Annons
Annons

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
23 maj, 2019
Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar
Här i Nynäshamn finns det ganska många vildsvin.
Somliga grisar är inte särskilt skygga heller och en bit utanför stan springer de ibland faktiskt omkring på gatorna och mellan husen och är ibland inne på folks tomter. Det är lite otäckt att möta på dem faktiskt och med anledning av en händelse strax innan mors dag för några år sedan, måste jag bara berätta om ett möte jag hade med ett vildsvin.
En kväll för några år sedan, skulle jag ut till havet för att fotografera en cheesecake till ett blogginlägg. Jag hade jobbat till sent, så jag skyndade mig för att hinna plåta innan ljuset blev för dåligt. Jag hittade ganska snart världens finaste läge på en stenbrygga i vattnet som låg mitt i solnedgången, så jag parkerade bilen vid vägkanten och tog kameran och tårtan och började gå ner mot bryggan. Då hör jag ett konstigt ljud ifrån en slänt på andra sidan vägen och i ögonvrån ser jag något stort, svart komma i kanonfart mot mig och när jag vänder mig om ser jag den största gris jag någonsin sett.
Fråga mig inte hur jag kom in i bilen med tårtan helt oskadd för det vet jag inte så här i efterhand. Men jag har nog aldrig sprungit så fort eller kommit in i en bil så snabbt tidigare i mitt liv. Grisen var så klart inte ute efter mig, men det vågade ju inte jag chansa på. Så det blev ingen bild på tårtan den kvällen och inte på den bryggan . 🙂
Annons
Jag åker alltid och hälsar på min mamma på mors dag
Hon fyller även år dagarna innan mors dag, så vi passar på att fira bägge dagarna samtidigt.
Den här frusna marängtårtan med rabarber gjorde jag till Mors Dag för några år sedan och den är såå god så jag har gjort den i år igen.
Tårtan innehåller inget raffinerat socker eller gluten.
OBS! Tårtan görs med fördel någon dag innan då den behöver tid i frysen.
Länkar även till en smarrig Raw Lingontårta här
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

och den omtalade Raw Cheesecaken med hallonsås här

Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare
Foto: Mia Hagenmalm
Ha en trevlig Helg!
Mia
Frusen maräng- och rabarbertårta
Portioner: 8
400 g rabarber
1,5 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
Marängbotten:
3 st äggvitor (Spara äggulorna)
1 dl sukrin eller annan sötning
1,5 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk sukrinmelis (som florsocker)
1,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Tillsätt sukrin och ättikssprit och vispa ytterligare minst 10 minuter eller tills smeten är seg och blank. Blanda med hasselnötter och majzena.
Smörj en form med löstagbar form (26 cm i diameter) och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar och torka gärna i två timmar. Ta ut marängbotten ur formen. Diska formen och lägg tillbaka marängbotten igen.

Skölj och skala rabarberna och skär i tunna bitar. Koka rabarber och sukrin i vatten tills det tjocknat något. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Gör ett snabbt uppkok. Häll över i en skål och låt kallna.

Vispa äggulor med sukrinmelis och vaniljpulver. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden. Blanda ner hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bred ut den över marängbottnen. Bred sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ formen i frysen minst 4-5 timmar.
Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.
Annons
Annons