Annons

Rawfood Pizza med basilikapesto

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 september, 2014
Rawfoodpizza med goda tillbehör på ett vitt fat

 

Rawfood pizza på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fäktats med små envisa blomflugor-fuktflugor-bananflugor!
Gah!! De är överallt i mitt kök, ett helt gäng små äckliga ligister till flugor. Ändå har jag nog testat både det ena och det andra för att få bort dem; vinäger, honung och olja i en skål. Sukrin, vatten, olja, diskmedel. Men i morse upptäckte jag källan till varifrån de kom. När jag skulle tömma min dotters papperskorg i hennes rum flög ett moln av dessa små flugor upp. Det visade sig att det låg ett svart gammalt bananskal i botten på papperskorgen. Hoppas att jag får bukt med dem nu. All frukt har åkt in i kylskåpet och bananerna i fruktkorgen skivade jag och frös in till morgonens smoothie.

Annons

Jag har fastnat för rawfood och äter det nu flera gånger i veckan. Det är så otroligt fräscht, gott och nyttigt och i och med att man inte värmer upp maten till mer än 40 grader, behåller den alla näringsämnen. Och det är lätt att tillaga. Inget os eller koktider, förutom då man ska torka rätter, som denna pizzabotten.
Önskar att jag testat rawfood tidigare, men jag har tänkt att detta är ingenting för mig som vill ha varm mat i magen. Och jag trodde förstås att det inte skulle vara så gott med kall mat. Men det är det! Eftersom att min dotter är måttligt road av min nya passion för denna matlagning, brukar jag äta rawfood till lunch. Idag blev det rawfood-pizza. En botten gjord på nötter, tomat och olja och en nötost beredd av basilika och macadamianötter. Jag kan lova att smakerna av ”osten” och denna underbara pizzabotten av nöter verkligen skapade en smaksenasation i munnen. Otroligt, ljuvligt gott!! Mmmmm!

OBS!!!Pizzabotten ska dock stå i ugnen på ca 40 grader i ca 11 timmar. Jag mixade och satte in min botten i gårkväll, så den blev klar under tiden jag sov.
Receptet på denna botten och nötost kommer från Renee Woltaire

Rawfood-pizza 3-4 personer
Botten:
2 dl solroskärnor, EKO blötlagda minst 3 timmar
1 dl cashewnötter2 dl linfrön, krossade
1/2 bifftomat, EKO
3 soltorkade tomater
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk basilika

Mixa alla ingredienser till en degig massa. Platta ut degen och lägg på en plåt. Torka sedan i ugnen på 40 grader i ca 9- 11 timmar. Pizzabotten ska
bli fast, men inte hård.

Pesto
Mia Hagenmalm

Basilikanötost
2 dl macadamianötter
1 dl cashewnötter
1 kruka basilika
4 msk olivolja
1 krm chiliflakes
örtsalt

Annons

Mixa alla ingredienser utom örtsalt till en pestoliknande massa. Smaka av med örtsalt och chiliflakes.
Sen gör du som du vill, men jag bredde nötosten över botten innan jag la på tillbehör.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag valde tomater, rivna morötter, sallad, gurkbitar, oliver, nektarin i bitar och fikon. Superfräscht! Du väljer förtås själv vad du vill ha på.

//Mia

8 september, 2014 0

Jag antog hälsoutmaningen-(Häng-på du med!!!!!!)/häromdagen, och har nu bestämt mig för två saker under september månad.

Jag ska hålla en strikt Fodmap-diet och basisk kost för att få min mage i balans och basa kroppen eftersom att jag är sur efter sommarens alla matsynder.

Jag ska återgå till min sjukgymnastik, efter en tids uppehåll, för att hålla mig rörlig, och be om hjälp att träna upp mina muskler i ryggen runt diskbråcket.

Det var september månads utmaning till mig själv.

Annons

Mvh/ Mia

Dela inlägget
Annons
6 september, 2014 0

Min bloggkollega Mia, i bloggen ”Mias Gravidblogg” har just startat en hälsoutmaning. Du kan läsa om den här:/.

