Livia Wanntorp

Yoga som rehab efter bröstcancer – projektet DiGiYogaCaRe pågår nu

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
4 april, 2022
Yoga som rehab efter bröstcancer – projektet DiGiYogaCaRe pågår nu

 

På måndagarna har jag ett speciellt och helt fantastiskt yogajobb och som jag ser även som ett viktigt uppdrag.

Sen några månader tillbaka jobbar jag nämligen som yogalärare inom ramen av unika forsknings studien DiGi Yoga CaRe som står för Digital Yoga Cancer Rehabilitation och drivs av ett forskar- och läkarteam från Örebro Universitetet och Region Örebro Län med spetskompetens i ämne.

Annons

Projektet, som jag har stora lyckan att få jobba åt som en av få yogalärare i landet, syftar till att utröna effekterna av regelbunden praktiserad online yoga hos relativt nyopererade bröstcancerpatienter.

Varje måndagskväll håller jag alltså en klass för en grupp av deltagare som ingår i studien och gruppen upprepar sen samma yogaklass ytterligare en gång på egen hand med hjälp av förinspelat material.

Varje grupp går totalt 12 veckor under vilka vi använder oss av två för ändamålet speciellt designade yogaflöden vars positioner har används för tidigare studier.

För mig som har en tidigare karriär inom forskning, forskning som jag tror till 100% på, och som har ett jättestort intresse i och jobbar till 100% med yoga (bland annat även med rehab- och terapeutisk yoga) är möjligheten att få leda klasser inom detta projekt som en dröm och jag kan fortfarande delvis inte fatta att jag har fått denna unika möjlighet.

När jag undervisar dagliga vanliga yogaklasser hjälper jag folk till större kroppsmedvetenhet, ett mer effektivt andetag, större rörlighet och styrka i kroppen men också till större vilan och avslappning, bara för att nämna några av de effekter som en regelbunden praktik av yoga kan ge. Det jobbet som jag gör inom DiGi Yoga CaRe ger ytterligare ett viktigt syfte till yoga då yoga försöker uppfylla en viktig funktion hos studiens deltagare dvs en snabbare fysisk och mental återhämtning, så att de kan återgå till ett liv med större livskvalité inom kortare tid.

Annons

Vill du också delta i denna studie? DiGi Yoga CaRe har löpande intag och du är välkommen att läsa HÄR för att se om du uppfyller kriterierna för att ansluta dig vid grupperna som körs nu.

Nu ska jag förbereda min kvälls klass!

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

30 mars, 2022 0
SKOGSBAD – att dyka rakt in i naturen

Det är många av oss som bara behöver kliva in i en skog, ta en promenad längs en stig kantad av stora och gamla träd, ta in barrdoften och lyfta blicken mot blåa himlen, för att uppleva en känsla av större lugn och harmoni. I mitt jobb som stresscoach och yogalärare tar jag gärna hjälp av naturen som ett av de ofta mest lätt-tillgängliga och enklaste stresshanteringsverktyg och många är dessutom de studier som har pekat at på alla välgörande effekter som vi får när vi vistas i naturen.

En teknik som bygger på just detta och har använts i delar av Sydöst -Asien sen 80-talet heter Shinrin yoku i dess japanska namn och Skogsbad här hos oss.

Shinrin yoku togs fram från början i syftet att försöka få japanska stressiga stadsbor ner i varv då man upptäckte att stress hade blivit en av de främsta orsaker till död i Japan under 80-talet. Regelbundna besök ut i naturen visade såsom man trodde, ge många positiva effekter mot stress som t ex lägre utsöndring av kortisol och sänkt blodtryck, ett lugnare andetag samt en upplevelse av större glädje och empati samt en känsla av perspektiv och vördnad inför naturens storhet.

Annons

Skogsbad, som jag alltid håller i under mina svenska yogaretreater, är ett utmärkt namn för denna Mindfulness- och avslappningsmetod för skogsbad känns just som att bada eller djupt-dyka i skogen och låta alla sinnen tar in av skogens dofter, synintryck och ljud. Du kan själv föreställa hur det är att lämna bilarnas buller, staden med sina myriader av människor och aktiviteter bakom dig en liten stund och bara långsamt skrida in i en grön skog med bara himmel som tak och träd kring dig, träd som dessutom har visats producera substanser kallade ”fytoncider ”som är antibakteriella substanser producerade av träden för sitt eget försvar som även vi människor ska delvis kunna få positiva effekter av.

