Dagen D har kommit! Som jag har väntat!
Äntligen ställs det multinationella jordbruksföretaget Monsanto inför rätta! Inte en dag för tidigt!
Läser i Skånska Dagbladet att på världsmatsdagen den 16:e oktober i år börjar en rättegång där Monsanto anklagas för övergrepp mot mänskliga rättigheter och för brott mot mänskligheten och mot naturen, så kallad ecocide.
Fem framstående jurister har enligt The Guardian hört 30 vittnesmål som förmedlat en rådgivande rapport. En rapport framställd enligt samma princip som för FN:s Internationella Domstol i Haag.
Även högkvalificerade experter som före detta FN-rapportören Olivier De Schutter, argentinska doktorer, mexikanska biodlare och toxikologer och forskare från 15 länder har vittnat .
Förtaget Monsanto har ställt till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glycofat-RoundUp. RoundUp är idag världens vanligaste bekämpningsmedel och som i labb har visat sig döda mänskliga celler.
Man kommer också åberopa företagets marknadsstrategier då man anser att Monsanto utnyttjat småbrukares maktlösa situation genom de internationella agro-företagen.
Tre direktörer på Monsanto har i ett öppet brev skrivit att de inte kan medverka på tribunalen då den är arrangerad och stöttad av ekologiska organisationer.
Bakom stämningen av Monsanto står väletablerade jordbruksorganisationer som IFOAM Organic International, i vilken svenska KRAV är medlem, The Organic Consumers Association (OCA) Navdanya, Regeneration International (RI), Millions Against Monsanto och Via Campencina.
Monsanto har använt genmanipulerade grödor för att få in royalties från fattiga lantbrukare och fått dem att fastna i spiraler av obetalbara skulder som har drivit många till självmord.
Monsanto förespråkar en industriell jordbruksmodell som står för minst 50 procent av världens koldioxidutsläpp.
Monsanto är dessutom skyldig till utarmningen av jordar och vattenresurser, utrotning av arter och minskad biologisk mångfald.
Dessutom tvångsflyttning av miljontals småskaliga bönder över hela världen kommenterar den berömda indiska miljöaktivisten Vandana Shiva, en av initiativtagarna till Monsanto Tribunal.
Stämningen lutar sig mot FN:s riktlinjer för näringslivet och mänskliga rättigheter som formulerades 2011. Ett av syftena i processen är att brott mot naturen eller ecocide, ska inkluderas formellt i internationella rättsprocesser. Därför har rättegången skett i just Haag där den officiella internationella domstolen inrättades 2002.
Källa:skånska dagbladet.se