Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid hus

Foto: Photos4u

Agneta slapp smärtan i knäet

Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

Agneta Arppe gick i pension i våras, men har fortsatt att jobba lite – när hon har tid. Hon lever ett aktivt liv och tycker ofta att dygnet har för få timmar. Hon tim-jobbar i förskolan, besöker sin gamla mamma flera gånger i veckan, pysslar i kolonistugan, läser böcker till sent in på natten och tar hand om sina barnbarn två gånger i veckan.

– Jag vet inte var jag får min energi ifrån. Det låter kanske märkligt, men jag är både morgonmänniska och kvällsmänniska, och så har det alltid varit. Nu när jag hunnit bli pensionär är jag förstås glad att jag orkar hålla igång så mycket, säger Agneta.

Hon bor centralt i Stockholm och tar hellre en promenad än buss eller tunnelbana, om det inte är alldeles för långt förstås. Kan hon, så väljer hon trapporna framför hiss och rulltrappa.

 

– Min mamma har hunnit bli 97 och hon har fortfarande eget boende. Min morfar  skulle precis fylla 100 innan han dog. Jag antar att vi har bra gener, säger Agneta.

Därför blev hon lite förvånad när hon för sex år sedan fick riktigt ont i ett knä. 

LÄS OCKSÅ: App kan ge hjälp att minska smärta vid artros

Skeptisk till hälsokost
– Smärtan kom smygande. Jag fick svårt att resa mig upp när jag hade suttit stilla en längre stund. Till slut gjorde det rejält ont och jag blev orolig att jag livet skulle begränsas. Visst kände jag till att artros drabbar oss förr eller senare, men just då jobbade jag ju heltid på förskolan och var rädd att smärtan skulle tvinga mig att sakta ner på farten, säger Agneta.

Men hjälpen fanns närmare än hon anade:

– Min särbo, som är intresserad av hälsokost, var den som stod för lösningen på mina knäproblem.

Olle, som särbon heter, hade använt Nypozin mot sin egen artros och såg genaste till att Agneta fick tag på samma produkt. Agneta minns inte exakt hur lång tid det tog innan hon blev smärtfri. 

Förbättringen kom successivt och en dag var knäet så bra att hon hade glömt att det gjorde ont. 

– Jag har alltid varit skeptisk till hälsokost, och när jag började med nyponkapslarna hade jag inga större förhoppningar om att det skulle hjälpa. Men jag kommer ihåg att innan vi skulle resa till Norge för att vandra hade jag så ont att det var svårt att komma ur sängen på mornarna. Det fick mig att tänka om. 

LÄS OCKSÅ: Nypon som naturlig smärtlindring – upptäckt av en slump

Komplicerad process
Kosttillskottet som Agneta tar innehåller strandnypon som lindrar inflammation i lederna och gör dem mer rörliga. Forskning på artrospatienter har visat att strandnypon både lindrar smärta och ökar rörligheten i lederna. Nypozin innehåller också det kroppsegna ämnet kondroitin och en patenterad typ av C-vitamin, som hjälper ledbrosket att fungera normalt.

 

Kunskapen om nyponets positiva inverkan på ledernas hälsa har varit känd länge. Redan i början av 1900-talet blandade brittiska soldater nypon i hästarnas foder för att de skulle hålla sig friska och rörliga. 

Var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Exakt vad som orsakar inflammation i lederna är fortfarande oklart, men när vi blir äldre blir den stötdämpande broskvävnaden tunnare och de flesta av oss känner förr eller senare av ett broskslitage. 

I lederna möts minst två ben, och de delar som möts är täckta av brosk. Brosket gör att ytorna står emot slitage eftersom det är hårt och glatt och hjälper lederna att lätt glida mot varandra.

När artros utvecklas sker det över tid och med ett invecklat förlopp där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som ger smärta, stelhet och ödem. Processerna gör att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller ett sämre brosk bildas.

– Jag minns att jag gick till doktorn innan jag började med nyponkapslarna. Där fick jag veta att det inte fanns något som hjälpte, mer än att jag kunde försöka motionera så gott det gick, säger Agneta.

 

LÄS OCKSÅ: Efter 20 år försvann ledvärken

Sex besvärsfria år
Bland de största riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som orsakats av en sport- eller arbetsskada. 

Därför är det viktigt att fortsätta röra på sig. Att minska det inflammatoriska trycket i kroppen är gynnsamt. Kanske är det viktigaste att minska på kroppsvikten, om man väger för mycket.

Agneta har inga planer på att dra ner på tempot så länge kroppen håller sig vid god vigör. Även känningar av värk i höften försvann i samband med att hon började ta tillskottet.

– Det har gått sex år nu sedan värken i knäet försvann. Jag har inte haft ont sedan dess. Ibland kan jag känna lite trötthet i knäet när jag varit ovanligt aktiv. Men jag har lärt mig att jag kan öka på dosen under en period och när den där instabiliteten är borta så drar jag ner till den vanliga dosen igen, det vill säga morgon och kväll.

Av Inger Palm


Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Nypozin

… innehåller tre verksamma substanser. Det första, rtt nyponextrakt med inflammationshämmande egenskaper som dämpar smärta och värk. Efter några veckor brukar ömhet och stelhet minska, vilket gör lederna mer rörliga.

Det andra är kondroitinsulfat, som är en byggsten för broskvävnad och gynnsamt vid åldersrelaterade ledproblem och slitage. 

Det tredje är C-vitamin i form av Ester-C, en patenterad form av C-vitamin som förstärker de antioxidativa egenskaper. Fördelen med Ester-C är att den ger snabbt upptag och förhöjer nivån av C-vitamin i kroppen i upp till 24 timmar. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".