Fjärilar i magen och Saffranskaka utan mjöl och socker, bakad till advent!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
28 november, 2012
saffranskaka med mandelmjöl

I går var det sista repet inför Stjärnjul, och nu är vi lediga tills nästa onsdag, då vi börjar repa i Filadelfiakyrkan. Hackrep, scenrep och genrep innan första konserten lördagen den 8:e december, Det är lite pirrigt, men ett mycket förväntasfullt pirr. Känner mig som ett barn på julafton. Jag bara älskar att sjunga Stjärnjul. Älskar att få möta och underhålla samt ge vår gåva till publiken. Det ger en sån kick att stå på scen. Jag blir lycklig! 🙂 Kan ibland känna väldigt mycket, att just
musik och sång, skulle jag kunna ha som yrke. Men kan man inte det får det vara en härlig hobby. Och jag har världens bästa hobby!

Det går mycket förkylningar och influensor i kören just nu. Försöker att gardera mig med olika preparat och håller tummar och tår för att jag ska
klara av att motstå alla baciller som sprider sig, när man står inpå varandra som vi gör i en kör. En riktigt bra probiotika som probimage är bra för
immunförsvaret och håller elaka magbakterier borta. D-vitamin med en dos på 2500ie, plus 40 droppar Echinasea varje kväll, samt C-vitamin och zink motar förkylningar. Och så ska jag inhandla Propex Lenande, som innehåller åkergyllen, en ört som verkar lenande för stämbanden. Använder den alltid när jag ska sjunga mycket. Det tar på stämbanden med sex konserter, och just åkergyllen har en läkande effekt om man vill undvika heshet.

Annons

Vilket trist väder det varit sista dagarna. Regn, blåst och kallt. Och mörkt! Till helgen ska det bli kallt och snö enligt väderprognosen. Brrrr! I kväll när jag kom hem från jobbet tog jag fram och smakade på glöggen som jag satte förra året. Den var mycket godare än förra julen, nu när den har fått stå till sig.

saffranskaka med mandelmjöl
Foto: Mia Hagenmalm

Det börjar det närma sig första advent. Har inte satt upp några adventsstakar ännu, men på söndag ska de lysa upp mina fönster. På jobbet har vi dock pyntat riktigt fint så en liten dos av juleljus har jag redan hunnit få.

Saffran är ju en krydda som används flitigt i juletider, så jag tänkte bjuda på en saffranskaka till advent.Jag gjorde den här utan mjöl och socker. Enkelt och gott. Mandel och saffran är en bra smakkombination, och serverad med vispad grädde och lingon smakade den jätte gott.

Saffranskaka med mandelmjöl och sukrin
0.25 g saffran
2 ägg
2 msk sukrin
100 g smält smör
1 msk vispgrädde
1,25 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Annons

Vispa ägg och sukrin pösigt i ca 4-5 minuter. Mortla saffranet.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt med en gaffel och vänd ner det i äggblandningen tillsammans med saffran och rör försiktigt ihop alltsammans till en smet. Vänd ner smöret utblandat med grädden.

Grädda i en smord form i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde och lingon.

26 november, 2012 0

Har haft en mysig helg i novebermörkret. I fredags kom min särbo och gjorde oss sällskap framför TV:n och fredagsmyset.
Jobbade i lördags och passade på att skylta om lite. Nästa söndag är det ju advent och nu åkte tomten fram ur gömmorna. Tänkte att han skulle få
bidra med att skylta upp alla fina julklappstips i butiken.

I går var vi och sjöng i Hågelbyparken. De hade en jätte fin julmarknad som vi kunde besöka mellan våra uppträdanden. Och trots att det inte är någon snö innfann sig lite julstämning. Trevligt att sjunga var det också. En liten försmak på vad vi har att bjuda på när de stora konserterna i Filadelfiakyrkan snart har premiär.

Men visst är det väldigt, väldigt mörkt om dagarna? Solen vill inte riktigt

Annons

gå upp. Och det är jätte viktigt att äta solskensvitaminet D nu. D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalcium och stöder celldelningen i kroppen. Är bra för ben, tänder och musklerna. Dessutom höjer D-vitamin ditt immunförsvar, och du blir piggare med ett tillskott.

 

 

Dela inlägget
Annons
23 november, 2012 0
Coocies

I går gick visst inte solen upp på hela dagen i Nynäshamn! Fy vad mörkt och trist det var. Önskar lite solsken och en gnutta pudervit snö som lyser upp det gråa novembermörkret. Eller! Jag längtar egentligen inte alls efter snö. Bara efter ljus och sol. Fast det är ju mysigt med snö till jul. Bara man slipper skrapa rutor och borsta bort snö från bilen.

