Annons

Piff på balkongen och italiensk glass

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 juli, 2014
Soffa med kuddar på en balkong
Stacciatellaglass i glas
Foto: Mia Hagenmalm

I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong. Snygga i och för sig, men inte särskilt sköna att sitta och koppla av i, och jag har helt enkelt inte haft någon lust att fixa till balkongen. Förut bodde jag i ett hus med altan och en helt underbar tomt, och att plötsligt sitta instängd i en lägenhet med en ful balkong har liksom varit lite som att: Jag ska bara bo här ett tag, snart flyttar jag, och ett evigt letande efter ny bostad.Egentligen vill jag bo i hus. Jag har inte ens fått upp alla tavlor på väggarna, men nu efter tre år börjar jag känna mig mer hemma i lägenheten, och har börjat planera var jag ska spika upp dem. 🙂

Min äldsta dotter Jessica som var på besök för någon helg sedan, gav mig en idè när jag började prata om att införskaffa mig en liten skönare soffa till den ”upphöjda altanen” (balkongen).
Så av några lastpallar och lite kuddar och ett gammalt täcke gjorde jag en soffa. Jag köpte även nya mattor och la på golvet.
Så här blev det:

Soffa med kuddar på en balkong
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Det ska bli riktigt skönt att sitta där i sommar och mysa av med en god bok. Nästa steg är att fixa ett litet brickbord och lite blommor och kryddväxter.

Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Såå god!
Eftersom att jag just köpt jordgubbar så fick det bli en ingrediens i glassen, och i sluttampen bestämde jag mig för att även ha i choklad .
Detta grundrecept hittade jag i tidningen Matmagazinet, men jag testade att byta ut vanligt socker mot kokossocker och det funkade jättebra. Kokossocker gör att glassen inte blir helt vit och får en lätt kolasmak, men vad gör det när den smakar så gott? Jag kommer att göra fler recept med detta i sommar, för den går att variera väldigt mycket.

Glass med choklad och jordgubbar
Foto: Mia hagenmalm

 

Stacciatellaglass (min variant)
ca 1 liter
3 dl mjölk. EKO
3 dl vispgrädde, EKO
1 citron, EKO
1 vaniljstång, EKO
1 1/2 dl kokossocker
5 äggulor, EKO

Gör så här:
Skåra vaniljstången och tvätta citronen noga. Skär en bit i en femkronas storlek av skalet. Häll ner grädde och mjölk tillsammans med citronbiten och vaniljstången i en gryta. Värm grädden till kokpunkten, den får inte koka.Ta upp vaniljstång och citronskal och ställ åt sidan.
Vispa äggulor med kokossocker till en fluffig smet. Häll en tredjedel av grädden i äggsmeten och vispa ihop ordentligt. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på svag värme. Häll ner äggskummet i grytan med gräddblandningen och låt det sjuda ihop under ständig omrörning, tills det tjocknar, ca 10 minuter. OBS! Det får inte koka. Kyl smeten i ett vattenbad.
TIPS: Glassmeten är tillräckligt tjock när den fastnar på baksidan av en slev och när du blåser på smeten på sleven, så bildas det en ros! 🙂

Annons

Glassen är egentligen klar nu om du vill ha en ren vaniljglass. Du låter den svalna helt innan du häller smeten i glassmaskin eller lägger den i frysen. Om du inte har glassmaskin, häll smeten i en metallskål och täck med plastfolie. Ställ den i frysen. Efter en timme tar du ut skålen och vispar igenom glassmeten ordentligt. Upprepa två gånger inom tre timmar.
Jag ville ha jordgubbar i min:

Jordgubbar på en hushållsvåg
Foto: Mia Hagenmalm

300 gram färska jordgubbar eller andra bär. Exempelvis hallon, blåbär eller björnbär.
1 dl mjölk
1 sats av grundreceptet

Gör så här:
Mixa bär och mjölk till en purè. Sila purèn i en finmaskig sil och rör ner den i den kalla glassmeten. Kör i glassmaskin eller ställ i en skål i frysen.

När glassen var klar ville jag ju ha choklad i. Choklad och jordgubbar är en riktig fin kombo:

Glass med choklad ringlat över
Foto: Mia hagenmalm

Smält 200 g 70-80% choklad över ett vattenbad. Ringla den smälta chokladen över den färdiga, frysta glassen. Chokladen stelnar direkt vid kontakt med glassen. Gör kulor av det översta lagret, och upprepa proceduren med den smälta chokladen. Jag fick lite choklad över och toppade med det! Mums!

 

Annons

3 juli, 2014 0
Mår bra av Bio Lifes Multi Greens

Läste ni om Thor Johansen, grundare av Bio-Life i USA här på kurera.se för några månader sedan?

Jag var och lyssnade på honom då han berättade om sitt liv och om sina produkter och blev väldigt intresserad och överväldigad eftersom att jag upptäckte att jag har ungefär samma tänk som han när det gäller kosten och hur man mår av vad man äter.

Tre burkar med vitaminer
Foto: Mia Hagenmalm

Jag blev väldigt nyfiken, så jag har nu ätit en av Bio Lifes produkter; Multi Greens i 2 månader och måste säga att jag upplever en jättestor skillnad till det bättre, på min hud och mina slemhinnor. Därför vill jag dela med mig av dennaa positiva förändring.

Mina ögon har varit ganska torra senaste åren, man blir ju en torris när man blir äldre, 🙂 Det beror förstås på hormoner och östrogener, men i vissa fall kan det vara brist på fettsyror . Man får vara glad att man hittar hjälpmedel så man inte torkar ihop alldeles! 🙂

Annons

Huden har också återfått en bra balans balans. Självsprickorna som jag haft under tårna i flera år har läkt! Det är otroligt!
Lycka!
Håret har dessutom fått en annan lyster och samtidigt har jag mer ork och är mycket piggare än jag varit sen jag fick mitt diskbråck i ryggen för två år sedan.

Bio-Lifes Multi Greens har naturliga näringsämnen, vitaminer och mineraler från torkade juicer från gräs och pulveriserade gräsarter, grönsaker, groddar och spirulinaalger. Det mycket intressanta med dessa vitaminer är att de kommer från växter som odlas i vulkanisk jord och är helt ekologiska och 100 procent Raw Food. Och man använder inte heller några bindemedel eller andra konstgjorda tillsatser eller färgämnen plus att varje råvara har analysercertifikat som dokumenterar ingredienser, samt att de är fria från bekämpningsmedel, tungmetaller och skadliga bakterier.

Bland annat innehåller Multi Greens B12, det kanske är därför som jag känner mig så pigg, 🙂 och naturlig betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin som är bra för just huden och slemhinnorna samt förstås för synen.
Hitills har jag ätit kapslar, men kommer att fortsätta med pulver när de är slut, därför att då kan den ingå i en smoothie på morgonen. Det känns mer naturligt än att äta en massa tabletter, plus att jag på så sätt kan få min dotter att äta vitaminerna. 🙂

Jag har också inhandlat några av Bio lifes andra produkter, bland annat chlorella. Just nu tar jag endast en tablett dagligen, men ska succesivt öka doseringen under fjorton dagar. En annan spännande produkt är korngräs. Den är tänkt att äta för att detta korngräs som odlas i vulkanisk jord på vintern, för att det ska växa långsamt, innehåller jod som bidrar till en normal sköldkörtelfunktion och normal produktion av hormoner. Jag har en lite underproduktion på sköldkörteln, så jag tänker rätta till det med hjälp av korngräset och slippa eventuell medicin.

//Mia

”I belive wholeheartedly that the day is coming when we not look so much to the chemical elements taken whit foods as the energy they represent. The energy of sunlight indispensable to human health”

-Dr Bernard Jensen

 

Annons

Dela inlägget
Annons
1 juli, 2014 0

Men fy vad trist väder vi har. Här står regnet som spön i backen!
I morse satt jag och frös med kaffekoppen vid köksbordet. Jag tror att jag tagit morgonfikat ute bara två gånger i sommar. Men man får, trots kyla och gråväder ta vara på sommaren.
I helgen var jag och min dotter ute på Torö i skärgården här i Nynäshamn och badade bastuflotte. Det var ganska kyligt i både luften och i vattnet, men bastun var varm, och det var faktiskt skönt att hoppa i vattnet mellan varven när man blev för överhettad. Och trots att det var gråmulet ute var det en fin kväll. Alldeles spegelblankt låg havet och det var bara Tomas Ledins ”Blå, blå vindar och vatten” som saknades. En riktigt mysig och fin (men kall) sommarkväll som jag alltid kommer att minnas.

I söndags var jag och hälsade på min mor.
Min mamma som är närmare 80 år har sedan en tid tillbaka börjat dricka rödbetsjuice varje dag för att få mer energi och för att det ju är så bra för kärlen. Häromdagen när jag var där och hälsade på, pratade vi om det och hon sa;

-Ja jag är så glad att jag börjat dricka rödbetsjuice, för jag känner mig så pigg. Men en annan bra sak med juicen är att mina ben, som förut nästan var svarta av små ytliga blodkärl nu har blivit mycket finare. Faktum är att mina ytliga blodkärl nästan halverats och om jag vetat det från början, hade jag tagit en före-och efterbild på benen.

Annons

Ytliga blodkärl är ju inte snyggt, tycker jag, och det är inte så kul att ha bara ben på sommaren. Jag kanske är lite fåfäng, men detta stör mig. Jag har fått ganska mycket sånt på mina ben senaste åren, då jag står och går mycket. Sen är det förstås ärftligt, genetiskt. Jag har ett mycket tunnt skinn på benen.

