Resultat av Hälsoutmaningens andra dag och kokosolja +D-vitamin mot sötsug!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 februari, 2015
Kokosolja i burj och på en sked som ligger på ett bord

Igår var det den andra dagen av kureras halsoutmaning/ här på sidan!

Jag samlade faktiskt åt mig en hel del poäng bara genom att leva som jag brukar, men ska absolut bli bättre på vissa saker.
Morgonen började med att jag fick stressa iväg till en bortglömd läkartid.
Det var med andan i halsen som jag rusade in, tio minuter sen. Sen blev det att stressa hem och senare stressa iväg till jobbet. Inte kul! Minuspoäng för dålig planering och för stress! Och jag tränade ingenting, utförde inte någon mental träning och slappnade inte av! 🙁 Men idag ska jag se till att det blir av!

Däremot fick jag många poäng för min mathållning under gårdagen.

Annons

Giftfritt: 13 poäng
Dåliga Vanor: 9 poäng
Frukt och grönt: 7 poäng
Sockerfritt: Full pott 12 poäng
Näringsboost Full pott 13 poäng
Mat: Full pott 13 poäng
Bra vanor: 8 poäng
Träning: 0 poäng
Mental Träning: 9 poäng
Avslappning: 3 poäng

Alltså måste jag lägga mer fokus på att slappna av och träning!
Ekologiskt, frukt och grönt äter jag jämt plus att D-vitamin och kokosfett ingick på Hälsoutmaningens poänglista. Det äter jag också varje dag! 1×2 skedar kokosolja gav mig 4 poäng och 1 tablett D-vitamin på 2000IE gav mig två poäng.
Kokosfett äter jag bland annat för de bra fettsyrorna i oljan plus att den är bra för immunförsvaret.

Kokosolja i burj och på en sked som ligger på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

Kokosfett är supergott och en olja som jag inte kan vara utan.
Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka förbränning i kroppen.

Men kokosfett är även superbra att ta när man känner att sötsuget pockar på.
1 matsked, gärna på morgonen brukar
absolut hjälpa. Eller ha kokosfett till hands när sötsuget sätter in! Jag lovar att det funkar!

Dagsbehovet av D-vitamin är jättesvårt att tillgodose kroppen med under vinterhalvåret.
Vi nordbor behöver absolut tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan. Det unika med vitamin D är att det faktiskt är ett steroidhormon liksom könshormoner östrogen och testosteron och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler, och inverkar därför på vår hälsa.

Annons

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen.
Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet.
Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

3 februari, 2015 0
Röda härliga lingon i en vit vacker skål

Nu när hälsoutmaningen är igång kan det vara bra med tips för den som vill låta bli att äta godis och socker! Läs mer om hälsoutmaningen här:hang-med-pa-kureras-halsoutmaning/! Häng på du med! 🙂

Att äta syrliga bär kan stoppa ditt sötsug. Och våra svenska bär är så himla nyttiga!

Röda härliga lingon i en vit vacker skål
Foto: Mia Hagenmalm

Annons

Jag tänker då på lingon, tranbär , havtorn och krusbär som ger en härlig syra, vilket tar bort sötsuget. Det är att föredra färska eller frysta bär framför torkade bär där sockerhalten blir mer koncentrerad och kan trigga igång sötsuget istället. Jag tycker att det är supergott att ta några lingon direkt ifrån frysen och mumsa på om jag någon gång får sötsug! 🙂 Det hjälper direkt!

I perioder äter jag yoghurt till frukost.
Och denna är otroligt god!
Lite söt och syrlig på en gång! Kolla på bilden vad fluffig den är ! Det blir den av probiotikan som jag har i. Mmmmmums!!!

Vegansk kokoslingonyoghurt i en rosa-rutig skål toppad med gojibär
Foto: Mia Hagenmalm

Vegansk lingonyoghurt
2 dl kokosmjölk, den gräddiga
1 msk chiafrön
1 banan
1 dl lingon
1 probiotikakapsel, pulvret av

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna till en jämn ”yoghurt”. Låt stå minst en timme i kylskåp. Chiafrön är jätte nyttigt, men jag har även i dem för att få en tjockare yoghurt. Två flugor i en smäll alltså! Det kommer att bubbla i yoghurten på grund av probiotikapulvret, men det är som det ska vara. Ät yoghurten gärna med granola eller nötter och bär. Tillsätt gärna proteiner i form av ägg. Det ger en lång mättnadskänsla och man blir inte så fort hungrig igen.

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.

Annons

Man ska dock inte förstöra bärens nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker. Ät dem som de är! 🙂

Mia

Dela inlägget
Annons
2 februari, 2015 0

Idag börjar ju hälsoutmaningen här på Kurera.se!
Du samlar poäng genom att undvika vissa saker som socker, kaffe, nikotin, alkohol eller så samlar du poäng genom att exempelvis tränar eller gå en promenad!

