Annons

Sluta vara rädd för fett och slipp bli dum i skallen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 november, 2012

Jag tänkte lägga upp det här inlägget i början av november, men i samma veva skrev Carolin Helt om fett på Kurera, så jag väntade lite efter som att jag blev tveksam till om jag också skulle göra ett inlägg om just fett. Men nu gör jag det ändå. Och länkar till Carolins artikel.
https://kurera.se/fett-och-traning/

Vi ska undvika fett säger konsumentverket, och alla köper lightprodukter.
Lätt-margarin, lättmjölk, ost med mindre fetthalt…. osv.
Jag tänker dissa hela det tänket!!

Annons

Vad levde vi på i begynnelsen? Nötter, rötter, blad och fett för att det gav energi. Vi är skapta för att äta fett.

Man blir inte fet av att ha Bregott på mackan, eller av att steka maten i riktigt smör. Undvik däremot margarin, till exempel Becel, flytande margarin och lightprodukter som är överprocessat. De innehåller tillsatser och är tillverkat med kemiska medel.

BRA FETTER FÖR HJÄRNAN:

Fetter från olivolja, avacado, kokosfett, fisk (omega- 3) rapsolja osv, är bra för hjärta, kärl och hjärnan! Minst 30% av energin bör komma från fett, men man bör begränsa intaget av mättade fetter som smör till 10 %. Mättade fetter och transfetter höjer det onda LDL-kolesterolet.

Hjärnan består av 80% fett och får man inte i sig rätt mängd torkar den ut. Faktiskt. Vad händer då? Man blir dum i skallen bokstavligt talat! Så mata hjärnan med fett, annars riskerar du att bli trögtänkt. Fett triggar vårt belöningssystem, men påverkar kroppen att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon. Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av fett. Men det ska vara bra fett! Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Annons

En kvinnas hjärna krymper 30% under graviditet och amning, så det är jätte viktigt att tillsätta de fetter i kosten som försvinner till fostret. Alla gravida borde äta Omega-3.
https://kurera.se/gravida-kan-forebygga-depression-med-omega-3/

När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende. Snabba kolhydrater omvandlas i kroppen till socker. Läsk, socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes. Något att tänka på är att inte byta ut det vita sockret mot så kallade light-produkter som innehåller sötningsmedel eller Low carb-godis som innehåller sockeralkoholer. Sockeralkoholer omvandlas till socker i kroppen.

Mitt tänk och erfarenhet är: Ät allt med måtta. Jag har dragit ner på snabba kohydrater, undviker socker och äter normala mängder fett. Jag undviker snabbmat och halvfabrikat och lagar min mat från grunden så att jag vet vad jag stoppar i mig. Te x gör jag egen fruktyoghurt med youghurt naturell och färska bär så att jag slipper det gömda sockret. Socker och tomma kolhydrater är den absolut vanligaste orsaken till övervikt och ohälsa när det gäller kosten.

Om jag låter arg är det för att jag blir det när man i skolorna som ett exempel, vill byta ut mejeriprodukter som bregott, mjölk osv mot margarin, Becell, och lightprodukter, men inte alls pratar om att försöka minska på det gömda sockret och tomma kolhydrater, som är den stora boven egentligen.

KOKOSFETT HÅLLER VIRUS BORTA:

Annons

Är såld på kokosfett/olja. Då pratar jag inte om det överprocceserade, härdade kokosfettet i silverförpackningar.
Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen.

Jag använder kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Dessutom använder jag den ibland som kroppsolja. Den gör under för huden både från insidan och utsidan. Ett tips är att ta ca 2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller alltså virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Extra virgin(kallpressad) Ekologisk Olivolja- det gröna guldet- kan jag inte vara utan. Slösar mycket av den varan i salladsdressing, såser och i matlagning. Olivolja innehåller många bra antioxidanter, är rik på A och E-vitamin och på enkelomättat fett vilket har en positiv inverkan på det onda kolesterolet och höjer det goda i kroppen. Men den måste vara kallpressad! Och den ska inte hettas upp för mycket. Love it!
Tänk på när du steker fisk, att steka i bra fetter som te x raps eller kokosolja. Steker du i margarin försvinner Omega-3 fetterna från fisken.
Omega-3 är bra för både hjärna, hjärta och kärl och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

 

16 november, 2012 0
Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp, musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Annons

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Annons

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.