Jag brukar själv dricka rödbetsjuice i perioder, men ibland tröttnar jag, eller glömmer. Nu ska jag faktiskt testa att göra ett experiment några månader och kolla om jag får något resultat på benen. Och naturligtvis ta en före-och efterbild! 🙂

Fler och fler forskningsrapporter jämställer den prestationshöjande effekten av rödbetsjuice med det otillåtna dopingmedlet EPQ.
Studier visar att att det inte bara är uthålligheten som ökar utan även muskelstyrkan- även i doser som en till två decilter/dag.
Nitratet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen använder och behöver mindre syre, genom ett ökat blodgenomflöde.

Nitrat har även en skyddande effekt på hjärta och kärl
. Läs mer här om den nyttiga rödbetan: https://kurera.se/rodbeta/

Dela inlägget
Annons
27 juni, 2014 0

Ja vad ska man säga egentligen?
Läste i DN häromdagen om matfusket i världen.Samma gäng som också handlar med droger eller trafficking, handlar alltså med falsk marknadsföring som falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
Stora vinster och små risker lockar stort. I Sverige riskerar man endast böter om man förklaras skyldig.

Matfusket idag är en stor global verksamhet och för några månader sedan hittades 1,200 ton förfalskade livsmedel och 430 000 liter förfalskad dryck i ett internationellt tillslag där bland annat Europol deltog.

-Detta är ett nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill ju inte ha droger,däremot behöver alla äta så marknaden för matfusk är mycket större berättar Chris Vansteemkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

Bland det som är populäraste att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet, är olivolja. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja, kan lika gärna innehålla sämre olivolja från Spanien eller Grekland. Fisk och skaldjur, ekologiskt livsmedel, mjölk, honung och kryddor.

Annons

– Vi pratar om saker som människor äter och dricker, vilket kan påverka folks hälsa och är ett allvarligt brott, säger Chris Vansteenkise och påminner om händelsen där 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Innan köttskandalen med hästkött förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet vidare ut i Europa i ett leverantörsnät som var så komlicerat att det var mycket svårt att spåra.
Detta gav en tydlig bild av hur komplicerat och näst intill omöjligt det är att kontollera livsmedel.

Källa: Jannike Kihlberg Dagens nyheter.

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0
Läppserat med färg på grön duk

Min 13-åriga dotter kom häromdagen hem efter en shoppingrunda med ett läppserat som hon köpt i någon butik.

Jag är inte så förtjust i att hon handlar kosmetika med mineraloljor och parabener, men vilken 13-åring lyssnar på vad mamma säger? Och jag är inte den som förbjuder heller!
Babylips som seratet heter är enligt min dotter sååå himla populärt och precis ALLA har det!

Men YES! Jag köpte Naked Lips! Också ett läppbalsam med färg, men naturligt, så naturligt att det faktiskt går att äta! 🙂 Och det gick hem hos dottern!Även om hon använder det andra också!

Läppserat med färg på grön duk
Foto: Mia hagenmalm

Naked lips finns i flera färger: Corall, Moca Velvet, Plush Red, Moonstone, Sugar Plum…

Annons

När hon velat ha exempelvis deodoranter har jag köpt aluminiumfria på hälsokosten. Men det dög förstås inte. Alla andra kompisar har ju deo från vanliga handeln MED aluminium.
Det där är svårt tycker jag! Men jag står på mig och förklarar VARFÖR man inte ska använda det, och jag får ofta höra att: Varför måste du vara så himla hälsosam med din ekologiska sockerfria mat och allt annat, mamma? Varför kan du inte vara som andra mammor?

Men faktum är att det ändå någonstans går hem det jag säger. Hon är väldigt medveten om att äta bra mat, även om hon ibland vill gå och ta en hamburgare och cola, eller vill ha lördagsgodis. Och hon använder ju de hygienartiklar jag köper, även om hon kan köpa en vanlig body lotin eller deo när hon handlar själv.

Nu har jag iallafall köpt deo, shampo, balsam och body butter som hon är nöjd med från hälsokosten. Dr. Organics serie ser ut som ”VANLIGA” förpackningar, så hon har anammat dessa produkter! YES säger jag! 🙂 Dessutom doftar de underbart och jag gillar själv serien.

Schampo, balsam de som står på ett handfat i ett badrum
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

 

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0
Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas

Ibland blir jag jättesugen på något gott på kvällskvisten. Då är det bra om man har nyttig, ekologisk frukt hemma. Och det behöver inte alltid vara så omständigt att fixa till något heller.
Banan, päron och jordgubbar blev en riktigt god kombo som glass. Mums!
Jag brukar ofta ha i kokosmjölk eller kokosgrädde i min glass, men ibland blir jag trött på att allt smakar kokos. så i denna glass använde jag Yoghurt naturell istället. 🙂

Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Banan, jordgubb&päronglass

Annons

1 banan
1 päron
5 jordgubbar
3 msk yghurt eller kokosgrädde
1/2 msk bakepro (ett matlagningsprotein som drar åt sig vätska vilket gör glassen mindre isig).

Mixa! In i frysen i ca 1 1/2 – 2 timmar!

Gott och nyttigt! 🙂

Dela inlägget
Annons
Annons