Glutenfria saffransbullar med vaniljsmör

Igår testade jag att baka på ett nytt mjöl som jag blev tipsad om i en hälsokostbutik.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
12 december, 2023
Saffransbullar

Jag tycker alltid det är lite spännande första gången med nya mjölsorter, för man inte vet hur degen beter sig när man bakar ut den.
Men det här mjölet var nästan som att baka med vanligt vete, dock var degen inte lika smidig och höll inte ihop när jag bakade ut den som jag tänkt att den skulle göra. Jag hade tänkt göra saffranssnurror för att de skulle bli snygga på bild, men fick tänka om och gjorde istället bullar. Man kan inte lyckas med allt, men bullarna blev ändå lyckade, trots att de inte var snurrade, och de blev väldigt goda iallafall. Det blev dock lite för mycket färg på dem under gräddningen, men det berodde den mänskliga faktorn. Istället för att hålla ögonen på bullarna i ugnen, gjorde jag annat, så klart, vilket är typiskt mig. Jag har väldigt svårt att bara vänta utan att sysselsätta mig med något.

Tipsar om Annas Basmix Baga

Det här mjölet, Annas Basmix Baga, vill jag återkomma till och tipsa om för det var väldigt bra att baka med. Innehåller inte nötter, ägg eller socker. Ingredienserna är kassavamjöl, rismjöl, quinoa och xantangummi. Jag kommer absolut att baka något mer innan jul för att verkligen testa igen, så det blir nog en kaka inom kort.

Åter till bulldegen

Jag tyckte först att degen var lite väl kladdig när jag knådade ihop den och fick hälla i mer mjöl än jag tänkt. Men när jag lämnade degen för att tvätta av händerna märkte jag att den under tiden intog en smidigare form och blev fast och fin. Så kanske man ska låta degen vila lite innan utbakning. Mjölet innehåller quinoa och det sväller ju lite tillsammans med vätska.
Jag gjorde bullarna med smör och vanlig mjölk, men det går absolut att byta ut mot mjölkfritt alternativ om man vill.

Glutenfria saffransbullar med vaniljsmör 

Ca 16 st
Bulldeg:
1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
2, 5 dl kall mjölk
0,5 g saffran
1 dl Sukrin Melis
1 krm vaniljpulver
ca 12-13 dl Annas Basmix Baga
100 g rumsvarmt smör
1 krm salt

ägg till pensling. (kan uteslutas)

Annons

Fyllning:
75 g smör
1/2 dl sukrin
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Fyllning:
Vispa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.

Degen:
Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör tills den helt är upplöst.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila en stund innan du bakar ut den.
Kavla ut degen ganska tunt på ett mjölat bakbord. Bred på smörfyllningen jämt över degen och rulla ihop den. Skär sedan lagom stora bullar och lägg på en plåt med ett bakplåtspapper eller i bullformar.  Låt bullarna jäsa övertäckta med plastfilm och bakduk i ca 1, 5 timmar. Sätt gärna in plåten i en avstängd ugn med ugnslampan tänd så det blir lagom varmt för jäsningen.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter

28 april, 2022 0
Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och
dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är jag väldigt känslig mot gluten och mår väldigt dåligt av det. Även om jag älskar vanlig pizza, ger det mig magont efteråt. Hemgjord pizza är så tacksamt att göra för man kan ju välja själv vad och hur mycket man vill ha på den.

Jag gillar även rawfood och HÄR hittar du recept på en fräsch och supergod pizza där botten är gjord på nötter, frön och grönsaker.

Jag tycker mycket om kål och äter det i någon form varje dag. Kål är sååå nyttigt och något man bör ha som basvara eller tillbehör dagligen. Visste du att kål är rena hälsobomben? Kål innehåller massor av viktiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är kål rik på kostfibrer som är en jätteviktig näringskälla till våra goda tarmbakterier. Dessutom innehåller kål svavelrika ämnet glucosinolater samt allicin vilket är inflammationshämmande. Kål innehåller praktiskt taget inga kalorier men däremot tartronsyra som hindrar kalorier att omvandlas till fett.