 

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
14 november, 2012 0
linsbiffar med honungsyoghurt
linsbiffar med honungsyoghurt
Foto: Mia Hagenmalm

Mina underbara före detta grannar, Ingrid och Erik, kom och besökte mig på jobbet i dag. Åh vad roligt det var att se och träffa dem. De bjöd på lunch, och jag föreslog Aya Beach Club som ligger alldeles vid vattnet här i Nynäshamn. Det visade sig vara ett bra val. Vi hade en mycket trevlig lunch. Det var länge sen vi träffades så här, så det var fint att få prata och umgås en stund. Och Aya Beach Club hade en överraskande god lunchbuffè.
Jag frossade i inlagd strömming som var otroligt god och åt massor av råkost till. Grönsaksfaten var välfyllda och enormt fräscha. Och så smakade jag deras kycklinggryta. Man har utsikt över vattnet när man äter. Underbart! Där kommer jag absolut att äta lunch igen vid tillfälle.

Eftersom att jag skrev om selen igår, och jag såg att Rawfood-familjen hakade på med att blogga om selenrika paranötter, så tänkte jag bjuda på ett recept med linser som också är rika på selen.

Annons

Har ni för övrigt sett vilka underbara recept Rawfoodfamiljen har lagt upp? Jag ska prova att göra några av deras recept och är mycket sugen på att testa deras tårta nästa gång någon i familjen fyller år. Har aldrig vare sig smakat eller gjort en rawfoodtårta förr. Tycker det är spännande med nya smakupplevelser. Helst när det är nyttiga.

 

Linsbiffar ca 8 st:

2 dl röda linser
1/2 ekologisk buljongtärning
1 liten finhackad gul lök
2 morötter finrivna, hackade
1 dl finhackade solroskärnor, rostade
100 g fetaost
3 msk tartex med vitlökssmak
1 msk fiberhusk
0.75 dl pofiber
salt och peppar

Gör så här:

Annons

Koka linserna i 4 dl vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningar på paketet. Låt svalna lite.
Riv och hacka morötterna tillsammans med löken. Hacka solroskärnorna. Smula ner fetaost och tartex. Blanda samman alla ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Jag testade med pofiber, ett potatisextrakt som är glutenfritt och som finns att köpa på dagligvaruhandeln, samt fiberhusk, för att biffarna skulle hålla ihop. Testade lite i taget, men man behövde mer än jag trodde. Ett tips är att provsteka en liten biff för att kolla om den håller ihop, innan man gör och steker normalstora biffar.

Stek på svag värme i ca 5 minuter sida i rapsolja eller kokosfett utan smak.

Honungsyoghurt:

3 dl Turkisk yoghurt
2 tsk flytande monukahonung
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Blanda och rör om.

Annons

Servera med en grönsallad och kanske råris eller quinoa. För att få lite sötma kan man blanda i tex russin eller aprikoser i riset.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
13 november, 2012 0

Läste någonstans att man driver ett forskningsprojekt angående om att man kanske har hittat ett biverkningsfritt alternativ till cellgifter inom cancervården. Då pratar man om selen. Selen har i laboratorieförsök, utan
att skada friska celler slagit ut tumörceller. Väldigt intressant tycker jag.

Jo visst har man hört förr att selen ska minska risken för prostatacancer och nu har forskning visat att det även gäller bröstcancer.

Jag som har många vänner och nära och kära som senaste åren drabbats av cancer blir förundrad över att man inte gör något åt det!? Varför upplyser man inte människor mer, att äta Selen? Selen är svårt att få i sig via kosten.
I Svergie och i Norden, har vi selenfattiga jordar, och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sen början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Smart av finnarna.

Annons

Selen är inte bara bra för att förebygga cancer, det kan även bidra till bra hjärthälsa, immunförsvar, förebygga diabetes och bidrar till att skydda cellerna mot att oxidera.Se där! En bra antioxidant med andra ord. Bra källor till selen i kosten är nötter, mjölk, kött, ägg, fisk, bovete och linser som ett exempel.

Jag äter selen som kosttillskott och har gjort i många år. Blir glad att få bekräftat att jag gör rätt val.

Dagsdosen av Selen bör enligt EU:s rekommendationer inte överskrida 300 mikrogram. I USA kan dock människor få i sig upp till 600 mikrogram genom kosten utan några kända biverkningar. I Svergie rekommenderar livsmedelsverket 40 mikrogram selen till kvinnor och 50 till män. Vill också varna att för stora mängder Selen kan leda till förgiftning. Men att överdosera selen genom mat från Svenska livsmedel är i stort sätt omöjligt.

Dela inlägget
Annons
12 november, 2012 0
Wokgryta med nudlar

 

Wokgryta med nudlar
Foto: Mia Hagenmalm

Det var en omtumlande dag i går! Jag och min dotter var hundvakt åt en liten valp. Och hjälp vilken energi den lilla hade. Det var nästan som att ha hand om ett litet barn. Jag kände mig helt slut när hundens matte kom och hämtade henne. Men jag engagerade mig väldigt. Och vovven var så söt och busig. Blev riktigt sugen på att skaffa en själv. Men då behöver man ha tiden, och det har jag inte. Inte min dotter heller.