Gå in på hälsoutmaningen här på sidan och kolla! Det är verkligen jättepeppande! 🙂 Jag är på!! 🙂

Eftersom att socker finns på poänglistan, och att jag vet att det är svårt att låta bli för många, tänkte jag ge tips och information om socker. Socker är ju ett förgrymmat elände! Och jag är själv sockerberoende, även om jag idag inte brukar något socker! Som man säger: En gång beroende- alltid beroende. Att ”smaka” en bit godis kan orsaka att jag blir sugen nästa dag igen!

Annons

Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa! Socker är den stora boven när det gäller övervikt och fetma och är en bidragande orsak till hjärt-och kärlsjukdomar, gikt och diabetes.
Det är inte bara sockret som du ser utan det finns också socker i mycket av det vi äter i dag. Det dolda sockret menar jag! Det som finns dolt i färdigmat och halvfabrikat, påläggskorven, skinkan, kaviar och även i kyckling. Så för att bli av med sötsuget är det bästa att laga sin mat från grunden och kolla alla förpackningar noga.

Jag tänker på att äta regelbundet, motionera och sova mina 8 timmar varje natt.
1.Att äta på regelbundna tider är jätteviktigt för att hålla en jämn blodsockernivå.

Jag äter en ordentlig och bra frukost, mellanmål- lunch-mellanmål-middag plus ett litet kvällsmål och jag ser till att ha med proteiner i varje mål mat så att jag håller mig mättare längre. Frukosten är jätteviktig för resten av dagen. Jag har gärna med ett ägg eller två.
Mellanmål kan vara en handfull nötter eller exempelvis några matskedar keso med bär. Faktum är att man kan hålla sockersuget borta genom att äta regelbundet och på regelbundna tider. Jag undviker all färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater som vit pasta, ris och bröd. Kolla här hur-mycket-socker-innehaller-en-traditionell-svensk-frukost/ kan innehålla.
Och här har du lista/ på vad som är bra och inte bra att äta när man ska låta bli socker.

2.Motion är jättebra för att öka dopaminet i hjärnan.
Dopamin som är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker. Dopamin ger dig meningsfullhet och vällust som när du gör något du tycker om. Men du kan byta ut det mot motion som att jogga, gymma eller något annat kul som du gillar. Men det måste alltså vara en motion som du gillar att utöva. Tycker du att det är supertrist att springa eller simma, låt bli! Dopamin utsöndras BARA när du gör något du tycker om!

Du ökar även seroteninet i hjärnan med motion. Serotinin är en signalsubstans som bidrar till att man känner sig glad och lycklig. Har du brist på serotinin kan du känna dig nedstämd, låg och deppig. Äter man då socker tolkar din hjärna att du för stunden mår bättre. Alltså en belöning!
Men efter en tids träning kan man alltså ersätta sötsuget mot en trevligare och mer hälsosam träning och motion.

Annons

3. Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
Fler tips och råd kommer!
Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
2 februari, 2015 0

Så här inför hälsoutmaningen som börjar idag den 2/2 och som jag naturligtvis kommer att delta i, vill jag börja med att berätta hur jag motar inflammationer i kroppen.

Det har redan varit inlägg här på kurera.se om gurkmeja darfor-ska-du-ata-gurkmeja/ nyligen, så jag tänker inte göra ett jätteinlägg om örtens läkande effekter. Bara skriva om hur den hjälpt mig.

Min relation till gurkmeja började för cirka tio år sedan.
Efter en intensiv helg, då jag tävlat med min kör i barbershop och jag kom hem sent på söndagskvällen svullnade min fot upp enormt och såg ut som om jag hade vrickat den, vilket jag inte hade gjort. Det värkte och bultade långt upp på smalbenet och efter överläggande med sjukvårdsupplysningen åkte jag till akuten.
Där konstaterade man ganska snabbt efter blodprover att det inte var en propp i benet, vilket befarades från början. Efter timmar av väntan blev jag undersökt igen av läkare och skickades till röntgen, då han var helt säker på att jag brutit ett ben i foten trots att jag hävdade att jag inte gjort mig illa. Men inget brutet, så man konstaterade då att jag måste ha fått en kraftig inflammation bara så där.

Annons

Eftersom att jag på den tiden hade mycket astma, jag kommer att återkomma till hur jag genom kost har fått bort min astma i ett annat inlägg, kunde jag inte ta inflammationshämmande läkemedel därför att det kan påverka andningsvägarna, så jag avstod. Vila var det som gällde.
Men eftersom att jag jobbar med det alternativa, så hittade jag botemedlet i gurkmeja, då på kapsel.
Två kapslar Fortodol på morgonen och en på kvällen. Efter bara tre-fyra dagar hade svullnaden lagt sig och efter en vecka var värken borta och inflammationen väck. Fantastiskt. Efter det använde jag Fortodol även som värktablett mot exempelvis huvudvärk. Effekten kommer inte lika fort som exempelvis av alvedon, men efter en timme känner man lättnad.

