Trappar ner…

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 mars, 2014
Holistic produkter

Kaffe! Mitt älskade kaffe! Jag är verkligen en riktig kaffekärring!

Jag dricker mitt kaffe med lite mjölk! Och ekologiskt förstås!
Kaffe som är oekologiskt är jättegiftigt. På kaffeplantagen andvänds ett av världens giftigaste bekämpningsmedel. Det skadar/dödar både djur, natur och människor. Bekämpningsmedlet är sedan länge förbjudet i både Sverige och i EU. Men som sagt inte i andra länder, och att importera giftet i föda är tydligen okej. Så därför väljer jag självklart att dricka mitt kaffe eko.

Men nu ska det bli detox med Malin, min bloggkollega i bloggen ”Get in shape” här på kurera.se som nästa vecka ska köra en detoxutmaning. Och! Ska jag rena kroppen i några veckor måste jag ju avstå kaffet. För mig är det faktiskt den svåraste biten i en detox! För det första brukar jag vara enormt kaffesugen de första dagarna och att avstå det brukar resultera i huvudvärk 1-2 dagar. Men sen är det över! Jag har laddat upp med flera goda teer istället och försöker minska kaffeintaget till färre koppar per dag redan nu. Yogite är supergott, så jag fuskar och tjuvstartar med att dricka Yogi- detoxte vid eftermiddagsfikat. Pau` d arco rensar ut svamp som candida och eventuella(Hemska tanke) parasiter! Smakar kanske inte så gott men är däremot välgörande.

Annons
Te på bord och te i kopp
Foto: Mia Hagenmalm

Iallafall är jag i valet och kvalet om vilken detoxkur jag ska välja denna gång. Jag brukar köra Methodrain Detox, men det skulle vara spännande med en annan för att bryta ett gammalt invant mönster! 🙂 Så jag väljer mellan Holistics detox

Holistic produkter
Foto: Mia Hagenmalm

och Aplha plus;s detoxpaket. Svår fråga, men innan måndag har jag bestämt mig.

Detoxpaket från Alpha Plus
Foto: Mia Hagenmalm

Ha det fint! // Mia

4 mars, 2014 0
Vattenflaskor på ett bord

Häromdagen hittade jag efter lång tids letande äntligen en flaska som jag tycker funkar att ha till dricksvatten i väskan eller på kören, där mycket vatten går åt till törstiga mig. Det känns så där att ha PET-flaskor av giftig plast, trots att jag sedan några år tillbaka har en bra bobbleflaska som både renar vattnet med kolfilter i korken och är av plast, OCH giftfri. Nu har den flaskan tjänat sitt syfte, då min dotter hällde chokladmjölk i den vid en utflykt med skolan, och sen lät den ligga kvar smutsig i skolväskan en vecka eller två.

Vattenflaskor på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

Den här glasflaskan är av ett tåligt borosilikateglas som är mer energisnål än vanligt glas. Man tillsluter den med en siliconkork. Dessutom tål den både varm och kall vätska och är supergod att dricka ur samt väger den inte så mycket. Tycker den är av skitsnygg designe och så har man textat orden Kärlek eller Ren på flaskorna. Det sägs ju att man kan skriva ett ord som exempel kärlek, resa, helt enkelt ett mantraord för sig själv på sin flaska eller sitt glas, och sen dricker man ordet och det ska infrias. Ja inte vet jag. Varför inte testa? En sak vet jag iallafall! Man kan använda orden som en trigger. Jag gillar triggers. Jag har användning för det när jag sjunger i kören. Så flaskan som det står REN på, kan jag ju använda i syftet att sjunga rent, eller nu när jag ska hänga på Malin, min bloggkollega här på Kurera när hon kör en detoxutmaning, och sedan gå vidare med min sockerutmaning, så är ordet REN en väldigt bra trigger. Bli ren i kroppen, fri från gifter, och från socker. Bra va?

Förresten! Du hänger väl på Malins detoxutmaning nästa vecka? Gå in på hennes blogg: ” Get In Shape” här på Kurera.se och kolla! https://kurera.se/getinshape/2014/03/03/detox-forberedelser/

Annons

Jag hänger på Malins detoxutmaning och efter det, vecka 12, kör JAG på med sockerutmaning för dig som vill sluta med socker.

// Mia

Dela inlägget
Annons
3 mars, 2014 0

Idag har jag har inga tankar på att lägga upp något recept på bloggen! Man behöver ju inte alltid prestera något, bara för att man bloggar om mat och hälsa, även om jag ofta ställer de kraven på mig själv.

För idag bara är jag! Lycklig över att solen bröt fram genom den lite disiga början av dagen. Det ger mig förhoppningar och en längtan. Till vad vet jag inte, men kanske är det längtan till sommaren. Varma dagar med sol och bad och ljumma sommarkvällar med vackra solnedgångar. Lukten av nyklippt gräs, inseketer som surrar i luften, fågelkvitter tidigt på morgonen, och ljusa sommarnätter. Åka ut i skärgården med båt eller till min husvagn i mitt paradis på Gotland!
Det är en rusig längtan som riktigt pirrar i magen.

