Annons
Annons

Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
4 januari, 2013
Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

 

Ja då var helgerna över, och vardagen tillbaka Jag tycker faktiskt det är skönt. Jag tycker inte om att hatta hit och dit med ledighet och jobb.
Är kanske en människa som gillar rutiner. Första veckan i januari brukar vara ganska lugn, så det blir en mjukstart på det nya året. Och det bästa av allt, känner jag, är att vi går mot rätt håll. Snart blir det vår och sommar som är de årstider jag tycker bäst om.
Hade rester av lax i kylen, både stekt och rökt, som jag måste förbruka
innan bäst före datum, så i går gjorde jag en laxpudding, vilket
var ganska länge sedan. Förr gjorde kustfolket också laxpudding som en resträtt.

Annons

Men jag tycker det är lyxig mat! Och när man blandar olika sorter, som här med rökt och vanlig lax blir det enormt gott! Med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche! Eller både ock? Mmmmm!

Laxpudding 4 portioner.
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnsäker form. varva potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager. Var försiktig med saltet om du har
lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och
häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att
äggstanningen från tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen
har stannat ordentligt innan du tar ut den.

Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp
den på ett fat. Servera med något av tillbehören.

Skirat smör med gräslök:
50 g smör
2 msk hackad gräslök.

Gör så här:
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Dill Creme Fraiche:
3 dl creme fraiche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här:

Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner
buljongtärningen. Rör till pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.

Annons
Annons