Annons

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 december, 2019
Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton.

Denna kola gjord på kokossocker, kokosolja och kokosmjölk är försvinnande god. Så om jag nu skjuter upp det jag ska göra till helgen vill jag ju ändå dela med mig av receptet för jag har gjort den tidigare jular och har receptet i bloggen.

Ha det fint!

Mia

Annons

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i en form klädd med smörpapper. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

 

Foto: Mia Hagenmalm

SALTY CARAMEL ca 15 st:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Annons

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.

16 december, 2019 0
Griljerad Julkålrot
Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot.
Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade julskinkan något, i alla fall till utseende och så är det väldigt enkelt att göra. Ta bara en kålrot och koka den i kryddig grönsaksbuljong och när den är klar, griljerar du den ett tag i ugnen. Sen är det klart att skivas upp och servera med senap till potatisen eller på en bit bröd om man så vill. Det är tradition hemma hos mig att koka julskinkan och griljera sent på kvällen dagen innan julafton. Men i år blir det alltså kålrot istället.
Ha det fint//Mia
Kokt, griljerad kålrot
1 st kålrot ca 500 g
1-2 liter grönsaksbuljong
Annons
5 st vitpepparkorn
5 st nejlikor
3 lagerblad
1 tsk liquid smoke

2 msk tomatpuré

Griljering:
1/2 dl skånsk senap, grovkornig
1 msk honung
1 äggvita
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja
1/2 dl glutenfri panko
Gör så här:
Koka kålroten i buljongen med kryddor, lagerblad, liquid smoke och tomatpuré i ca 1 timme så den är fast, men ändå lätt att skära upp. Ta upp och låt svalna något.
Blanda senap, äggvita och honung tillsammans med de torkade örterna. Täck kålroten med griljeringsröran. Låt kålroten griljeras i ca 20-30 minuter på ca 225 grader. (Akta så den inte bränns)
Skär upp och servera med senap.
Dela inlägget
Annons
13 december, 2019 0
Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze
På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll?
Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze
1 blomkålshuvud
2 dl vetemjöl
1-1,25 dl kolsyrat vatten
1/2 msk paprikakrydda
1 tsk salt
en knivsudd cayenpeppar
några drag med svartpepparkvarnen
Annons
5-6 dl kokosolja utan smak att fritera i
Glaze:
0,5 dl ketchup
4 msk tomatpuré
1/2 dl tamari soyasås
5 msk honung
1/2 tsk sambal oelek eller några droppar tabasco
1 msk riven ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Vispa ihop vetemjöl med vatten och kryddor till en jämn smet.
Smeten ska vara tjock och inte rinnig. Ta i mer vetemjöl om den är för rinnig eller tvärt om, ha i mer vatten om den är för tjock. Låt stå ca 15 minuter.
Skär blomkålshuvudet i mindre buketter, ca 3-4 cm.
Sätt ugnen på 225 grader och värm upp kokosoljan i en gryta med höga kanter. Sänk sedan värmen något. (OBS! Ha alltid ett lock i närheten när du friterar)
Doppa blomkålsbitarna i smeten och se till att de blir jämt runt om. Skaka bort överflödig smet. Fritera några stycken blomkålsbuketter i taget ca 4-5 minuter. Ta upp dem när du ser att de fått färg och ser knapriga ut. Lägg på ett hushållspapper så de får rinna av.
Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla de friterade blomkålsbuketterna rikligt runt om med såsen och lägg blomkålen på en bakplåtsklädd ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 minuter så de får ordentlig färg. Ta ut och servera.
Dela inlägget
Annons
4 december, 2019 0
Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm.
Lördag 7 december kl 19
Söndag 8 december kl 14
Söndag 8 december kl 17,30

Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en härlig blandning.
Om du vill fira in julen så ska du självklart om du bor i Stockholm med omnejd se Stjärnjuls konsert. Du kommer att bli riktigt julmysmarinerad. Jag lovar!

Annons

Biljetter kan du köpa på plats: Hovet, Globentorget 2 eller beställa på nätet: www.axs.com

Vi är Världsmästarkören i barbershopsång; Rönninge Show Chorus, som i höstas kammade hem världsmästartiteln för tredje gången i rad. Rönninge Show Chorus består av över 150 aktiva medlemmar under ledning av dirigenterna Britt-Helene Bonnerdahl och Anna Alvring

The EntertainMen är en helt manlig barbershopkör som vunnit två nordiska guld och leds av dirigenterna Åsa Fagerström och Robert Bergh.
Tillsammans bildar körerna varje år Stjärnjul Och i år gör vi det för 27:e året i rad.

Våra gästartister i år blir presenterade av Anders Lundin som är en mångsysslande stjärna med erfarenhet av att leda musikevenemang som Allsång på Skansen, Melodifestivalen och Grammisgalan. I år presenterar han Stjärnjul XXVII.

Gästartister:
Peter Johansson som faktiskt sjöng med oss 2008.
Peter Johansson är en otroligt musikalisk eldsjäl som skapade succén Chamions of Rock och har haft huvudroller i musikaler som Footlose, Jersy Boys och Goost och i Queen-musicalen We Will Rock You i London. Peter (och Bruno) är en av mina favoritartister, helt klart.

Annons

Samuel Ljungblad
En riktigt mysig och härlig kille som blev känd för den breda publiken när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Samuel är en stjärna inom soul och gospel.

Gunilla Backman
Hon har en pipa som heter duga och har en gedigen erfarenhet från musikalscener i Sverige, Tyskland och Londons West End. Gunilla har varit en av landets största musikalstjärnor i åratal med bland annat musikalen ”Mamma Mia”

Vår kapellmästare i år är Johan Landqvist
Som de flesta känner igen från ”Så ska det låta” där han medverkat i 243 program. Johan har även varit med i produktioner som kapellmästare på Victoriadagen tillsammans med världartister som Lionel Richie och Zarah Larsson, samt musikaler som ”Mamma Mia” och We Will Rock You”

 

Dela inlägget
Annons
13 november, 2019 0
Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över Sverige just nu och det blir knappt ljust. Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så mycket sol alls.
Även om sommaren bidrog med många soltimmar tillgodoser vi inte oss tillräckligt med D-vitamin och en undersökning visar att många i vårt land lider av brist.

D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen. Det står för ett stabilt immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet.

D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinsson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Så är det bra för huden också och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.

Annons

Så här i novembermörkret blir iallafall jag glad av färgsprakande god mat. Här har jag tillagat en vegetarisk rätt med rödbeta, pumpa och linser. Jättegott!

Ha det fint!

Mia

Rödbetsfräs med ugnsbakad pumpa och ostsås
2-3 portioner
1 butternutpumpa
5 rödbetor
400 g förkokta linser
1 tsk olivolja
1/2 tsk timjan
2 msk solroskärnor
salt och peppar
ev. flingsalt
Några blad persilja

Ostsås
1/2 dl majonäs
1 dl cream fraiche
1 dl riven parmesanost
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Annons

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skär pumpan i tjockare bitar. Blanda med olivolja och salta och peppra.
Lägg på en smord plåt och baka pumpan i mitten av ugnen ca 10- 15 minuter. Den ska vara mjuk. Låt svalna.Skala rödbetor och riv fint. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek rödbetsrivet tills det mjuknat. Tillsätt linser mot slutet. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till ostsåsen och låt stå en halvtimme i kylen.
Blanda pumpan med rödbetor och timjan. Toppa med solroskärnor och persilja. Servera med ostsåsen.

Dela inlägget
Annons
16 september, 2019 0
Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.

Annons

Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Annons

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.