.. och socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för depression och ångest skulle ge sämre vård och kosta mer pengar då förslaget innehåller i många stycken felaktiga tolkningar av aktuell forskning.
Det hävdar sjutton nordiska psykoterapiforskare i DN debatt
Socialstyrelsen rekommenderar nämligen enbart biologiska behandlingar med antidepressiva läkemedel och ECT som är en förkortning av elektrokonvulsiv behandling för personer med allvarlig depression. De förenklingar som förslaget innebär gör att vården blir sämre, allt fler riskerar att bli sjukskrivna eller inte återgå i arbete. Pengarna skulle komma till mer nytta om de användes för att erbjuda individanpassad psykoterapi till fler patienter.
Psykoterapiforskare konstaterar att myndigheterna i detta sammanhang inte ens nämner psykoterapi. Socialstyrelsen lyfter istället fram kognitiv beteendeterapi- KBT tillsammans med antidepressiva läkemedel som den bästa psykologiska behandlingen för ett flertal diagnoser. Men forskarna säger bestämt ifrån.
-KBT är en effektiv metod vid vissa tillstånd men för depression och för ångesttillstånd är både psykodynamisk psykoterapi (PDT) och interpersonell terapi (IPT) lika bra.
Var tionde svensk äter antidepressiva mediciner
Idag tar var tionde svensk medicin mot depression. Och trots att det på flera håll i världen numer höjs ett varnande finger för biverkningarna av antidepressiva medel ser inte trenden ut att förändras utan ökar istället markant. Det trots att många forskare menar att medicinerna inte ens hjälper mot depression.
Det finns olika sorters antidepressiva medel. De flesta fungerar genom att påverka signalämnet serotonin i hjärnan, men det finns även dem som påverkar noradrenalin och dopamin.
Läs även:Johannesört utmanar SSRI-preparat
De vanligaste grupperna av antidepressiva är:
SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) som är den mest använda typen av antidepressiva. SSRI höjer mängden serotonin i hjärnan.
SNRI används ofta när man inte får tillräcklig effekt av SSRI.
SNRI (serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare) fungerar likadant som SSRI men påverkar mängden av serotonin och noradrenalin i hjärnan.
NaSSA (noradrenergt och specifikt serotoergt antidepressiva läkemedel) ökar noradrenalinfrisättningen i hjärnan och blockerar samtidigt de serotoninreceptorer man inte vill aktivera.
Antidepressiva skrivs ut slentrianmässigt
Det säljs enorma mängder antidepressiva i Sverige och förra året hämtade var tionde svensk ut medicine på recept. detta är en ökning med hela 20% på tio år.
Men det är inte främst psykiater som ordinerar läkemedlen utan distriktsläkare inom primärvården.
Många forskare och terapeuter tycker dock att preparaten skrivs ut för lättvindigt i vården. Håkan Johansson som är docent i klinisk psykiatri vid Lunds universitet är kritisk till Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av depression och ångest, där enbart biologiska behandlingar som antidepressiva läkemedel rekommenderas för personer med allvarligare depressioner. Han menar att det inte finns stöd i forskningen att farmakologisk behandling skulle vara bättre än psykoterapi vid depression.
Antidepressiva har ingen större effekt än placebo
Professor Peter C Götzsche som även är författare till boken ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse” menar att antidepressiv medicin faktiskt kan leda till döden.
Ny studie i Danmark
Enligt en ny studie i Danmark där man gått igenom 131 stora internationella studier som granskat effekten av antidepressiva har medicinerna ingen större effekt än placebo på vare sig lätta eller svåra depressioner.
Ger svåra biverkningar
Överläkaren och huvudförfattare till studierna Janos Christian Jacobsen som verkar på Rigshospital i Köpenhamn är hård i sin dom när han säger att medicinerna påverkar viktiga signalsubstanser i hjärnan och har svåra biverkningar. För att kunna försvara varför vi ger dem till människor måste vi vara säkra på att de verkar mot depression säger Janos Christian Jacobsen. Men det är vi inte, säger han till danska TV 2.
Blir bättre utan mediciner
Peter C Götzsche specialistläkare inom internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet menar att följderna kan vara mycket allvarligare än så.
Efter att ha studerat forskningslitteratur från de senaste tio åren har han kommit till slutsatsen att de gör mer skada än nytta. Han menar att patienter med depression snarare mår bättre utan någon behandling alls- men att de misstolkar detta som en medicinsk effekt. Man har i placebokontroll som har utförts av Peter C Götszches team har man sett att antidepressiva mediciner ökar risken för både självmord och våld, men att psykoterapi kan minska risken för självmord. Eftersom den positiva effekten vid andra tillstånd så som ångest är tveksam enligt Peter C Gözsche, är hans åsikt att antidepressiva helt borde tas bort från marknaden.
Överläkare Janos Christian Jacobsen menar dock att medicinerna mycket väl kan fungera för vissa patienter.
Man måste komma ihåg att dessa typer av studier handlar om medeleffekt och därför kan man aldrig säga att de inte fungerar för alla.