Annons

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 juni, 2020
Primörsallad med ärtpesto och tofukorv
Ljuvliga sommar!
Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på.
Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och ”korv” gjord på tofu och härliga kryddor. Jag är inte alls vän med köpt färdigmat så därför lagade jag denna korv och den är dessutom jättegod att grilla. Kanske för dig som inte äter kött eller för att det är kul att testa vegetariska rätter ibland. I korven kan man dessutom tillsätta kryddor och få den att smaka som man själv vill.
(Vill du att korven ska ha mer hetta, ta i lite mer av sambal oelek).
Annons
Primörsallad med ärtpesto
4 portioner
1 romansallad
150 g skärbönor
150 g sockerärtor
4 vårlök
groddar eller skott
Ärtpesto:
2 dl gröna ärtor
50 g parmesan
1 dl mandel
2-3 msk olivolja
örtsalt
Gör så här:
Koka skärbönor och sockerärtor snabbt i några minuter i lite saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Strimla salladen och halvera tomaterna samt hacka löken. Blanda alla grönsaker på ett fat. Mixa ingredienserna grovt till ärtpeston och smaka av med salt.
Foto: Mia Hagenmalm
Kryddig tofukorv
4 stycken
300 g fast tofu, naturell
1 dl kokt råris
2,5 msk potatismjöl
2,5 msk (glutenfritt) ströbröd
1 liten paprika, väldigt finhackad
1/2 riven gul lök
2 msk olivolja
1 msk tomatpure´
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa alla ingredienser till en fin färs. Är smeten för lös tillsätt någon matsked potatismjöl.
Låt stå och svälla ca 20 minuter. Dela färsen i 4 bitar och rulla ut till 4 korvar. Det går lättast om du har lite vatten på händerna. Lägg korvarna på ett bakplåtspapper på ugnssäkert fat. Pensla med olivolja och baka i ugnen ca 30 minuter. De är jättegoda att sedan grilla en stund på grillen så att de tar smak. Servera i bröd eller tillsammans med en sallad.
17 juni, 2020 0
Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel
Midsommarmat
Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar.
Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i reserv.
Den här rostade potatissalladen är så jättegod till grillat.
Ha det fint!
// Mia
Annons
Rostad färskpotatissallad med gurkdressing och rökt mandel
1kg färsk potatis
1 knippe rädisor
1/2 gurka
150 g machesallad
olivolja
salt

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
gurkkärnor
1/2 tsk dijonsenap
50 g parmesanost
50 g rökt mandel
salt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skrubba potatisen och lägg dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt. Baka i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 30 minuter. De sista 5-10 minuterna, sätt ugnen på grill.
Skölj grönsakerna. Skär rädisor i bitar. Halvera gurkan och gröp ut kärnorna och spara dem till dressingen. Skiva gurkan i mindre bitar. Hacka mandeln. Blanda allt på ett stort fat. Hyvla över parmesanost. Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Ringla dressingen över salladen.
Dela inlägget
Annons
19 maj, 2020 0
Coronasnack och Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde&passionsfrukt

Egentligen har jag inte lust att skriva ett endaste ord om corona, det är så mycket prat om det ändå.
Jag är så trött på att hela tiden läsa och höra om viruset så förra veckan flydde jag in i serier. Jag såg 38 avsnitt av ”Bron” på mindre än en vecka bara för att slippa coronasnacket och alla tankar som blir där av. Det var faktiskt skönt att fly verkligheten ett tag.

Så här i virustider och karantän är det många som bakar, lagar mat eller ägnar sig åt någon hobby. Min hobby är att sjunga och det gör vi i min kör, men på distans. Vi sjunger precis som vanligt varje tisdagskväll,. Det känns ovanligt och konstigt att sjunga tillsammans via datorn och nätet. Ändå är det välkommet att det går att göra så, annars hade vi inte kunnat sjunga alls. Och det är så mysigt att ändå kunna ”träffas”, om än bara i cyberrymden.
Egentligen skulle vi- Rönninge Show Chorus, ha åkt till Louisville i USA i höst, men viruset satte stopp för det som för mycket annat just nu. Hela världen håller andan.

Jag har hållit mig frisk (peppar, peppar) och jobbar på precis som vanligt. Men jag är ändå försiktig. Jag håller avstånd, håller mig på hemmaplan, tvättar och spritar händerna hundra gånger om dagen känns det som, och boostar mig med höga doser C-vitamin, zink och gurkmeja. Jag tar även L-lysin, probiotika och humussyra i förebyggande syfte och även andra vitaminer och bra fettsyror förstås, men dessa ovannämnda känner jag är viktigast. Det gäller att försöka hålla ett bra immunförsvar ifall man skulle bli smittad, så kroppen bättre kan stå emot.

Annons

Jag kan dock tycka att detta börjar bli jobbigt. Jag vill träffa min mamma till exempel. Sitta i hennes kök och fika, inte stå under hennes balkong för att kunna prata med henne. Men det är ändå jobbigast för de äldre och de i riskgrupp som sitter i karantän och som kanske inte kan eller får gå ut. Det måste kännas väldigt isolerat. Även de som är sjuka i corona och måste hållas isolerade. Det kan vara väldigt långdraget, upp till flera månader i karantän.

Vi håller i och vi håller ut!

Men nu är sommaren snart här och förmodligen blir allt lättare även om vi kanske får semestra i hemmet och lapa sol på balkongen eller altanen i år. Men man vill väl ändå njuta av god mat som färskpotatis, jordgubbar och andra färska råvaror i säsong trots att corona sätter stopp för resandet och sammankomster. Här har jag gjort en ljuvligt god dessert med jordgubbar och kokosgrädde som jag smaksatte med vaniljpulver. Kanske som efterrätt i helgen?

Ha en trevlig helg!

// Mia

Annons

Limemarinerade jordgubbar med vaniljkokosgrädde och passionsfrukt
4 portioner
500 g jordgubbar
1 lime, skal och saft
1 msk honung
3 dl kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mandlar
1 dl vatten
1 msk honung
4 st passionfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj och riv skalet- det gröna från limen och pressa ut saften. Blanda skal och saft med honung. Lägg med jordgubbarna och låt marinera i minst 30 minuter. Mixa mandel med vatten och honung.
Platta ut till en tunn kaka. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen så att mandelmassan får färg, ca 5- 10 minuter. Bryt i mindre bitar. Vispa kokosgrädden med vaniljpulvret.
Fördela de marinerade jordgubbarna i 4 glas. Toppa med kokosgrädde och skeda över passionsfrukt och smulad, bakad mandelmassa.
Dela inlägget
Annons
8 april, 2020 0
Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de återhämtar sig snabbare. Preparatet är ett probiotikum som har förstärkts med zink. Probiotikan kan transportera in zink i kroppen. Zink är en nödvändigt spårmetall och redan en känd hämmare av denna virustyp. I den form man nu testar att ta fram, kan zink komma in i virusets värdcell och förhindra att den delar sig. På så sätt kan inte smittan spridas vidare och symtomen avtar vilket gör att återhämtningen av sjuka patienter går fort.

Man avser nu att genomföra en mindre klinisk studie på ett 20-tal coronasmittade patienter.

Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund säger att man inte har något att förlora. Smittspridningen upphör om allt slår väl ut vilket på sikt kan innebära ett slut av pandemin.

Källa: news.cision.com

Annons
Dela inlägget
Annons
2 april, 2020 0
Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna angripa resistenta bakterier.

Vi har alla bakterier både på och inom oss. Bakterier finns runt omkring oss, och faktiskt i hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss friska. Bakterier vill liksom vi människor leva och överleva. Bakterier är faktiskt väldigt smarta.

Bakterier är biologins minsta fritt levande organismer. De hjälper till med exempelvis matsmältningen och är egentligen viktigare för allt liv på jorden än vad vi människor är. Men ibland kan de påverka vår hälsa negativt då vi även kan bli sjuka av dem.

Antibiotika upptäcktes av en slump 1928 av Alexander Fleming.

Annons

Man vidareutvecklade upptäckten så att det sen kunde ges till människor på 1940-talet. Men överanvändning av antibiotika i många länder har skapat resistenta bakterier. Så nu måste forskarna hitta nya ämnen som kan motverka dessa bakterier.
I UR-programmet som jag länkat till ovan tittar man på lysiner.
Jag tycker att det är så väldigt intressant då man redan vet att lysin har enorm positiv verkan och god effekt på att motverka herpes vilket ju är ett virus.
Läs mer här: så lindrar du herpes naturligt
L-lysin är en essentitell aminosyra och är viktig för bland annat omsättningen av proteiner i kroppen och även elasticiteten i artärer, vener, kapillärer och vävnader är beroende av lysin.
Här kan du läsa mer om Aminosyran lysin

Bakteriofagterapi
Bakterier är som sagt väldigt smarta små rackare. De kan använda sig av många olika metoder för att överlista de antibiotikamolekyler som används för att behandla infektionssjukdomar. En anledning till att bakterier snabbt kan bli resistenta mot ny antibiotika är att enzymer kan mutera och lär sig att inaktivera flera olika antibiotikaenzym. Läs mer om det här .
Därför har man nu börjat forska på alternativa metoder till antibiotika.
Man har börjat forska på att ta människors egna enzym och skapa ett nytt, alternativt läkemedel som ska fungera som antibiotika.
Bakteriofager är ett virus som finns överallt och som attackerar elaka bakterier men faktiskt lämnar nyttiga bakterier i fred.
I bakeriofagterapi använder man bakteriofager som ett läkemedel. Enzymer sätter sig på ytan av bakterien och skickar in sitt DNA som i sin tur skapar kopior av sig själva. När kopian ska ta sig ur bakterien producerar de lysin- ett enzym som tuggar sönder bakterien inifrån. Lysiner bryter väldigt snabbt ner bakteriens cellvägg så att det går hål på den och bakterien dör. Man har även sett att lysiner går på bakterier som sover, vilket sällan antibiotika gör.

Visst är det intressant?

Mia

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2020 0
Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

I ett inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall i sjukdomen-( data från sajten Worldometer) och kopplat det till rapporterade pollenhalter genom data från väderappen Weather.com. Man hittar då en stor skillnad i antal rapporterade fall av Covid-19-infektion och andelen dödsfall mellan olika länder och regioner. De data de fick fram gör det svårt att blunda för ett samband mellan höga pollenhalter och en ökning av dödsfall i covid-19.

Att man misstänker att höga pollenhalter kan leda till allvarligare covid-19-infektion beror på att när pollen hamnar på slemhinnorna i näsan läcker det ut proteiner och lipider. Vissa av dessa proteiner är allergener som påverkar allergiker. Men även de som inte är allergiska påverkas av pollen då pollen innehåller immunmodulerade ämnen som leder till ett sämre försvar mot virus. Det beror på att pollen även innehåller proteaser som genom sin påverkan leder till ökad genomsläpplighet över slemhinnan i näsan.

Här föreslår man också att alla, även icke-allergiker bör följa de råd som allergiker får för att minska sin exponering för pollen.

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.