Annons

Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 april, 2015
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂

Annons

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!

Annons

13 april, 2015 0
Auberginegratäng med tomatsås och pesto

Har du lax kvar efter påsk och inte vet vad du ska göra med den, kan jag tipsa om att när man har lite olika sorters lax att göra en laxpudding!
Det är riktigt lyxigt faktiskt! Och riktigt gott! Hel kyckling är billig mat och soppa på nyttig quinoa går fort att fixa till.

Må så gott! 🙂

Mia

Annons
Auberginegratäng med tomatsås och pesto
Foto: Mia Hagenmalm

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto/

Laxpudding med skirat smör på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Lyxig laxpudding/

Kyckling med kryddig bulgur och grönsaker på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Helstekt apelsinkyckling med kryddig bulgur/

Soppa i en vit skål
Foto: Mia hagenmalm

Peruansk Quinoasoppa/

Glutenfri spenatpaj i en form och på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola/

Annons

Dela inlägget
Annons
10 april, 2015 0
Rosor och texten carpe diem på en vägg
Rosor och texten carpe diem på en vägg
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir det blankt i huvudet och man vet inte vad man ska skriva om trots att jag faktiskt har material för det.
Jag börjar en mening men kommer inte längre. Jag har helt enkelt skrivkramp!!!
Det har varit ganska mycket omkring mig sista tiden och det har blivit lite för mycket!

Vid såna här tillfällen känner jag att det är bra att fånga dagen, stanna upp ett tag för att tänka efter, vila från stress och annat samt fundera på hur jag ska fortsätta från idag! Sista tiden har hjulet bara snurrat på för mig och nu är det dags att bromsa in för eftertanke om hur jag ska gå vidare från här.

Annons

Jag har gjort flera goda rätter i påsk och just nu sitter jag och väljer bland bilderna och hoppas att jag snart får tiden att skriva receptet också. Jag kan i allafall dela med mig av min energirika frukostsmoothie i morse.

Smoothie med hallon, gojibär och kokos samt pistagenötter i ett glas
Foto: Mia hagenmalm

Jordnötssmoothie
2 dl kokosmjölk
1 msk chiafrön
1 rejält rågad msk jordnötssmör
1 banan

Mixa alla ingredienser och låt stå i ca 15 minuter
Dekorera med kokosflingor, gojibär, hallon och pistagenötter! Supergott!

Dela inlägget
Annons
6 april, 2015 0
Vegetariska kåldolmar och morotsslantar på ett fat

Denna vecka har jag föreslagit en vegetarisk måndag med underbart goda vegetariska kåldolmar som det är lite pyssel med, men de flesta är ju lediga eftersom att det är helg.
Jerked kyckling som min svärson Johan här ger recept på, är makalöst god tillsammans med isbergsallad eller rotsellerislaw! Kycklingen kan också ta tid så den la jag på fredag.
Den grillade laxen med saffran-och spenatstuvning är helt ljuvligt god och våga testa något nytt som min rawfood lasagne! Jag lovar att du inte blir besviken! 🙂

// Mia

Vegetariska-kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky/

Annons
Dela inlägget
Annons
4 april, 2015 0
Saffranspannkak på ett grönt fat

Jag är mycket för rawfood när jag ”bakar”.
Dels är rawfood nyttigt, dels är det gott därför att ingredienserna är helt naturliga och inte tillagade, dels är jag lite lat ibland och rawfood slänger man ihop snabbt. Ingen tid i ugnen, ingen jäsning! Här kommer recept på mumsiga chokladiga rawfoodpraliner och kakor! Gillar man morotskaka kan jag säga att denna rawfood morotskaka med cashewfrosting smakar underbart!

En kaka jag kommer att tillaga i ugnen denna påsk är Gotländsk saffranspannkaka!
Ska man fuska någon gång ska det vara gott, och saffranspannkaka är otroligt gott och något jag kan längta efter.
Glad Påsk! 🙂

Annons

Mia

 

Gotländsk saffranspannkaka/

Saffranspannkak på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw bountypraliner/

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Raw kärleksmums med choklad och kokos/

Annons

Rawfood kärleksmums på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ischokladdoppade aprikoser/

Chokladdoppade Aprikoser på ett tårtpapper
Foto: Mia Hagenmalm

Raw morotskaka med cashewfrosting/

Rawfood morotskakor med frosting på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
2 april, 2015 0
Kall lax och räktårta på ett bord

Jag tycker att man måste ha lite ”gofika” att bjuda gästerna eller sig själv på när det ändå är en högtid som påsk!
Nu kunde jag inte låta bli att inflika med en lax-och räktårta mitt upp i alltihopa, men den går inte av för hackor, så den får ta plats bland de andra lite sötare godsakerna.

Jag använder aldrig socker eller vetemjöl i mina bakverk, men de blir supergoda ändå! Testa vet ja!

Chokladmoussetårtan
på en botten av mandel… jag säger bara mums!
Lakritspannacotta är en favorit bland pannacotta och dessa små rawfood-bakelser är som sända från universum! Gudomligt goda med andra ord! 🙂 Jag toppade mina med vinbär men du kan använda de bär du gillar !

Annons

En munsbit, rawfood med choklad och apelsin till kaffet, fixar du ihop på under tio minuter. Cacoanibsen ger lite krispighet åt dessa Apelsin och chokladbollar!
Är man ett större sällskap kanske man vill satsa på att göra en rawfoodkaka.
Denna blåbärskaka är både vacker (kolla den blå färgen från blåbär) och helt naturlig bakad utan socker eller vete, sötad med dadlar och smakar underbart!

På återseende! 🙂

Mia

 

Kall lax och räktårta/

Annons

Kall lax och räktårta på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

 

Nyttigare-lakritspannacotta/

Lakritspannacotta med hallon på en bricka
Foto: Jennifer Lundberg

 

 

-Chokladmoussetårta/

Annons

En chokladmoussetårta med en liten marsipankyckling på
Foto: Mia Hagenmalm

Underbara raw bakelser med mandel och-vinbär/

Raw bakelser med cashewgrädde toppade med röda vinbär
Foto: Mia Hagenmalm

Raw apelsin och chokladbollar/

Apelsin och chokladbollar på ett glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood blåbarskaka/

En Rawfood blåbärstårta på ett blått fat
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
Annons