Annons
Annons

Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 november, 2012
Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp, musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Annons

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.

 

 

 

 

Annons
Annons