Annons

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Redaktionen

18 september, 2019
Blomkålspizza med zucchini och fetaost
Dela inlägget

Detta är en knaprig och mättande så kallad ”pizza bianca” utan alltför många konstigheter som kan uppskattas av de flesta barn. Den är dessutom enkel att göra. Receptet kommer från kokboken ”Little green kitchen stories”.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från kokboken ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindahl.
Besök deras webbplats greenkitchenstories.com för mer matinspiration och recept.
Foto: David Frenkiel

Ingredienser

Receptet på denna barnvänliga ”pizza bianco” med blomkålsbotten – ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan – kommer från ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindahl. En kokbok med recept på snabba, vegetariska rätter för barnfamiljer.

Botten
500 g blomkål
2 1⁄2 dl (100 g) mandelmjöl
1 tsk torkad oregano
1 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
4 ägg

Potatisfyllning
3 fasta potatisar
1 liten zucchini
2 msk havssalt
4 msk olivolja
100 g fetaost, smulad
1 liten rödlök, skalad och tunt skivad
2 msk färska timjanblad, grovhackade havssalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Botten
• Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper.
• Grovhacka blomkålen, lägg den i en matberedare och kör till risliknande konsistens.
• Mät upp 1 liter av blomkålsriset och häll det i en stor skål. Tillsätt mandelmjöl, oregano, salt och peppar och blanda väl.
• Gör en fördjupning i mitten och knäck i äggen. Vispa upp äggen med en gaffel.
• Dra de torra ingredienserna mot mitten med händerna tills allt är blandat och går att forma till en boll. Degen ska vara lösare och blötare än en traditionell bröddeg.
• Lägg degen på plåten och platta ut den till en stor pizzabotten med händerna, gör en hög kant runtom. Grädda i ugnen i 15 minuter, eller tills pizzabottnen är ljust gyllenbrun och fast.
• Låt vila i 10 minuter.

Potatistopping
• Skiva potatis och zucchini mycket tunt, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en djup tallrik, strö över salt och täck med kallt vatten.
• Låt dra i 20 minuter.
• Häll av vattnet, skölj skivorna och klappa dem torra på en ren diskhandduk.
• Pensla pizzabottnen med ett tunt lager olivolja. Strö över hälften av fetaosten och lägg på potatis, zucchini, rödlök, timjan och toppa med resterande fetaost. Krydda med salt och svartpeppar, stänk över mer olja och grädda i ugnen i 15 minuter, eller tills potatisen är gyllenbrun och kanten aningen bränd.

Annons

Servera omedelbart!

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Annons