Jag antar också hennes utmaning, liksom Malin i kurera- bloggen ”Get In Shape”. Det kan behövas efter sommarens många synder med alltför mycket mindre bra mat och goda viner under semestern.

Att utmana sig själv resulterar som Mia säger, förhoppningsvis i en god vana som håller livet ut. Jag har dock ännu inte bestämt vad min hälsoutmaning till mig själv ska vara. Kanske att börja träna, och köra FODMAP-dieten för min mages skull.

Jag ska tänka på det över helgen och på måndag börjar jag.

Annons

Ha en trevlig helg!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
5 september, 2014 0
Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon
Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon
Foto: Mia Hagenmalm

Sent igår kväll fick jag en riktig aha-upplevelse! Ni vet, så där som när man kommer på något, den sista länken, och pusselbitarna äntligen hamnar på plats.
Jag skrev ju om gluten, laktos och min mage igår. Läkarens diagnos till mig var IBS eftersom proverna inte visade intollerans mot vare sig gluten eller laktos.
Jo kyss mig tänkte jag! Eftersom att jag mår bättre utan gluten och laktos blev jag skeptiskt till att proverna verkligen var tillförlitliga.
Eftersom att glutenintollerans finns i vår släkt läste jag häromdagen på om glutenintollerans och där stod även en liten notis om att fodmap kan påverka IBS-magar. Och vad är det egentligen det där fodmap? Jo sockeralkoholer osv, men det stod ingenting av betydelse vad det innebar eller om någon särskild diet.
Men igår upplyste webredaktören på kurera mig om att det fanns en artikel om fodmap-dieten på Kurera här:https://kurera.se/har-ar-maten-du-ska-valja-och-undvika-vid-ibs/.

Annons

Mycket intressant artikel för den som har problem med magen! Läs!

Tidigt i morse fick jag för mig att testa en ny raw foodvariant, en liten mumsbit till kaffet idag.
Min passion för choklad får denna gång sig uttryck i form av mintchokladmousse på en härlig liten pistagemussla sötad med dadlar. Yammi!
Det låter kanske konstigt att använda sig av avocado i en mousse, men det funkar perfekt, och smaken av avocado går inte igenom.

 

OBS! Om du använder torkade daddlar, blötlägg dem i vatten någon timme innan du mixar dem.

Pistagemusslor med mintchokladmousse
Pistagemusslor: 4 st
1 dl pistagekärnor, EKO
8-9 st daddlar, EKO
1 msk kokosolja; EKO

Annons

Mintchokladmousse
2 msk kokosolja;, EKO
1 1/2-2 avocado EKO beroende om de är små eller stora
2 msk kakaopulver, EKO
1 1/2 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 krm himalayasalt
1/4 dl finhackade färska ekologiska myntablad eller 1/2 krm pepparmintolja
1 tsk limeskal, finrivet, EKO
12 st hallon, färska EKO

Gör så här:
Mixa pistagekärnorna grovt i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut pistagedegen i små muffinsformar och ställ in i frysen ca 10 minuter under tiden du gör moussen.
Mixa alla ingredienser till moussen till en slät kräm. Spritsa eller skeda över pistagemusslorna. Ställ kallt till servering. Strax innan servering toppa med hallon och finrivet limeskal.

Ha en riktigt trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
4 september, 2014 0

Jag är inte glutenintollerant eller mjölk/laktosallergiker enligt alla undersökningar jag gjort på min mage genom många år.
Jag fick diagnosen IBS, alltså irritable bowle syndrome på engelska, eller funktionella tarmbesvär på svenska efter en koloskopiundersökning. Men hur som helst. Inga prover visade på gluten eller laktosintollerans, men min mage mår faktiskt väldigt mycket bättre när jag låter bli både laktos och gluten. Jag vill säga att den är NÄSTAN helt normal, platt och fin, utan oro. Men så fort som jag ”syndar” och äter något med mjölk eller gluten får jag lida riktigt mycket för det i flera dagar. Det resulterar alltid med uppblåst och bullrig mage. man kan ibland tro att jag är gravid i femte månanden, och besök på hemlighuset upp till 6-10 gånger per dag.

