och söker oss hela tiden till saker som ger oss snabb belöning, då har balansen rubbats och det är då enligt beroendeterapeuten och författaren Patrik Wincent att vi behöver en dopaminfasta.

Patrik Wincent har ägnat sina senaste 15 år att hjälpa människor, och framförallt ungdomar, att ta tag i sina problem med överdrivet bruk av dataspel, internet, mobiltelefoner och alkohol, det senaste något som han själv tampats med som ung och tagit kontroll över under åren.

I sin senaste bok Dopaminfasta utgiven av Bonnier Fakta, berättar Patrik om hur den nya teknologin och digitaliseringen i samhället har vid sidan av många fördelar också inneburit att vi är hela tiden överstimulerade, alltid uppkopplade och också beroende av systemet. Att bli ”gillad” på sociala medier eller koppla upp sig hela tiden för att titta om man har fått ett nytt mejl eller nya reaktioner på senaste Instagram-post gör att vi har blivit beroende av snabba dopaminkickar. Studier har, skriver författaren, visat att vi inte längre ägna lika mycket tid som förr för att umgås eller ringa varandra, att vi har svårare och svårare att fokusera på en sak i taget, som vi omedvetet bedömer som tråkig och därför lätt går ifrån till förmånen av en potentiell spännande ny uppdatering i mobilen. Vi kan inte heller längre sitta och bara göra en sak, och oftast multitaskar. Men multitasking har visats för det mesta vara negativt  för oss; även om vi tror att vi blir mer effektiva när vi håller på med flera saker samtidigt, blir kvalitén i allt vi gör sämre samtidigt att vi blir sämre kognitivt i många olika avseenden.

Patrik Wincent föreslår då en dopaminfasta, en term som skapades av disputerade amerikanen Cameron Sepah på 2000-talet för att förklara hur vi under en tid kan på olika sätt försöka minska på externa intryck och saker som ger oss snabba belöningskickar i syftet att vila hjärnan. En sort detox från allt som vi upplever att vi har blivit beroende på, som skrollande i mobilen, filmtittandet eller alkohol. När vi tar en sån paus eller gör en dopaminfasta skapas det nya förutsättningar för att vi ska kunna fundera mer på hur vi lever, ny tid frigörs för gamla som nya hobbys och hjärnan vilar också från den kontinuerliga stimulansen som dagens samhälle bidrar med hela tiden.

I boken ”Dopaminfasta” får vi dels en inblick i hur dopamin som belöningssystem fungerar och dels många olika verktyg att komma åt dopaminberoende, bland annat genom Mindfulness, då första steget i en dopaminfasta behöver vara att notera och identifiera det som triggar våra beteende. Patrik föreslår också flera olika reflektioner som kan vara viktiga att göra som förberedelser inför en dopaminfasta utöver flera sorters dopaminfasta, från helgfasta till en 7-dagars fasta med flera andra typer. Så du som är redo att göra förändringar, får genom ”Dopaminfasta”  konkreta verktyg att börja med.

Annons

Boken ”Dopaminfasta” som är väl värd att läsas och begrundas på, avslutar med en spännande beskrivning av författarens egna långa resa till Indien dit författare åkte för att tillbringa många dagar i en Vipassana retreat eller en tyst retreat som kanske kan liknas en hard-core dopaminfasta. Denna erfarenhet kom att färga för alltid Patrik Wincents syn på livet och bidrog säkert på författarens beslut att även hjälpa andra att komma bort från beroenden av olika slag.

Du hittar boken HÄR.

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons