Annons
Annons

Krämig potatis-och spenatsoppa till utflykten

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 februari, 2014
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar att ge mig ut på långpromenader i naturen. Och eftersom att jag bor nära havet blir det att jag ofta går längst strandkanten. Jag älskar havet! Det spelar ingen roll om solen skiner eller det regnar eller blåser kuling. Havet har sina tjusningar spegelblank eller som stora vågor i rytande storm.
Ibland tar jag med fika om vädret tillåter. Eller kanske en lunch. Och nu när det är sportlov och många åker till snön för att åka skidor kan ju en värmande och mättande soppa få följa med i termosen. Ja vi har ingen snö i Nynäshamn på vårat sportlov, men det blåser kalla vindar och det är gott med något varmt när man varit ute några timmar. Extra mysigt blir det att äta utomhus i naturen.

Krämig potatis-och spenatsoppa 2 portioner
300 g potatis, ekologisk, skalad och i skivor

Annons

ca 8 cm av det ljusgröna på purjolöken, i skivor
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
ca 200 g spenat, färsk eller fryst, hackad
4 dl vatten
1 dl grädde
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 krm tabasco
Herbamare Örtsalt

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en större gryta och bryn purjolök och vitlöken tillsammans med potatisskivorna tills löken mjuknat något. Häll på vatten och buljong. Låt koka tills potatisen har mjuknat ca 10 minuter.
Ta av från värmen, tillsätt grädde och mixa soppan till en slät krämig soppa. tillsätt den hackade spenaten och gör ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Vill du ha den lite mer matig, kan du toppa soppan med några broccoliebuketter. Häll på mattermos och ta med ut i skidbacken eller i skogen!

Ha det gott! Mia

Annons
Annons