Annons

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 april, 2015
Jordärtskockor på en blöt diskbänk
Spenat-och jordärtskocksoppa toppad med chamoinjoner i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Soppa tycker jag är utmärkt att ta till när man inte har lust eller tid att stå vid spisen. Det är enkelt, gott! Häromdagen gjorde jag soppa på jordärtskocka och spenat.

Jordärtskockor på en blöt diskbänk
Foto: Mia Hagenmalm

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. :-) Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Annons

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

För att balansera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar
2 portioner
500 g ekologiska jordärtskockor
200 g färsk spenat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
200 g kokosmjölk
2 dl havregrädde

2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem).
Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå på grädden och lägg ner spenaten och koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med citron och agavesirap samt eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan.
Fräs några små champinjonhattar i smör eller kokosolja. Toppa soppan med dem.

Ha det gott!// Mia

Annons

14 april, 2015 0
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂

Annons

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!

Annons

Dela inlägget
Annons
13 april, 2015 0
Auberginegratäng med tomatsås och pesto

Har du lax kvar efter påsk och inte vet vad du ska göra med den, kan jag tipsa om att när man har lite olika sorters lax att göra en laxpudding!
Det är riktigt lyxigt faktiskt! Och riktigt gott! Hel kyckling är billig mat och soppa på nyttig quinoa går fort att fixa till.

Må så gott! 🙂

Mia

Annons
Auberginegratäng med tomatsås och pesto
Foto: Mia Hagenmalm

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto/

Laxpudding med skirat smör på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Lyxig laxpudding/

Kyckling med kryddig bulgur och grönsaker på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Helstekt apelsinkyckling med kryddig bulgur/

Soppa i en vit skål
Foto: Mia hagenmalm

Peruansk Quinoasoppa/

Glutenfri spenatpaj i en form och på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola/

Annons

Dela inlägget
Annons
10 april, 2015 0
Rosor och texten carpe diem på en vägg
Rosor och texten carpe diem på en vägg
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir det blankt i huvudet och man vet inte vad man ska skriva om trots att jag faktiskt har material för det.
Jag börjar en mening men kommer inte längre. Jag har helt enkelt skrivkramp!!!
Det har varit ganska mycket omkring mig sista tiden och det har blivit lite för mycket!

Vid såna här tillfällen känner jag att det är bra att fånga dagen, stanna upp ett tag för att tänka efter, vila från stress och annat samt fundera på hur jag ska fortsätta från idag! Sista tiden har hjulet bara snurrat på för mig och nu är det dags att bromsa in för eftertanke om hur jag ska gå vidare från här.

Annons

Jag har gjort flera goda rätter i påsk och just nu sitter jag och väljer bland bilderna och hoppas att jag snart får tiden att skriva receptet också. Jag kan i allafall dela med mig av min energirika frukostsmoothie i morse.

Smoothie med hallon, gojibär och kokos samt pistagenötter i ett glas
Foto: Mia hagenmalm

Jordnötssmoothie
2 dl kokosmjölk
1 msk chiafrön
1 rejält rågad msk jordnötssmör
1 banan

Mixa alla ingredienser och låt stå i ca 15 minuter
Dekorera med kokosflingor, gojibär, hallon och pistagenötter! Supergott!

Dela inlägget
Annons
6 april, 2015 0
Vegetariska kåldolmar och morotsslantar på ett fat

Denna vecka har jag föreslagit en vegetarisk måndag med underbart goda vegetariska kåldolmar som det är lite pyssel med, men de flesta är ju lediga eftersom att det är helg.
Jerked kyckling som min svärson Johan här ger recept på, är makalöst god tillsammans med isbergsallad eller rotsellerislaw! Kycklingen kan också ta tid så den la jag på fredag.
Den grillade laxen med saffran-och spenatstuvning är helt ljuvligt god och våga testa något nytt som min rawfood lasagne! Jag lovar att du inte blir besviken! 🙂

// Mia

Vegetariska-kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky/

Annons
Dela inlägget
Annons
4 april, 2015 0
Saffranspannkak på ett grönt fat

Jag är mycket för rawfood när jag ”bakar”.
Dels är rawfood nyttigt, dels är det gott därför att ingredienserna är helt naturliga och inte tillagade, dels är jag lite lat ibland och rawfood slänger man ihop snabbt. Ingen tid i ugnen, ingen jäsning! Här kommer recept på mumsiga chokladiga rawfoodpraliner och kakor! Gillar man morotskaka kan jag säga att denna rawfood morotskaka med cashewfrosting smakar underbart!

En kaka jag kommer att tillaga i ugnen denna påsk är Gotländsk saffranspannkaka!
Ska man fuska någon gång ska det vara gott, och saffranspannkaka är otroligt gott och något jag kan längta efter.
Glad Påsk! 🙂

Annons

Mia

 

Gotländsk saffranspannkaka/

Saffranspannkak på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw bountypraliner/

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Raw kärleksmums med choklad och kokos/

Annons

Rawfood kärleksmums på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ischokladdoppade aprikoser/

Chokladdoppade Aprikoser på ett tårtpapper
Foto: Mia Hagenmalm

Raw morotskaka med cashewfrosting/

Rawfood morotskakor med frosting på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
Annons