Annons

Att ha inflammationer i kroppen ökar risken för sjukdomar som gikt, högt blodtryck, huvudvärk, ledvärk och allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Av denna blomkålsdeg blev det två små pizzor.
Ha det fint!
// Mia

Blomkålspizza med pesto och zucchini
2 st pizzor
5 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven

Topping:
Basilikapesto:
2 krukor basilika
0,5 dl mandel
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1, 5 dl olivolja
salt och peppar

Topping 2
2 grillade paprikor i mindre skivor
1/5 zucchini i skivor
Mozzarella i skivor
1 liten röd lök i skivor
50 g ruccola
flingsalt

Annons

eventuellt, om du vill, salami eller prosciutto

Gör så här:
Mixa ingredienserna till peston till en slät röra i en matberedare och låt stå kallt en stund.

Riv blomkålen fint i matberedare eller på ett rivjärn
Rör ihop med ost och ägg. Platta ut två pizzor på en bakplåt med bakplåtspapper.
Förgrädda i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader.
Under tiden, skär zucchini i skivor och stek i olivolja med lite örtsalt.
Ta ut blomkålspizzorna och bred pesto över botten. Dekorera med zucchini, paprika och skivad mozzarella och eventuellt salami eller
prosciutto.
Sätt in i ugnen ca 5-7 minuter eller tills osten smält och fått färg.
Toppa med ruccola och strö över lite flingsalt.

 

Dela inlägget
Annons
21 oktober, 2021 0
Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd.
Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. Det klarade sig fint ända fram till april då den tappade precis alla blad. Jag testade att ställa ut trädet när värmen kom i somras, men det ville inte återhämta sig tyvärr. Jag tror att citronträdet hade fått spinn och även om jag gjorde allt jag kunde, fick jag inte bort ohyran. Så nu har jag lite ångest över mitt fina olivträd när jag ska försöka övervintra det. Jag funderar på att ställa ner det i källaren där det är lite svalare än i lägenheten. Källarförrådet har även fönster så trädet kan få ljus. Det gäller bara att komma ihåg att vattna trädet också.Onödigt vetande, jag vet! 🙂

Min dotter jobbar kväll ganska ofta och då passar jag gärna på att äta vegetariskt eftersom att hon inte är så förtjust i vegomat. I säsong är nu kål och rotfrukter och när det är lite ruggigt ute, vad passar väl bättre än en värmande och underbart god gryta?
Denna härligt goda gryta är gjord på rödbetor, svamp, kapris och linser och serveras tillsammans med ett gott potatismos.

Rödbetor är nyttigt

Annons

Rödbetor är dessutom väldigt nyttigt. Visste du att rödbetan har använts sedan många decennier för att rensa levern? Det är för att rödbetor innehåller flavonoider och massor av antioxidanter och är naturligt rika på nitrat.

Nitrat bildar i kroppen nitrit som har förmågan att öka kväveoxid i kroppen och som i sin tur vidgar blodkärlen, ökar blodcirkulationen och har visat sig sänka blodtrycket. Tyvärr tappar man förmågan att bilda kväveoxid med ålder eller så kan bildandet av kväveoxid även bero på intag av osund kost eller på att man rör sig mindre eller har ett stillasittande arbete.
Man har även gjort en patientstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det visat sig att rödbetornas förmåga att öka produktionen av kväveoxid i lungorna har en positiv effekt på patienter med svår hjärt-och lungsjukdom.
Rödbetor används även av idrottare för att öka blodets syreupptagningsförmåga, vilket ökar och förbättrar uthållighet, förbättrad ork och prestation.
Nitrat finns även i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola.

Rödbetsjuice
Det kanske kan tänkas svårt att få i sig rödbetor varje dag, men ett smart sätt att enkelt få i sig nitrat är att dricka rödbetsjuice varje dag.
1-2 dl varje dag är att rekommendera. Jag dricker själv rödbetsjuice varje morgon i perioder för jag känner i kroppen att jag blir mycket piggare och får mer energi. Jag har smakat en hel del sorter av rödbetsjuice på marknaden men återkommer alltid till Biottas rödbetsjuice som är koncentrerad, mjölksyrad och färskpressad från nyskördade ekologiska rödbetor.

Ett glas rödbetsjuice
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetsbourguignon
4 portioner
500 g färska rödbetor, skalade
3 stora morötter, skurna i stora bitar
2 gula lökar skurna i klyftor
2 klyftor vitlök, finhackade
10-15 pärllökar, skalade
250 g champinjoner
400 g gröna eller röda linser
100 g små kapris
2-3 lagerblad
3 krossade enbär
Färsk timjan
2-3 dl veganskt rödvin
2 msk tomatpurè
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
himalayasalt
örtkryddor
svartpeppar
olja eller smör att steka i
1-2 msk arrowrot till redning

Gör så här:
Skala eller skrubba rödbetorna och skär i grova bitar och bryn rödbetor och morötter i smör eller olja. Slå på rödvin, vatten, smula ner buljongtärningar och rör ner tomatpuré och låt koka upp. Sila av vattnet från kaprisen. Tillsätt gul lök i klyftor, kapris några timjankvistar, lagerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg. Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar. Garnera med timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk ”fetaost”

Annons

Dela inlägget
Annons
14 september, 2021 0
Treveckorssallad utan socker

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter, även om det går snabbt att laga till. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt gott, så jag ärter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.

Förövrigt äter jag väldigt mycket kål i alla dess former och kål bör/ska man egentligen ha som basvara varje dag, då kål verkar för att hålla inflammationer i kroppen borta Kål är nämligen sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller mycket kostfibrer- prebiotika som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, fungerar som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra och C-vitamin.

Jag brukar även passa på att syra grönsaker på hösten att ha till vintern. Det är jättenyttigt men det tar sin lilla tid innan man får smaka då man måste vänta på processen som kan ta några veckor. En storfavorit är kimchi och du hittar mitt recept här
Vad och varför mjölksyrade grönsaker är så nyttigt kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Annons

Treveckorssallad utan socker

1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
05 dl molkosan (kan uteslutas, kolla längre ner på sidan varför jag använder det i sallad)
1 msk basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
0,5 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes

Gör så här:
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt molkosan.
Blanda väl och häll upp på noga rengjorda burkar.

*Molkosan är en prebiotisk dryck (prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna- probiotika i tarmsystemet) Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även vetenskapligt stöd på att ha en stabiliserande effekt på blodsockret. I molkosan har man även tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie- Lactobacillus casei Alpinus som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans vilket minskar sötsug och hunger.

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
29 maj, 2021 0
Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa förberedelse innan jag kan sätta ihop den. Och det glömde jag bort igår kväll.
Men jag lägger gärna upp några förslag på tårtor och dessert som är lite nyttigare från tidigare år och återkommer med årets morsdagstårta i morgon.

Ha en fin helg!

Mia

Annons

Rawfood Jordgubbstårta med lemoncurd

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor
Foto: Mia Hagenmalm

 

Rawfood Lingontårta

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar

Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde och passionfrukt

Annons

Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
18 maj, 2021 0
Kost och vitaminer för immunförsvaret
Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt.
Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer.
Det är ett långt men läsvärt inlägg.
Mia
Om syra-basbalansen och varför vår kost är så viktig för hälsan och immunförsvaret
Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorium. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.
Annons
Man utsöndrar vanligtvis syra överskott (koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och i leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Kalcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera pH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur viktigt syre är för kroppens basiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö.
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellmembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremolekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt pH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.

Genom luften vi andas, genom huden samt av det vi äter får vi i oss gifter. Och med dagens kost ofantligt mycket mer än förr då grödor idag är oerhört besprutade med gifter. Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik, gärna ekologisk föda och intar vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation. Ett syrefattigt blod försämrar denna process.I tarmen behöver också pH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Leverns uppgift
Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det kan bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.
Vi människor bör äta 70 procent basisk föda och 30 procent sur. Idag äter vi oftast tvärt om. Basisk föda är helt enkelt till största del grönsaker och frukt. Sur föda är snabbmat och färdigmat, animalier, mejerier, alkohol, nikotin, sötsaker och snabba kolhydrater som gluten, bröd, pasta och vitt ris. Man kan även få överskott av syra om man är sjuk eller stressar mycket. Därför är det viktigt att se till att man äter en varierad kost och har mycket grönt på tallriken.
När vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver får vi inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man

pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. Därför är det livsviktigt att äta tillskott för att gynna vårt immunförsvar. Regelbunden motion aktivera tarmens rörelser och matsmältning. Även att äta regelbundet och tugga maten ordentligt är oerhört viktigt.
Magen är vår andra hjärna
Och kroppen vi har består av ett helt universum av olika celler.
Ett indiskt ordspråk säger: Ta först hand om din mage- sedan kommer allt annat.
Och läkarkonstens fader, Hippocrates förkunnade 160 f kr: Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat.
Tarmfloran är kroppens största organ. Cirka 90 procent av kroppens celler utgörs av tarmbakterier och mikroorganismer.
Tarmens immunsystem är en stor del av kroppens immunapparat. Cirka 75 procent av kroppens immunförsvar finns i tarmen och mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Bakteriefloran består av mellan 300-1000 olika arter.
Vår mage och tarm är i ständig kommunikation med vår hjärna.
I mag- tarmkanalen finns mer än 100 miljoner nervceller det så kallade Enteriska (ENS) nervsystemet som även kallas den andra hjärnan. Via dessa nervtrådar- celler kan tarmen skicka signaler till de delar av hjärnan som styr bland annat känslor, minnet, motivation och psykiskt mående. En frisk tarmflora är därför ytterst viktig för vår psykiska och kognitiva funktion. För den med känslig tarm är samspelet mellan hjärna och mage avvikande och där kan man hitta hjälp i kosten. I framtiden kanske man förhoppningsvis kan skräddarsy kosten för att behandla symtomen med mat utskrivet på recept.
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga.
Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln. Ett väldigt bra sätt att få i sig dessa bakterier är att mjölksyra-fermentera grönsaker.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
När man syrar grönsaker är det första som händer en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Senare sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan.
Viktiga bakterier i tarmen
För att man ska kunna ta upp näringsämnen från mat och kosttillskott är det viktigt att försöka bibehålla en frisk tarmflora och gynna de goda bakterierna i mag-tarmsystemet.
Prebiotika betyder; för bakterien, alltså ”mat” åt de goda bakterierna.
Prebiotika bryts inte ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tarmen i intakt form. De är komplexa kolhydrater och fungerar som föda åt de probiotiska bakterierna samt gynnar deras tillväxt och förlänger dess verkan. Det finns även stöd för att prebiotika kan motverka tarmcancer.

Probiotika är så kallade mjölksyrade bakterier som stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Bakterierna skyddar mot olika typer av infektioner och dämpar tillväxt av skadliga bakterier, virus och svamp. De förbättrar tarmslemhinnas hälsa och minskar inflammatoriska processer i tarmen

Probiotika har även tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
Vid en antibiotikakur som dödar alla bakterier, även de goda, bör man stödja tarmfloran med goda bakterier- probiotika.
Vitaminer och mineraler för immunförsvaret
A-vitamin
A-vitamin deltar i bildandet av blodkroppar och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Det är även viktig för immunförsvaret, synen, huden och slemhinnor samt bidrar till immunförsvarets normala funktion. Brist på A-vitamin kan öka infektioner bland annat.
Men det är ytterst sällan vi i Sverige har A-vitaminbrist och ett överskott kan orsaka leverskador då A-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen.
B-vitamin
B-vitaminerna utgör en familj av vattenlösliga vitaminer och behövs för hälsan och en lång rad funktioner i kroppen . Bland annat stärker vitaminerna immunförsvaret och är viktigt för nervsystemet, musklerna, celldelning och DNA-tillverkningen i kroppen. Även hår, hud och naglar är beroende av B-vitamin.
Vid brist kan man drabbas av svår trötthet, oro, irritation, få minnesproblem och sömnproblem, depression och koncentrationsproblem.
C-vitamin
C-vitamin har kraftfulla antioxidanta egenskaper . Vitaminet aktiverar funktioner i cellerna som påverkar det ickes-specifika och det specifika immunförsvaret. och påverkar även de vita blodkropparna positivt så att de bättre kan ta hand om virusinfektioner.
Vi människor är en av de få arter som inte själva kan syntetisera- tillverka C-vitamin därför att vi saknar enzymet L-gulanolalaktonoxidas för konvertering.

