Annons

Balansera din kropp med basisk föda!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
3 september, 2013

Det här tycker jag är jätteviktig information för dig som äter för mycket sött i i form av socker och snabba kolhydrater. För det gör en stor skada i din kropp!
Dessutom länkar jag till ett annat av mina inlägg där du kan läsa om hur socker påverkar hormoner i hjärnan, och hur du kan ersätta ditt sötsug med motion.

https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Jag fick häromdagen frågan vad jag menar med basisk och icke basiskt?
Så jag återupplivar ett gammalt inlägg som jag skrivit tidigare i bloggen.

Annons

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl,te och kaffe. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven. Urinsyra kan skapa inflammationer och gikt i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet.
För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska! Människan består av 70% vatten och vi blir liksom våra sjöar också försurade.
Vi människor kan bli mer basiska med hjälp av bra basisk föda samt mineraler som till exempel kalcium, magnesium och zink. Mineraler är bra för att återställa en sur kropp. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Inte många vet hur farliga friaradikaler egentligen är.
Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler.

Dr Otto Warburg som fick Nobelpriset i medicin 1931 upptäckte även att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål av alla sorter och spenat.
Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra.
Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten. Det stoppar även sötsuget. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium, samt zink är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.
Ju mer basisk föda du äter, desto mindre sötsug får du! 🙂

Ha det gott! // Mia

Annons

31 augusti, 2013 0
tre vita skålar med olika röror
tre vita skålar med olika röror
Foto: Mia hagenmalm
Tänkte fresta med lite dipp framför TV:n ikväll. Bättre än att äta lördagsgodis både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

Tre olika röror till kyckling och ugnsbakad potatis
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Olika röror i tre skålar
Foto: Mia Hagenmalm

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annons

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Saffransaioli med räkor
Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt lite saffran i aiolin och du har en fin saffransaioli till räkorna!

Trevlig helg!// Mia

Nyttig Nutella utan socker! Lördagsgodis?

30 augusti, 2013 0
Hemgjord nutella i hjärtformad rosa skål

Just nu håller jag ju på med sockerutmaningen, men jag vill ändå bjuda på lite gott till helgen.

Jag är barnsligt förtjust i nutella, och här är en variant som jag brukar göra när jag blir sugen ibland. En nutella utan socker!

Nutella
4dl hasselnötter
2,5- 3 msk kokosolja

Annons

3 msk kakao
2 msk agavesirap
1,5 tsk vaniljpulver, eko
2 krm himalayasalt

Hemgjord nutella i hjärtformad rosa skål
Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
Mixa nötterna i matberedare.Kör tills nötterna blir en oljig massa. Det tar ca 15 minuter innan man ser att oljan bryter fram och man måste skrapa ner mixet från kanterna ideligen.När massan blivit en oljig klump är det färdigt!
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät massa.
Vill du ha den rinnigare tillsätt mer kokosolja.
Jag gillar när man kan tugga den, andra när den är mer smetig! 🙂

Nutellan kan stå i kylskåp upp till en vecka. Ät som den är eller använd i kakbak kanske?

29 augusti, 2013 0

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa.
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit! 🙂

Paranötter på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Avocado, gurka, ägg och citron på fat
Foto: Mia Hagenmalm

Mitt eftermiddagsmellis i dag:
Guacamole med gurkstavar
1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag åt ett halvt ägg också, för proteinets skull. Mums! 🙂

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! 🙂

Annons

28 augusti, 2013 0

Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

Annons

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet.
Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

// Mia

27 augusti, 2013 0

I dag på Kurera facebook har jag inför sockerutmaningen tipsat deltagarna att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkaskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag! 🙂

Så spä på med vatten! Livets dryck! 🙂

Annons

Må så gott! / Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.