Kvällen tillbringades hos ena dottern och mina små barnbarn. Riktigt mysigt. Lilla babyn som är bara 9-månader, går redan. Ser lite märkligt ut när en så liten tultar omkring. Och pojken som är två och ett halvt år ville ha hela uppmärksamheten från sin lilla syster och visade upp alla konster han kunde, och alla sina leksaker. Men han är så fin med sin lillasyster. Barn är så härliga.

Annons

Eftersom att jag var hundvakt , var ju inte allt som det brukar vara en ledig söndag som igår. Gjorde pannbiff till middag, men glömde planera för morgondagens middag. I kväll repar jag med kören, och hinner inte hem mellan jobb och aktivitet. Så när klockan var halv elva igår kväll, puttrade därför en wokgryta på spisen. Till den kommer jag att servera nudlar som jag köpte på Allt För Hälsan Mässan i fredags: Shiratakinudlar eller Änglahår. Tillverkad av mjöl från Konjacroten. Den innehåller knappt några kolhydrater och är kalorifri. Det finns också att köpa som mjöl för redning och i tablettform vilket som kan bidra till viktnedgång. Tabletterna finns att köpa på hälsokosten. De här nudlarna låg i påsar med vatten. Men jag har köpt dem förut, torkade, på dagligvaruhandeln. Då kallas de glasnudlar.

Wokgryta a la Mia

2 portioner:
300 g kycklingfilè
250 g frysta ekologiska wokgrönsaker
1 1/2 Ekologisk Grönsaksbuljong
3 msk tomatpurè
3 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
2 msk majsenamjöl
2 msk kokosfett med smak
5-7 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

Skär kycklingfilèn i mindre strimlor och bryn dem i kokosfettet i en stekgryta.
När köttet fått färg, häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpurè, vitvinsvinäger och mango chutney.
Koka upp, sänk värmen och låt stå och småputtra ca 30 minuter. Red av såsen med majsenamjöl och smaka av med peppar och ev salt om det behövs.
Såsen ska vara lite sötsur, så smaka ev. av med mer sötma från chutney eller mer surt från vinäger.
Bryn wokgrönsakerna i lite kokosfett eller rapsolja i en stekpanna. Lägg ner grönsakerna direkt i grytan. Koka snabbt upp. Godast är om grönsakerna är lite krispiga tycker jag. Men det är ju en smaksak. Servera med nudlarna.

Annons

Dela inlägget
Annons
10 november, 2012 0
Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm

Var på Allt för hälsan och hälsade på Kureragänget i går! Alla var där och Sigrid Bernson kom också på besök. Kul att stanna en stund och prata.

Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm
Daniel och Sigrid
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Foto: Mia Hagenmalm

 

Gick runt lite och kollade i olika montrar också. Hittade en monter med Rawfood och handlade lite grejer som jag kommer att använda mig av nästa gång jag delar med mig ett matrecept . Det ska bli spännande.

Diskuterade kolhydrater och socker, och hur svårt det är att hålla koll på vad barnen äter när man inte ser. Min dotter som ett exempel, köper ofta godis efter skolan. Fast hon inte får! Hur ska man kunna ha koll på det? Det är ju jätte svårt. Hörde också av min dotter att många barn i hennes klass, (hon är 11år), köper energidrycker som Red Bull osv efter skolan. Hemskt! Läste för ett tag sen om en fjortonårig flicka i England som dog efter att ha druckit två stycken energiläsk. Nu hade den flickan ett hjärtfel som de inte visste om, men hur farligt är det inte? Tänk om mitt barn har hjärtfel? Eller ditt barn? Hur som helst. En dryck som påverkar hjärtat så hårt skulle egentligen förbjudas, när folk kan dö av det. Jag tycker att det åtminstonde ska sättas 18-års gräns på energidrycker! Men sånt görs inte! Däremot är man inne med pekpinnar och förbjuder te x kosttillskott trots att det visat ha en bra inverkan på människors hälsa. Snacka om dubbelmoral.

 

I dag har vi bakat ca 100 lussekatter på morgonen! Min dotter ska samla in pengar till en klassresa och vi ska stå och sälja vid Sjötelegrafen i Nynäshamn i dag.

Annons

Foto: Mia Hagenmalm

Senare blir det födelsedagsfest igen. I dag fyller min dotter Jennifer år. Grattis älskade dotter på födelsedagen!

Dela inlägget
Annons
Annons