Glutenintollerans har diagnoserats upp till 2 procent av den svenska befolkningen, och räknas numer som en folksjukdom i Svergie.
Man menar också att det finns ett mörkertal. Två personer på varje person med diagnosen glutenintollerant vet inte om sin sjukdom.
Men även icke glutenintolleranta, som jag, kan ändå må dåligt av att äta gluten. Troligtvis beror det på att vissa personer har svårt att bryta ner gluten i tarmen och när det ligger kvar där så frigörs det cytokiner vilket kan orsaka inflammationer i kroppen. Det kan orsaka magont, huvudvärk, trötthet, ledbesvär osv.
Jag läste någonstans att även andra faktorer förutom gluten i bröd, kan orsaka de här symtomerna, och enligt australiska forskare kan det bero på kortkedjiga kolhydrater eller fodmap, en förkortning av fermenterbara oligo-di-monosackarider och sockeralkoholer, till exempel sorbitol som det finns i spannmål med gluten.

Annons

Gluten har jag helt tagit bort, och av mjölkprodukter äter jag numer nästan bara smör, och hårdost. Av någon konstig anledning klarar min mage av det. Skulle jag däremot dricka mjölk spårar det ut direkt.

Mia

Dela inlägget
Annons
3 september, 2014 0
Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten
Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten
Foto: Mia Hagenmalm

Åh! Kantareller är ju för underbart gott!
Jag älskar svamp överhuvudtaget, men smörstekta kantareller är något alldeles extra särskilt. Eller en god kantarellsoppa eller stuvning. Mums! Det slår chaminjoner med hästlängder!

Häromdagen suktade jag efter en riktigt god kantarellsoppa och är det någon gång jag saknar ett gott bröd, så är det när jag äter soppa.
Annars längtar jag nästan aldrig efter bröd längre. Jag kör mina smoothisar och olika former av ägg till frukost, och det har blivit en god vana. Och eftersom att min mage slår bakut om jag äter gluten och jag vet hur dåligt jag mår av det, är det inte särskilt svårt att låta bli. Dessutom mår hela kroppen bra . Jag är mindre trött, mindre sjuk och känner att mina leder mår mycket bättre sedan jag slutade med gluten.

Annons

Men till soppa är det riktigt gott med bröd, så när jag hittade receptet på dessa glutenfria baugetter i min nya bok: ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm kunde jag inte låta bli att testa baka dem.
Ja nu fick jag inte till dem som runda härliga bröd, och kunde inte vrida dem som det står i receptet, eftersom att degen är mer svårjobbad utan gluten. Kanske jag hade mätt fel när jag vägde mjölet De blev iallafall lite platta, för degen var otroligt kladdig och lös, men för den sakens skull blev de makalöst goda! Supergott!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

2 Bovetebaugetter
500 g vatten
20 g jäst
1 tsk salt
50 g majssmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
1/2 dl pofiber
10 g fiberhusk

bovetemjöl och rapsolja till utbakning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter till en jämn lös deg.
Låt jäsa i en bunke under bakduk i 2 timmar.
När du ska baka ut degen, smörj händerna ordentligt i rikligt med rapsolja och stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till baugetter, mjöla med bovetemjöl och vrid några varv så att brödet får ett rustikt utseende. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda utan mer jäsning i 225 grader i 30-35 minuter.

Kantarellsoppa
3-4 portioner:
1 liter trattkantareller
4 st charlottenlök, EKO, finhackad
0.5 dl vatten
1 dl matlagningsvin
3 dl grädde, EKO (Jag använde havregrädde)
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, EKO
rapsolja, EKO till stekning
örtsalt och några stänk tabasco

Annons

Gör så här:
Rensa den färska svampen från jord och annat.Hacka charlottenlök.
Värm rapsolja i en gryta och stek löken sakta utan att den fått färg. Låt svampen steka med tills den blivit mjuk. Ta upp hälften av svampen och häll över vatten, matlagningsvin och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Ta av plattan och mixa med stavmixer direkt i grytan. Ställ tillbaka soppan på spisen, häll i havregrädde eller annan grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Är soppan för tunn kan du reda av den med exempelvis en matsked majszena. Lägg ner resterande hel svamp. Servera med brödet.

Dela inlägget
Annons
Annons