Jag ser fram emot påsken och att få klä påskriset med fjädrar och små dekorationskycklingar, få lägga på vårdukar, sätta upp nya gardiner och fylla vaser med färggranna tulpaner och gula påskliljor . Jag ser fram mot vårens första blommor, den första tussilagon, blåsippor och vitsippor. (Men det jag saknar är en trädgård, och att få sätta händerna i jorden).
Allt detta tänkte jag på idag på min tidiga morgonpromenad, när jag fick min längtan i bröstet.

Annons

Ha en bra dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
26 februari, 2014 0
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar att ge mig ut på långpromenader i naturen. Och eftersom att jag bor nära havet blir det att jag ofta går längst strandkanten. Jag älskar havet! Det spelar ingen roll om solen skiner eller det regnar eller blåser kuling. Havet har sina tjusningar spegelblank eller som stora vågor i rytande storm.
Ibland tar jag med fika om vädret tillåter. Eller kanske en lunch. Och nu när det är sportlov och många åker till snön för att åka skidor kan ju en värmande och mättande soppa få följa med i termosen. Ja vi har ingen snö i Nynäshamn på vårat sportlov, men det blåser kalla vindar och det är gott med något varmt när man varit ute några timmar. Extra mysigt blir det att äta utomhus i naturen.

Krämig potatis-och spenatsoppa 2 portioner
300 g potatis, ekologisk, skalad och i skivor

Annons

ca 8 cm av det ljusgröna på purjolöken, i skivor
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
ca 200 g spenat, färsk eller fryst, hackad
4 dl vatten
1 dl grädde
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 krm tabasco
Herbamare Örtsalt

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en större gryta och bryn purjolök och vitlöken tillsammans med potatisskivorna tills löken mjuknat något. Häll på vatten och buljong. Låt koka tills potatisen har mjuknat ca 10 minuter.
Ta av från värmen, tillsätt grädde och mixa soppan till en slät krämig soppa. tillsätt den hackade spenaten och gör ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Vill du ha den lite mer matig, kan du toppa soppan med några broccoliebuketter. Häll på mattermos och ta med ut i skidbacken eller i skogen!

Ha det gott! Mia

Dela inlägget
Annons
24 februari, 2014 0
Jag får knoster över hela kroppen när jag läser fakta om GMO! Och jag blir så förtvivlat arg på myndigheter och framförallt regeringen och EU – kommissionen! (Varför vi ens ska vara med i EU)?
Som nu när de storbråkar i EU om att man vill tillåta odling av genmodifierad majs! GMO-majs som heter DuPont- Pioneer`s GM- majs 1507. Trots att en stor majoritet av EU-länderna och att parlamentet sagt nej till denna majs kommer den troligtvis att godkännas.
Den här mördar-majsen producerar två olika insektsgifter, vilka allvarligt kan skada nyttoinsekter som bin, yngel och humlor. Och man är rädd för att bisamhällen ska dö ut. Jaha! Då får man sluta äta honung också, eftersom att det kommer att bli otjänligt som livsmedel. Dör insekter är det knappast något som jag vill äta iallafall.
En av dessa insektsgifter är dessutom så hemlig att den inte ens har fått genomgå en riskbedömning, vilket krävs för insektsmedel. Detta gift heter CRY1F. Forskare som velat bedriva oberoende forskning på effekterna av CRY1F har vägrats tillstånd av patentinnehavarna om tillgång till referensmaterial. Om det nu är så hemligt kan man undra: HUR giftigt är detta? Vad sprider majsen? Och hur kan man ta in och godkänna något som man inte har forskat på?
1507-majsen är också konstruerad att producera PAT-protein för att göra växten mer tolerant mot insektsmedel. Vad blir konsekvenserna för den biologiska mångfalden, djuren som äter majsen, och vi människor som äter produkter från djuret som mejeri och kött?

Annons

Trots att majoriteten i EU säger nej till majs 1507, kommer den troligtvis att godkännas. Och Sverige är på ja-sidan. Och hur kan det då komma sig att lilla gruppen av myndigheter ska bestämma över en hel union eller ett helt land? Vad sitter de i för skyddad verkstad?
Jag skulle vilja fråga alla jasägare till GMO :
Har ni barn? Vill ni på fullaste allvar att de i så fall, ska växa upp med GMO? Jag är både mor och mormor, och det jag värnar om mest är att mina barn och barnbarn ska få växa upp i en trygg miljö, där det finns en valfri möjlighet att välja ekologiskt om de vill det. Men tar ni in GMO i Sverige finns inte den möjligheten kvar. Jag undrar hur ni tänker här? Är det av ekonomiska skäl? Tänk då steget längre, för detta kommer att öka sjukvårdskostnaderna i Sverige när människor blir sjuka och får hemska sjukdomar som cancer och annat.
Bakgrunden till att dessa myndigheter/politiker vill säga ja till majs 1507, verkar bland annat vara för att minska den ökade svälten i världen! Blir väldigt snedvridet i min värld när man försöker avhjälpa med giftiga grödor.
Källa:
Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund: http://biodlarna.se/website1/10.0.1.0/584/PM%20till%20media%20Majs%201507.pdf
Debatt: Sveriges Radio Debatt mellan CHristoffer Fjellner (M) Och Carl Schylter (MP), båda parlamentariker.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235
/ Mia
20 februari, 2014 0