I helgen blir det gig för Rönninge Show Chorus i Hågelbyparken i Tumba, där det ska vara julmarknad lördag och söndag. Kommer själv att medverka på söndag. Det ska bli skoj. Och så får man ju lite julstämning samtidigt, för man hinner kika runt i parken mellan uppträdanden.

Har varit så himla sugen på att göra något med chokladnibs sen jag köpte dem förra veckan.Man kan ju äta de små chokladkulorna som de är vilket är jättegott till kaffet. Och man behöver bara några stycken, sen är man nöjd. Men jag ville testa något riktigt smarrigt som chokladcockies. Testade att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl. Jag hade även i russin och hasselnötter, och det funkade faktiskt! Kakorna blev väldigt goda och knapriga. Men nästa gång kommer jag ha i mer russin. Gillar när det är lite mer sötma i kakor. Eller varför inte byta ut russinen mot gojibär? Gott till kaffet i helgen?

Coocies
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Chokladcookies med Nibs and Chocolate (ca 15 st)

6 dl mandelmjöl
150 g smör
2,25 dl sukrin melis
4 1/2 dl hasselnötter krossade
0,75 dl nibs and chocolate, grovt krossade
0,75 dl russin, hackade ( Vill du ha lite mer sötma, ta en hel dl).
1 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kokosmjöl
1 1/2 msk fiberhusk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt. Fördela rumsvarmt smör och arbeta in det ordentligt med mjölblandningen. Dela degen i 15 bitar och rulla till kulor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till dem lite med handflatan. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 12-14 minuter. Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.
Mina Nibs and Choclate kommer från märket Super Fruits och finns på hälsokostbutiker.

Annons

Dela inlägget
Annons
21 november, 2012 0
Tapenade

Jaha! Nu har vi sjungit en hel helg i Tammsvik. Underbar coaching hade vi också av Hans Lindetorp! Han är en otroligt musikalisk begåvad guru, och så bra på att lära ut. Mattias Bylund, vår helt fantastiska kapellmästare var också på plats och kompade på piano.
Helgen kunde inte bli bättre. Men jag känner mig lite sliten och trött, och det gör nog de flesta av oss. Både söndag och måndag har jag lagt mig klockan 21, vilket inte är likt mig.

I går var det åter igen repetion. Denna gång i Rönninge ochen av våra gästartister repade med oss. The Moniker! Jag kan bara säga! Oh My God! Vilken skön snubbe och artist! Otroligt musikalisk, och vilka låtar han gör. Konserterna kommer att bli kanon. Vi sjunger ju inte bara traditionella julsånger, gästartisterna bidrar med sina egna låtar även om de inte handlar om julen. På måndag repar vi med vår andra gästartist Sahlene. Vill du se oss?www.stjarnjul.se/

The Moniker
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Ibland saknar jag bröd. Jag kan visst äta bröd, men bara ibland. Får ont i magen och har som så många andra nu för tiden, IBS. Och jag vill inte äta vetemjöl pga dess dåliga inverkan på kroppen. Äter jag bröd blir det glutenfritt eller fullkorn, fast det är ytterst sällan jag gör det. Aldrig vitt i alla fall. Det är inte så svårt att vara utan heller, för jag vet hur dålig jag blir.

Något som är gott är de här små goda crostini man kan köpa på påse. Jag åt det ibland med tapenade istället för chips på fredagskvällarna. Nu har jag ju skippat bröd som sagt, och igår kväll när jag kom hem var jag sugen på något salt så jag testade tapenade på tomater. Jättegott! Är alltid lite hungrig när jag kommer hem från repen och jag älskar tomater och äter det varje dag. I omeletten på morgonen, och som tillbehör till lunchen eller i salladen till middag. Och jag tycker om tapenade.

Tapenade
Foro: Mia Hagenmalm

Tapenade:
1 dl oliver
1 1/2 ansjovisfilè
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk olivolja
3 tsk persilja
1/4 tsk salt
Några droppar Workestershiresås
Nymalen peppar

Gör så här:
Finhacka oliver, vitlök och ansjovis och blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser.

Annons

Jag fyllde tomater: Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll dem med tapenade. Lägg på locket och servera.

Tips: Detta går alldeles utmärkt att ha som tilltugg på buffèbordet.

Visste du att gröna oliver innehåller fleromättade fettsyror som bidrar till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den innehåller också antioxidanter som vitamin E, vilket stärker immunförsvaret.

