Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid hus

Foto: Photos4u

Agneta slapp smärtan i knäet

Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

Agneta Arppe gick i pension i våras, men har fortsatt att jobba lite – när hon har tid. Hon lever ett aktivt liv och tycker ofta att dygnet har för få timmar. Hon tim-jobbar i förskolan, besöker sin gamla mamma flera gånger i veckan, pysslar i kolonistugan, läser böcker till sent in på natten och tar hand om sina barnbarn två gånger i veckan.

– Jag vet inte var jag får min energi ifrån. Det låter kanske märkligt, men jag är både morgonmänniska och kvällsmänniska, och så har det alltid varit. Nu när jag hunnit bli pensionär är jag förstås glad att jag orkar hålla igång så mycket, säger Agneta.

Hon bor centralt i Stockholm och tar hellre en promenad än buss eller tunnelbana, om det inte är alldeles för långt förstås. Kan hon, så väljer hon trapporna framför hiss och rulltrappa.

 

– Min mamma har hunnit bli 97 och hon har fortfarande eget boende. Min morfar  skulle precis fylla 100 innan han dog. Jag antar att vi har bra gener, säger Agneta.

Därför blev hon lite förvånad när hon för sex år sedan fick riktigt ont i ett knä. 

LÄS OCKSÅ: App kan ge hjälp att minska smärta vid artros

Skeptisk till hälsokost
– Smärtan kom smygande. Jag fick svårt att resa mig upp när jag hade suttit stilla en längre stund. Till slut gjorde det rejält ont och jag blev orolig att jag livet skulle begränsas. Visst kände jag till att artros drabbar oss förr eller senare, men just då jobbade jag ju heltid på förskolan och var rädd att smärtan skulle tvinga mig att sakta ner på farten, säger Agneta.

Men hjälpen fanns närmare än hon anade:

– Min särbo, som är intresserad av hälsokost, var den som stod för lösningen på mina knäproblem.

Olle, som särbon heter, hade använt Nypozin mot sin egen artros och såg genaste till att Agneta fick tag på samma produkt. Agneta minns inte exakt hur lång tid det tog innan hon blev smärtfri. 

Förbättringen kom successivt och en dag var knäet så bra att hon hade glömt att det gjorde ont. 

– Jag har alltid varit skeptisk till hälsokost, och när jag började med nyponkapslarna hade jag inga större förhoppningar om att det skulle hjälpa. Men jag kommer ihåg att innan vi skulle resa till Norge för att vandra hade jag så ont att det var svårt att komma ur sängen på mornarna. Det fick mig att tänka om. 

LÄS OCKSÅ: Nypon som naturlig smärtlindring – upptäckt av en slump

Komplicerad process
Kosttillskottet som Agneta tar innehåller strandnypon som lindrar inflammation i lederna och gör dem mer rörliga. Forskning på artrospatienter har visat att strandnypon både lindrar smärta och ökar rörligheten i lederna. Nypozin innehåller också det kroppsegna ämnet kondroitin och en patenterad typ av C-vitamin, som hjälper ledbrosket att fungera normalt.

 

Kunskapen om nyponets positiva inverkan på ledernas hälsa har varit känd länge. Redan i början av 1900-talet blandade brittiska soldater nypon i hästarnas foder för att de skulle hålla sig friska och rörliga. 

Var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Exakt vad som orsakar inflammation i lederna är fortfarande oklart, men när vi blir äldre blir den stötdämpande broskvävnaden tunnare och de flesta av oss känner förr eller senare av ett broskslitage. 

I lederna möts minst två ben, och de delar som möts är täckta av brosk. Brosket gör att ytorna står emot slitage eftersom det är hårt och glatt och hjälper lederna att lätt glida mot varandra.

När artros utvecklas sker det över tid och med ett invecklat förlopp där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som ger smärta, stelhet och ödem. Processerna gör att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller ett sämre brosk bildas.

– Jag minns att jag gick till doktorn innan jag började med nyponkapslarna. Där fick jag veta att det inte fanns något som hjälpte, mer än att jag kunde försöka motionera så gott det gick, säger Agneta.

 

LÄS OCKSÅ: Efter 20 år försvann ledvärken

Sex besvärsfria år
Bland de största riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som orsakats av en sport- eller arbetsskada. 

Därför är det viktigt att fortsätta röra på sig. Att minska det inflammatoriska trycket i kroppen är gynnsamt. Kanske är det viktigaste att minska på kroppsvikten, om man väger för mycket.

Agneta har inga planer på att dra ner på tempot så länge kroppen håller sig vid god vigör. Även känningar av värk i höften försvann i samband med att hon började ta tillskottet.

– Det har gått sex år nu sedan värken i knäet försvann. Jag har inte haft ont sedan dess. Ibland kan jag känna lite trötthet i knäet när jag varit ovanligt aktiv. Men jag har lärt mig att jag kan öka på dosen under en period och när den där instabiliteten är borta så drar jag ner till den vanliga dosen igen, det vill säga morgon och kväll.

Av Inger Palm


Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Nypozin

… innehåller tre verksamma substanser. Det första, rtt nyponextrakt med inflammationshämmande egenskaper som dämpar smärta och värk. Efter några veckor brukar ömhet och stelhet minska, vilket gör lederna mer rörliga.

Det andra är kondroitinsulfat, som är en byggsten för broskvävnad och gynnsamt vid åldersrelaterade ledproblem och slitage. 

Det tredje är C-vitamin i form av Ester-C, en patenterad form av C-vitamin som förstärker de antioxidativa egenskaper. Fördelen med Ester-C är att den ger snabbt upptag och förhöjer nivån av C-vitamin i kroppen i upp till 24 timmar. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!