Det är jättemånga som är sjuka nu. Allt från förkylningar till influensa och kräksjuka.

Själv känner jag mig lite trött, har sveda i halsen, men är ändå inte sjuk på ett sätt att jag skulle behöva vara hemma från jobbet. Ändå känns det som om vila skulle vara ett sätt för mig att bli pigg. Ikväll kommer jag krypa ner i sängen tidigt så jag får sova närmare 8-9 timmar i natt. Känner att min kropp behöver det.

Jag brukar allltid boosta mitt immunförsvar under vinterhalvåret, och skulle jag ändå bli sjuk får man ju tacka för det. För en förkylning eller influensa ökar faktiskt immunförsvaret, hur konstigt det än låter.

I dagens sammhälle får man ju inte vara sjuk, och många vaccinerar sig. Nu tänker jag inte gå närmare in på vaccin men om du är intresserad av vad jag tycker om det, kan du läsa om det här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/12/03/2403/ Men vaccin och antibiotika samt febernedsättande medel kan göra att våra immunceller blir inkompetenta.

Annons

Och feber, om den inte är för hög, fyller ju sin funktion. Feber är kroppens immunförsvar/ soldat som sätts igång, mot baciller som inte ska vara i kroppen. Låter man febern vara, brukar förloppet av virus gå mycket fortare ur kroppen.

Jag pratade just med en tjej om hur viktigt det är att äta D-vitamin för immunförsvaret. Och egentligen är det ju rätt logiskt. På sommaren brukar vi inte ha så många förkylning- och influensavirus i omlopp som på vinterhalvåret. På sommaren får nästan alla sin beskärda del D-vitamin från solen, och hoppar man över D-vitaminet på vintern, kan man oftare bli sjuk, känna sig deprimerad och trött.

Men att man blir sjuk på vinterhalvåret har inte bara med bildandet av D-vitamin att göra, utan faktiskt har det med kylan att göra också. Det är kallare och när man fryser minskar blodtillförseln till slemhinnorna.

Det gör att slemhinnorna blir torrare och får svårare att producera antikroppar som håller virus och förkylningar borta.

Dessutom är vitaminer och mineraler någonting alla borde äta året om. Det är jättesvårt att få tillräckligt av det genom maten vi äter, även om vi äter en bra kost med mycket grönsaker och vitaminer. Många studier har nämligen visat att innehållet av vitaminer och mineraler har minskat 50 procent mot för 50 år sedan, i både frukt, grönt, kött och mejeriprodukter.

Annons

Jag brukar köra på lite hårdare med framför allt några stycken vitaminer och mineraler när det är förkylningstider,och när svininfluensan härjade för några år sedan, började jag redan på höstkanten med dessa vitaminer:

C-vitamin ger näring till de så kallade immuncellerna.

A-vitamin producerar antikroppar som hindrar mocrober att få fäste i kroppen, och är även bra för slemhinnorna.

Membrasin ett extrakt från havtorn är också super mot torra slemhinnor. Havtorn innehåller förstås A-vitamin, men även en Omega-7 fettsyra som är helt suverän mot torra slemhinnor i ögon, mun och underliv.

Zink! Supermineralen som förhindrar uppkomsten av influensa och virus. Zink är även bra för sårläkning och för spermieproduktionen hos män.

Annons

Svartvinbärste, är super i förebyggande syfte, och slår sjukdom till på allvar finns det svartvinbärsextrakt på hälsokost att ta till. Svartvinbär innehåller flavonoider som kan bekämpa virus på ett mycket effektivt sätt.

Fläder har också en mycket bra! Fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar av influensavirus, medan influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar. Det är det forskat på faktiskt.

Förra året skrev jag också om att svamp kan vara bra för ditt immunförsvar. Det kan du läsa om här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/11/30/champinjoner-och-annan-svamp-hojer-immunforsvaret/

En annan mycket viktig sak är att tvätta händerna ofta. Och framför allt: Är du förkyld, håll för munnen när du hostar/nyser. Men inte rakt i handen. Nys/hosta i armvecket. Hur äckligt är det inte, om någon som just hostat i handen sedan tar i ett dörrhantag, och så kommer näste man och också tar i handtaget. Det är så smitta sprids.

/ Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.