Tomaten är egentligen ett bär! Den röda färgen får tomaten från lycopen som är en sk. karotenoid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Tomater innehåller även flavonoider, C-vitamin och A-vitamin samt tryptofan som behövs för hormonet serotonin. I motsats till vitaminer förstörs inte lycopen utan halten stiger mer än i vanliga tomater om man värmer upp den. Så i ketchup, tomatsås, soppa eller tomatpurè finns det ända upp till 75% mer lycopen än i färska tomater. Alltså är det nyttigare att äta tomatsoppa än tomat i sallad. 🙂

Dela inlägget
Annons
20 november, 2012 0

Jag tänkte lägga upp det här inlägget i början av november, men i samma veva skrev Carolin Helt om fett på Kurera, så jag väntade lite efter som att jag blev tveksam till om jag också skulle göra ett inlägg om just fett. Men nu gör jag det ändå. Och länkar till Carolins artikel.
https://kurera.se/fett-och-traning/

Vi ska undvika fett säger konsumentverket, och alla köper lightprodukter.
Lätt-margarin, lättmjölk, ost med mindre fetthalt…. osv.
Jag tänker dissa hela det tänket!!

Annons

Vad levde vi på i begynnelsen? Nötter, rötter, blad och fett för att det gav energi. Vi är skapta för att äta fett.

Man blir inte fet av att ha Bregott på mackan, eller av att steka maten i riktigt smör. Undvik däremot margarin, till exempel Becel, flytande margarin och lightprodukter som är överprocessat. De innehåller tillsatser och är tillverkat med kemiska medel.

BRA FETTER FÖR HJÄRNAN:

Fetter från olivolja, avacado, kokosfett, fisk (omega- 3) rapsolja osv, är bra för hjärta, kärl och hjärnan! Minst 30% av energin bör komma från fett, men man bör begränsa intaget av mättade fetter som smör till 10 %. Mättade fetter och transfetter höjer det onda LDL-kolesterolet.

Hjärnan består av 80% fett och får man inte i sig rätt mängd torkar den ut. Faktiskt. Vad händer då? Man blir dum i skallen bokstavligt talat! Så mata hjärnan med fett, annars riskerar du att bli trögtänkt. Fett triggar vårt belöningssystem, men påverkar kroppen att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon. Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av fett. Men det ska vara bra fett! Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Annons

En kvinnas hjärna krymper 30% under graviditet och amning, så det är jätte viktigt att tillsätta de fetter i kosten som försvinner till fostret. Alla gravida borde äta Omega-3.
https://kurera.se/gravida-kan-forebygga-depression-med-omega-3/

När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende. Snabba kolhydrater omvandlas i kroppen till socker. Läsk, socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes. Något att tänka på är att inte byta ut det vita sockret mot så kallade light-produkter som innehåller sötningsmedel eller Low carb-godis som innehåller sockeralkoholer. Sockeralkoholer omvandlas till socker i kroppen.

Mitt tänk och erfarenhet är: Ät allt med måtta. Jag har dragit ner på snabba kohydrater, undviker socker och äter normala mängder fett. Jag undviker snabbmat och halvfabrikat och lagar min mat från grunden så att jag vet vad jag stoppar i mig. Te x gör jag egen fruktyoghurt med youghurt naturell och färska bär så att jag slipper det gömda sockret. Socker och tomma kolhydrater är den absolut vanligaste orsaken till övervikt och ohälsa när det gäller kosten.

Om jag låter arg är det för att jag blir det när man i skolorna som ett exempel, vill byta ut mejeriprodukter som bregott, mjölk osv mot margarin, Becell, och lightprodukter, men inte alls pratar om att försöka minska på det gömda sockret och tomma kolhydrater, som är den stora boven egentligen.

KOKOSFETT HÅLLER VIRUS BORTA:

Annons

Är såld på kokosfett/olja. Då pratar jag inte om det överprocceserade, härdade kokosfettet i silverförpackningar.
Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen.

Jag använder kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Dessutom använder jag den ibland som kroppsolja. Den gör under för huden både från insidan och utsidan. Ett tips är att ta ca 2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller alltså virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Extra virgin(kallpressad) Ekologisk Olivolja- det gröna guldet- kan jag inte vara utan. Slösar mycket av den varan i salladsdressing, såser och i matlagning. Olivolja innehåller många bra antioxidanter, är rik på A och E-vitamin och på enkelomättat fett vilket har en positiv inverkan på det onda kolesterolet och höjer det goda i kroppen. Men den måste vara kallpressad! Och den ska inte hettas upp för mycket. Love it!
Tänk på när du steker fisk, att steka i bra fetter som te x raps eller kokosolja. Steker du i margarin försvinner Omega-3 fetterna från fisken.
Omega-3 är bra för både hjärna, hjärta och kärl och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

 

Dela inlägget
Annons
16 november, 2012 0
Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp, musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Annons

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Annons

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.

 

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons