5 tips som lindrar herpes
1. Ett bra immunförsvarDet får du med bra kost, tillräckligt med sömn, lagom med träning samt med tillskott med C- och D-vitamin samt mineralet zink. Försök även hålla din tarmflora vid god vigör genom att äta fermenterad mat och tillskott med mjölksyrabakterier, så kallad probiotika.
2. Använd solskydd på läpparna
Så fort du vistas i starkare sol.
3. Ät kost som är fattig på aminosyran (L-)argin
Argininrik kost är låg på aminosyran lysin (vilken du vid herpesutbrott behöver mer av).
Exempel på argininrik kost är: kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärtor, solrosfrön och ginseng.
4. Ät kost som är rik på aminosyran (L-)lysin
Vid herpes bör du äta lysinrik kost och undvika argininrik kost:
Lysin finns till exempel i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.
Ät argininfattig kost (med högre lysinvärden) som fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor.
Undvik argininrik kost (med låga lysinvärden) som kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön och ginseng.
5. Ät tillskott
Vid återkommande utbrott: äta aminosyran L-lysin som tillskott. Rekommenderad dagsdos är då 500-1000 mg/dag.
Ät även tillskott med C-vitamin och vitamin D (visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpesvirus).
Vid aktiv herpes eller om man känner att ett herpesutbrott är på väg kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
Källa: Mia Hagenmalm
Har du en herpes du helst skulle slippa? Då delar du din önskan med en stor del av alla Sveriges vuxna.
Men vad är egentligen herpes och går det att lindra naturligt?
Kurera ställde några frågor till den duktiga hälsorådgivaren Mia Hagenmalm, tillika kvinnan bakom bloggen Riktig mat och hälsa.
Sugen på att hångla men fått ett herpesutbrott igen? Attans. Nej, herpes är inte kul - av många anledningar. Men du är långt ifrån ensam, om det nu är till någon tröst.
Många drabbade
Så många som 70-80 procent av Sveriges vuxna uppges lida av herpes typ 1, vilken oftast yttrar sig som munsår. Av dessa får var femte återkommande besvär medan resterande bär viruset latent i kroppen. Ungefär en fjärdedel av Sveriges vuxna har herpes typ 2, vilket är den typ som oftast ger genital herpes.
Oavsett typ skäms många över sina blåsor och skulle ge mycket för att hitta ett botemedel.
► Läs också: Jjojobaolja – perfekt för allt från munsår till mjäll
Viktigt med ett bra immunförsvar
Vill man slippa herpes gör man förstås bäst i att slippa bli smittad. Har man ändå blivit det och vill slippa utbrott finns det några knep att ta till. För vad få känner till är att det faktiskt finns helt naturliga knep som lindrar herpes drastiskt.
– Att upprätthålla ett bra immunförsvar är något att tänka på. Herpes brukar komma då man håller på att bli förkyld, redan är sjuk, reser till solen etcetera. Så att upprätthålla ett bra immunförsvar och alltid använda solskydd på läpparna är a och o, berättar Mia Hagenmalm, hälsorådgivare och kvinnan bakom bloggen Riktig mat och hälsa.
Hon fortsätter:
– Några av mina bästa knep för immunförsvaret är tillskott med C- och D-vitamin, en bra probiotika samt zink. Och förstås bra kost och tillräckligt med sömn.
► Läs också: Torra, nariga läppar? Så får du hjälp
Mia Hagenmalm.
Bästa knepet: aminosyran L-lysin
Och undvik stress, råder hon.
– Stress är en faktor som kan utlösa herpesutbrott. B-vitaminer i form av till exempel B-vitaminkomplex är utmärkt att ta då man stressar eller om kroppen är stressad av bekymmer, sorg och så vidare.
Sedan kommer Mia till det hon menar är hennes absolut bästa råd.
– Naturligtvis aminosyran L-lysin, som är viktigast vid herpes. Ett kosttillskott med lysin är jättebra både för att förebygga, och vid utbrott. Har du fått ett väldigt kraftigt utbrott bör du äta L-lysin dagligen i rekommenderad dos (se faktaruta samt läs mer i texten längre ner).
– Känner du att det håller på att bli ett utbrott eller om du håller på att bli sjuk, öka dosen, råder hon.
Vad är herpes egentligen?
– Det är en virusfamilj, ett dubbelsträngat DNA-virus. Sjukdomen visar sig vanligtvis som rodnad, små blåsor i grupper som svider och gör ont och som sedan spricker och blir till sår. Huden runt blåsorna och slemhinnorna brukar svullna och gör ofta ont en eller två dagar innan blåsornas uppkomst.
Finns det olika typer av herpes?
