”Att tacofredag är en grej kan ingen ha missat. Varför inte göra en fredag i månaden till vegetarisk tacofredag?”, skriver Nazuk Turdieva, som skapat detta härliga recept, taget från hennes kokbok ”Nazuks goda” (Bonnier fakta). Boken bjuder på 40 recept på både snacks, förrätter och varmrätter från både när och fjärran.
4 portioner
Avokadokräm:
2 mogna avokador
1 salladslök
1 msk majonnäs
1 tsk risvinäger
½ lime (juice)
1 liten vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Äppelsalsa:
2 gröna äpplen
1 liten silverlök
1 jalapeño
½ kruka koriander
½ lime (juice)
1 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
Blomkål:
500 g blomkål
2 msk sesamfrön
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl Maizena
1 tsk bakpulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk cayennepeppar
2 tsk salt
2 ½ dl kolsyrat vatten
1 ägg
1 liter frityrolja eller rapsolja till fritering
Tortillabröd
Avokadokräm:
Kärna ur avokadon. Strimla salladslöken.
Lägg avokado och salladslök med resterande ingredienser i en skål och mixa till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar. Låt krämen stå i kylen tills det är dags för servering.
Äppelsalsa:
Finhacka äpple, lök, jalapeño och koriander.
Blanda med resterande ingredienser i en skål och smaka av med mer honung eller lime.
Ställ salsan i kylen tills det är dags för servering.
Blomkål:
Skär eller bryt blomkålen i små buketter och lägg dem i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt hälften av vattnet och rör om till en slät, tjock smet. Tillsätt resten av vattnet och ägget. Vispa tills smeten går ihop och konsistensen är som pannkakssmet.
Häll smeten över blomkålsbuketterna och rör om. Alla buketter ska vara täckta av smet.
Hetta upp oljan i en gryta till 170 grader och fritera några blomkålsbuketter i taget tills de är gyllenbruna. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Salta direkt.
Servera blomkålen i tortillabröd tillsammans med avokadokräm och äppelsalsa.
Av Carolina Eriksson