Skogsbadet handlar helt enkelt att ”bara vara” en stund, långt bort från snabba livet med mycket prestation och krav, och att låta sig påminnas om ens ursprung i naturen.

Om du vill komma och testa guidad Skogsbad, är du väldigt välkommen på en av mina och Livia’s yoga kommande yogaretreater på Öland och på Väddö där naturen är en viktig komponent av både evenemang.

 

Vill du testa SKOGSBAD på egen hand? 

Annons

GÖR SÅHÄR:

  • 1.    GÅ UT: sätt mobilen på flight- mode och ta dig ut till din närmaste skogsglänta. Även en park kan funka, bara att det inte är så mycket folk eller aktiviteter där.
  • 2.    LANDA. Känn fötterna förankrade på jorden och ta in av träden och naturen som omger dig.
  • 3.    ANDAS: Ta ett par (eller flera) medvetna andetag in genom näsan och ut genom munnen för att påbörja avslappning och också förstärka närvaro i nuet.
  • 4.    PROMENERA SAKTA och LÄGG MÄRKE på dofter, ljud och synintryck ifrån naturen.
  • 5.    KRAMA ett TRÄD eller bara placera händerna kring stammen, slut ögonen och känn dig lika stabil och stark som det trädet.
  • 6.    SÄTT dig på en STUBB en stund och bara vila. Låt de intryck och tankar som kommer bara få gå lika snabbt som de kommit. Återkom gång på gång till ditt andetag.

 

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
25 mars, 2022 0
Att bli stress-starkare. Välkommen in till Livia’s yoga!

 

Hej!

Välkommen hit!

Jag heter Livia och är strålande glad att från och med idag få vara en del av Kureras bloggarteam!

Annons

Förutom glädje över att få jobba ihop med en superproffsig redaktion och en etablerad tidning, känns min nya blogg som ännu en superbra chans att fortsätta föra fram mitt budskap som är ”Mindre stress och större harmoni varje dag!”.

Annons

Till vardags jobbar jag nämligen med stresshantering inom ramen av mitt företag Livia’s yoga som erbjuder kurser, workshops och retreater med yoga och Mindfulness som huvudinriktning. Jag hjälper också människor och företag att hitta större balans i sin vardag genom coaching och egen-utvecklade stresshanteringskurser.

Att få flera att upptäcka på vilka sätt det är möjligt att hitta balans i livet genom att bland annat lära ut mental träning, yoga och meditation, är verkligen det jag brinner för och min passion, och jag hoppas att jag genom denna blogg ska kunna bidra med inspiration och tips till alla som upplever att vardagen har blivit för stressig och behöver hitta nya sätt att hantera stress för att må bättre, inte bara när man är sommarledig utan varenda dag!

Som vi alla vet, uppmuntrar inte vårt moderna liv direkt till att sakta ner och pausa. Vi lever helt enkelt ”snabbt” och vi förväntar också snabbt prestera svar och lösningar till det ena eller det andra. När tempot har varit så högt under en längre tid ballar systemet ut, tyvärr oftast lite för sent för att vi ska kunna motverka detta i tid.

 

Men vad är stressen och varför upplever vi stress egentligen?

 

Annons

Innan jag skolade om mig till att jobba med människor och hälsa var jag verksam som disputerad forskare i biologi under många år. Biologi kan tyckas väldigt långt bort från yoga och andra stresshanteringsverktyg men det är faktiskt precis tvärtom…

Stressen är nämligen en naturlig del av vår biologi och finns till som en superviktig överlevnadsmekanism hos oss. Nervsystemets enda och viktigaste funktion är att skydda kroppen så att den kan överleva och för att överleva skapar nervsystemet reaktioner inom oss mot allt som det tolkar som möjliga faror för oss.

Det är då vi upplever stress.

Både stress och ångest samt oro och andra mindre angenäma känslor har alltså en biologisk förklaring och finns till för att skydda oss. Men när vi upplever för mycket stress under lång tid, kan vi inte längre varva ner emellan stressiga perioder och det är då det har gått för långt.

Mitt jobb som yoga- och Mindfulness meditation- utbildare är att hjälpa dig att inte komma in i denna kroniska stress och jag använder mig av de ovannämnda verktyg samt av mental träning, compassions-baserade tekniker med flera andra verktyg för att coacha och lära människor till att bli stress-starkare och lättare navigera genom vardagen.

Annons

Här på bloggen kommer du att få läsa mer om allt detta och jag hoppas du vill följa mig från månad till månad och gärna interagera med frågor.

Välkommen in till Livia’s yoga!

 

Dela inlägget
Annons
Annons