Annons

C-vitamin är livsviktigt för din hälsa och för vårt immunförsvar behövs C-vitamin för flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin dödar nämligen virus och kan även stoppa patogena bakterier och gör bakterieoxinerna vattenlösliga så de kan avlägsnas ur kroppen via urinen. Även olika sorters vita blodkroppar som har i uppgift att förvara kroppen mot infektioner fungerar bättre om man intar C-vitamin.
C-vitamin kan bekämpa virusinfektioner som förkylning och infektioner i luftvägarna. Det kan dessutom motverka influensavirus eller göra sjukdomsförloppet kortare.
Om man äter mycket snabbmat, inte äter frukt och grönsaker eller är rökare har man ökad risk att utveckla brist på vitamin C. Detsamma gäller om man är äldre, har en långvarig virusinfektion, stressar eller tränar mycket. Man kan också få brist om man har magbesvär som magkatarr eller magsår. För optimal effekt vid virusinfektioner är det bra att kombinera med zink.
D-vitamin
D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen. Det står för ett stabilt immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ 2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet

D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Det är även bra för huden och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem. D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är vanligt vid KOL och astma. För att kunna ta upp och tillgodogöra sig D-vitamin i kroppen är det viktigt att äta kalcium, magnesium och K-vitamin då dessa vitaminer och mineraler är i synergi med varandra.

E-vitamin
E-vitaminets antioxidativa egenskaper skyddar cellmembranen, särskilt i lungor och röda blodkroppar. Vitaminet förebygger även hjärt-och kärlsjukdomar E-vitamin skyddar även andningsorganen från skador av luftföroreningar och hjälper de vita blodkropparna att bekämpa infektioner.
Vid exempelvis strålning, cellgiftsbehandling, exponering av giftiga kemikalier samt rökning kan ett behov av E-vitamin öka.
Selen
Selen är en kraftig antioxidant som de flesta har brist på i Norden då våra jordar är extremt selenfattiga. Selen är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationperoxidas.
Mineralen kan skydda från inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna. Selen stärker även vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar via stimulering av antikroppsproduktionen samt stärker även T-cellernas och makrofagernas funktion.
Selen stärker hjärtat och musklernas funktion och förebygger stress, blodpropp, cancer och tidigt åldrande. Selen förstärker också effekten av E-vitamin och höjer immunsystemets skyddande verkan upp till 30 gånger. Mineralen hjälper även levern att avgiftas.
Zink
Zink är den mineral som vi människor lider störst brist på och zink bidrar till över hundra viktiga kroppsfunktioner. Den har också viktiga virusdödande egenskaper och det har visat sig att zinkbrist försvagar det cellförmedlade systemet hos immunsystemet som bl.a. bekämpar sjukdomar där kroppen producerar antikroppar mot kroppsegna proteiner.
Zink tillsammans med C-vitamin är bra för sårläkning och nedsatt immunförsvar som frekventa långdragna luftrörsinfektioner och förkylningar. Mineralen skyddar mor bakterier och infektioner. Zinkbrist kan ge smak- och luktbortfall samt ge diarré och hudbesvär som eksem och acne.
Q-10 (Coemzym)
Coenzym Q-10 stärker immunförsvaret och är en kraftig antioxidant som skyddar mot en rad sjukdomar samt minskar dödligheten i hjärt-och kärlsjukdomar och hjärtsvikt. En studie av forskare på Karolinska Universitetssjukhuset har visar att tillskott av Q-10 i kombination med selen minskar risken att dö i hjärtsjukdomar med 50 procent.
Kroppen kan bilda Q-10 själv men redan från ca 20-års ålder sjunker den förmågan och i och med det även energiproduktionen och ansträngningstolleransen minskar.
Q-10 förebygger risken för sjukdomar hos äldre och de med försämrat immunförsvar.
Dela inlägget
Annons
Annons