– Ja, huvudviruset heter herpes simplex-virus (HSV) och finns av två typer. Typ 1 är det som vanligtvis orsakar sår runt och i munnen, i halsen och på läpparna. Typ 2 är det som orsakar herpes i underlivet, så kallad genital herpes. Det yttrar sig som sår eller blåsor på slemhinnorna i och på underlivet men även kring ändtarmen, på skinkorna och låren, berättar Mia Hagenmalm.
– Första gången man blir smittad av genital herpes kan man bli riktigt sjuk med feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna och få svårt att kissa. Man kan bli sängliggande med kateter, i sällsynta fall kan man även få hjärnhinneinflammation. Man kan alltså ha herpes i alla slemhinnor, även i ögonen, samt på huden och vanligast då på fingrarna. Viruset härbärgeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
► Läs också: Ligg mer – Därför är sex bra för hälsan
Hur vanligt är herpes?
– Herpesvirus är mycket vanligt. Tre av fem vuxna bär på herpesvirus och redan i 15-års åldern har cirka hälften av alla svenskar antikroppar i blodet mot det HSV1 som ger munherpes medan 25 procent har antikroppar mot HSV-2. Att kroppen bildat antikroppar är ett tecken på att man har smittats av viruset någon gång i livet. Har man väl fått herpes försvinner det inte. Det finns i kroppen hela livet.
– Herpesvirus kan också ligga vilande i kroppen och många vet inte ens om att de har herpes då de aldrig får några besvär, fortsätter hon.
► Läs mer om aminosyran L-lysin i Kureras näringsguide
Varför får man herpes?
– Ett herpesutbrott brukar komma då man är stressad eller har någon infektion i kroppen, till exempel en förkylning. Vissa får också besvär vid exponering av solljus, vissa läkemedel och många kvinnor får det i samband med mens.
Är herpes farligt?
– Infektionen är för de flesta helt ofarlig även om det kan ge besvärliga symtom. Gravida kvinnor som har genital herpes bör dock tala om det för sin läkare då herpes kan överföras till barnet vid förlossningen, och även bidra till komplikationer. Kvinnan får då äta medicin och det är sällan några problem om mamman redan innan graviditeten bär på viruset. Däremot ska kvinnor undvika att bli smittade av HSV-2 under graviditeten då barnet saknar antikroppar och kan bli svårt sjuka.
Vilka får herpes?
– Alla kan få herpes och många har det vilande i kroppen utan att ha besvär eller ens veta om det. Herpesvirus kommer in i kroppen genom små sår på slemhinnorna eller i huden och infekterar cellerna och ligger sedan vilande. Det vandrar sedan ut genom nervrötterna och ger utbrott. Viruset överförs genom saliv och har man herpes med blåsor eller sår kan man föra smittan vidare via pussar, kyssar eller oralsex, men även genom att dela läppbalsam eller dricka ur samma glas som någon som har munsår eller blåsor har druckit ur.
– Man kan även smittas av herpes i underlivet. Genital herpes smittar genom tät fysisk kontakt och genom samlag. Man ska också vara försiktig och tvätta händerna noga om man tagit med fingrarna på blåsor eller sår så att man inte överför smittan till andra delar av kroppen som till exempel på huden eller i ögat.
► Läs också: Fem steg till läckra läppar
Går herpes att bota?
– Nej, det går inte att bota eller bli av med herpesvirus. Viruset har man hela livet. Men såren läker av sig själva efter cirka en till två veckor. Ofta avtar även utbrotten med ålder.
Berätta gärna mer om hur man förebygger slash mildrar eller förkortar utbrott som redan kommit.
– Om man lätt får munherpes av solen kan man använda hög solskyddsfaktor på läpparna. Kosten spelar också en jättestor roll. Det finns även läkemedel som kan förkorta och lindra utbrotten.
– Sedan ska man känna till att man kan minska herpesutbrott eller hålla det helt borta genom (L-)argininfattig kost och genom att tillföra lysinrik kost, vitamin C och vitamin D.
L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen, säger Mia och fortsätter:
– Aminosyran lysin är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. Den är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism och ingår i bildandet av cellvävnad i ben, brosk och bindväv. Den behövs även för veners, artärers och kapillärers elasticitet.
► Läs också: Vad vet du om aminosyror – kroppens byggstenar?
Var hittar man lysin?
– Lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost. Vid återkommande utbrott är det bra att äta L- lysin som tillskott. En dagsdos på 500-1000 mg/dag är att rekommendera, tillsammans med C-vitamin och vitamin D, samt att tänka på att äta argininfattig kost med högre lysinvärden som fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor.
– Vid aktiv herpes eller om man känner att ett herpesutbrott är på väg, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin. D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpesvirus.
► Läs också: Beror mina torra, spruckna läppar på brist? Experten svarar
Finns det någon kost man bör undvika vid herpes?
– Ja, argininrik kost som har låga lysinvärden, som till exempel kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärtor, solrosfrön och ginseng.
Av Isabelle G Hedander