Idag dricker jag guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja
(Du hittar mitt recept här: guldmjolk-mot-vark/ ) eller så har jag gurkmeja i maten eller i en smoothie. En rågad matsked varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers, är bra mot reumatism och ledbesvär och som sagt inflammationer i kroppen.

Visste du att man även kan använda gurkmeja som en lugnande ansiktsmask eftersom att den har en lugnande effekt på huden exempelvis vid rosasea och akne.
Gurkmeja bleker även ärr och ökar hudens elasticitet och skyddar huden från avgaser och kemikalier i luften!
Jag blandar även i en matsked honung. Honung är naturligt bakteriedödande och kan läka sår och lugna huden.Min ansiktsmask gör jag så här:

3 msk aloeveragel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk gurkmeja
1 msk manukahonung
Blanda ihop alla ingredienser. Blir den för tjock, ha i mer aloevera-gel. Låt sitta i ansiktet 20 minuter upp till en timme.

// Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
28 januari, 2015 0

Nu sprider sig en ny trend med MINDRE godispåsar runt om i landet.
Även storleken på chipspåsar och läskburkar har börjat krympa, skriver Katarina Lagerwall om i DN.

Varje år proppar varje svensk i sig 17 kilo godis och 70 liter läsk! 1960 åt vi 7 kilo per man och år.
Det visar att svensken är en riktig gottegris och vi toppar faktiskt med att äta mest godis i världen. En fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis.
De senaste åren har godispåsarna ökat i storlek. På 70-talet rymde en påse cirka 175 gram lösviktsgodis och idag rymmer en påse mellan 500 gram och 4 kilo.

Annons

Trenden vände dock när en mataffär i Stockholm började att återinföra påsarna från 70 och 80-talet. Efter det har alltfler handlare hakat på denna retrotrend i landet. Detta är särskilt bra för barnen som blir nöjda då de får fylla en påse med godis.
Godis är ju ett livsmedel som våra kroppar absolut inte behöver eller har någon nytta av. Socker innehåller bara tomma kalorier och tillför inte kroppen någon som helst näring. I synnerhet barn behöver minska intaget av socker, vilket kan leda till övervikt, sjukdomar och hål i tänderna. 175 gram godis i en liten påse motsvara 44 % av en sjuårings energibehov.

Även på konitorihyllorna syns det minimalistiska som minisemlor, minmuffins och småkakor. Och det visar på att vi går mot en sundare livsstil. Det är vanilgare att familjer äter mer vegetariskt och närodlat samt att vi fått en ökad medvetenhet kring hållbar mat, säger dietisten Sara Ask.

Dela inlägget
Annons
22 januari, 2015 0
Jordnötssmoothie med blåbär i ett glas
Jordnötssmoothie med blåbär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Härom morgonen fanns det ingen frukost hemma till mig.
Eller, jo det hade funnits om jag varit lite observant och förberett kvällen innan men det hade jag glömt så när jag stod där vid kylskåpsdörren och tittade in var det var tomt på både ägg och nötmjölk! Hjälp! Det äter/dricker jag nästan dagligen. Annars brukar jag göra gröt av nötter, frön och bovete, men det ska stå över natten. Jag hade inte ens chiafrön att göra pudding av. Däremot fanns det jordnötssmör och massor av ekologisk frukt i fruktskålen och frysen har ett eget fack för ekologiska bär, så jag fixade till denna smoothie av vad som fanns och det blev en ny favoritsmoothie. Så himla god! Längtar efter den nu! Denna smoothie måste du bara testa! Den är ljuvligt god! Krämig, söt och syrlig på samma gång! Helt enkelt underbar!

Jordnöts-och kokossmoothie med blåbär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Krämig jordnöts-och kokossmoothie med
blåbärssurprise
1 stort glas
OBS! Den görs i två steg!

1 dl kokosmjölk, hälften av det vita och hälften av det vattninga
1 banan
1 rejäl rågad matsked jordnötssmör
Mixa dessa ingredienser och häll upp i en skål eller glas.

1-2 apelsin, saften av
1 1/2 dl blåbär, frysta
Mixa till en isig glassmet
Varva nu först med jordnöts-och kokossmoothien, lite av blåbärsglassen och igen av jordnöt i ett glas och fortsätt varva tills det är slut. Toppa gärna med blåbär och ev kokosflingor. Yammi!

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons