Du minns kanske Blossom Tainton tydligt när hon leende, dansande och energifylld vann Melodifestivalen 2002 med gruppen Afro-Dite och låten Never let it go. Succén var ett faktum med många påföljande spelningar och shower landet runt. Men efter ett par nederlag och motgångar senare i karriären började kroppen säga ifrån, med smärta i nacke, rygg, axelförslitningar och artros.
Tränade trots ständig smärta
Blossom fortsatte ändå att träna, trots ständig smärta. Men en avgörande krasch strax före hennes 50-årsdag gjorde att hon till slut blev tvungen att sätta nästan allt i livet på paus. Hon störtdök även själsligt och drabbades av panikångest och fick diagnosen utmattningsdepression. Smärtan lever hon med än idag och har fått diagnosen PMR, även kallad muskelreumatism. Nu är hon aktuell med boken ”Bortom smärtan” (Mondial förlag)
Vi ställde fem snabba frågor till Blossom om hur hennes liv ser ut idag, vad som har hjälpt henne och vilka tips hon har till andra som lever med smärta.
Vad var det som utlöste ditt smärttillstånd, tror du?
– Jag har haft olika smärtor genom åren och problematiken har väl funnits på en lättare nivå i cirka 30 år, men det senare med PMR är sedan tre år tillbaka. Med största sannolikhet var det coronavaccinet som var den utlösande faktorn.
Hur har det påverkat dig att gå från det väldigt aktiva liv du hade, både som artist och träningsprofil, till att ha ont och därmed begränsade rörelsemöjligheter?
– Hårt. Väldigt svårt att förhålla sig till. Jag har ju bättre och sämre dagar och jag jobbar ju, men bara 50 procent. Det är väldigt svårt att planera och jag behöver mycket återhämtning efter minsta ansträngning.
Har dina diagnoser, muskelreumatism och utmattningsdepression, hängt ihop i ditt fall och hur i så fall?
– Nej, utmattningen var 2016 och PMR 2021, så de har egentligen inget samband. Men, har man en gång haft utmattningssyndrom är man känsligare och det är inte helt ovanligt att ett av symptomen i PMR påminner om just det.
Hur ser ditt liv och ditt mående ut idag?
– Jag har ju tyvärr haft oturen med en misslyckad knäplastikoperation. Det är väl det som är det svåraste idag. Jag har precis äntligen fått komma till en ny läkare som ska försöka hjälpa mig få ordning på det, men det tar tid. Gällande muskelreumatismen så mår jag mycket bättre. Är nere på en väldigt låg dos kortison. Jag är mycket gladare och orkar lite mer, men får vara försiktig. Det är inte över än…
Undviker helst mediciner
Vidare skriver Blossom i boken att hon själv helst undviker mediciner, om det inte är helt nödvändigt. Och hon tar upp ett antal former av naturlig smärtlindring, som rödljusterapi och lymfmassage.
Vad har fungerat bäst för dig i form av naturlig smärtlindring?
– Ja du, det är väl en mix av lite av varje. Det är det jag också förespråkar, att ha en buffé av saker att ta till. Ibland hjälper meditation och ibland blir jag bara stressad av det. Bindvävsmassage kom inte med i boken, men har varit effektivt. Något av det som hjälpt allra bäst när det gäller knät och artros är Optimummetoden med postural träning. Att se till att hållningsmusklerna kopplar på i rätt ordning gör att jag blir mer funktionell. Balanseringen i kroppen vilket gör att smärtan avtar. Mycket av smärta beror ju på felbelastning. Rödjusterapi och IR-matta är väldigt skönt och avslappnande..
Vad ser du fram emot att göra mer av i framtiden, med mindre smärta?
– Jag längtar så efter att få åka skidor. Kanske kan jag prova lite försiktigt i vinter. Det jag längtar allra mest efter är få tillbaka energi. Att inte vara så trött hela tiden. Att ha kraft och energi att orka umgås och göra saker. I princip vad som helst.
Vad är PMR?
PMR, Polymyalgia reumatika, är en sjukdom där inflammationen sitter i ledkapslar, ledhinnan och slemsäckar som sitter runt ledkapseln.
Vart gör det ont? Det gör ont i musklerna i axlarna och ner i överarmsmusklerna. Alltid symmetriskt, detsamma i lårens baksidor, framsidor, skinkorna och ljumskarna. Men om man tittar på själva muskeln finns det ingen inflammation där.
Kan man bli frisk? Det är en av få reumatiska sjukdomar som man i regel blir frisk ifrån. Andra reumatiska sjukdomar är kroniska. För en liten del av dem som får PMR kan det dock ändå bli mer eller mindre kroniskt. Men de allra flesta blir friska även om det tar tid, ofta minst 1,5 till 2 år.
Varför får man PMR?
Det är svårt att säga, en del av de patienterna som får PMR har haft en infektion innan. Kanske en ganska kraftig sådan, och så utvecklar de PMR och man spekulerar i om immunsystemet då hangått överstyr och blivit överaktivt. Men det är långt ifrån hos alla.
Det finns flera rapporterade fall av PMR efter såväl influensa som covidinfektion och även ett fåtal rapporter om PMR efter covidvaccination, men än så länge går det inte att se att frek- vensen ökat i hela befolkningen i samband med det. Svar på den frågan kanske kommer framöver.
Andra har varit med om andra jobbiga saker, en nära anhörig som dött eller en stor operation, men detta finns inte verifierat vetenskapligt. Kopplingen till infektion är däremot fastställd.
Källa: Eva Dahl, läkare och specialist i reumatologi, i boken ”Bortom smärtan” av Blossom Tainton.
Blossoms tips till dig som lever med ständig smärta
- Optimumträning. Dock inte så lätt att hitta då det är relativt nytt i Sverige. Men fler och fler fysioterapeuter och tränare utbildar sig i detta. Så även jag. Jag har hällt några workshops och folk är väldigt nyfikna och vill veta er eftersom de upplever effekt väldigt snabbt.
- Att göra en utrensning i form av en detox eller kanske fasta. Det är väldigt effektivt. Man får ju rannsaka sig lite till mans eller kvinns. Kosten har stor betydelse. Att ”bara” undvika socker och gluten kan göra otroligt stor skillnad för de flesta med långvarig smärta. Mjölkprodukter och rött kött kan också spela in, men inte ska mycket för alla. Det är mer individuellt.