Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid hus

Foto: Photos4u

Agneta slapp smärtan i knäet

Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

Agneta Arppe gick i pension i våras, men har fortsatt att jobba lite – när hon har tid. Hon lever ett aktivt liv och tycker ofta att dygnet har för få timmar. Hon tim-jobbar i förskolan, besöker sin gamla mamma flera gånger i veckan, pysslar i kolonistugan, läser böcker till sent in på natten och tar hand om sina barnbarn två gånger i veckan.

– Jag vet inte var jag får min energi ifrån. Det låter kanske märkligt, men jag är både morgonmänniska och kvällsmänniska, och så har det alltid varit. Nu när jag hunnit bli pensionär är jag förstås glad att jag orkar hålla igång så mycket, säger Agneta.

Hon bor centralt i Stockholm och tar hellre en promenad än buss eller tunnelbana, om det inte är alldeles för långt förstås. Kan hon, så väljer hon trapporna framför hiss och rulltrappa.

 

– Min mamma har hunnit bli 97 och hon har fortfarande eget boende. Min morfar  skulle precis fylla 100 innan han dog. Jag antar att vi har bra gener, säger Agneta.

Därför blev hon lite förvånad när hon för sex år sedan fick riktigt ont i ett knä. 

LÄS OCKSÅ: App kan ge hjälp att minska smärta vid artros

Skeptisk till hälsokost
– Smärtan kom smygande. Jag fick svårt att resa mig upp när jag hade suttit stilla en längre stund. Till slut gjorde det rejält ont och jag blev orolig att jag livet skulle begränsas. Visst kände jag till att artros drabbar oss förr eller senare, men just då jobbade jag ju heltid på förskolan och var rädd att smärtan skulle tvinga mig att sakta ner på farten, säger Agneta.

Men hjälpen fanns närmare än hon anade:

– Min särbo, som är intresserad av hälsokost, var den som stod för lösningen på mina knäproblem.

Olle, som särbon heter, hade använt Nypozin mot sin egen artros och såg genaste till att Agneta fick tag på samma produkt. Agneta minns inte exakt hur lång tid det tog innan hon blev smärtfri. 

Förbättringen kom successivt och en dag var knäet så bra att hon hade glömt att det gjorde ont. 

– Jag har alltid varit skeptisk till hälsokost, och när jag började med nyponkapslarna hade jag inga större förhoppningar om att det skulle hjälpa. Men jag kommer ihåg att innan vi skulle resa till Norge för att vandra hade jag så ont att det var svårt att komma ur sängen på mornarna. Det fick mig att tänka om. 

LÄS OCKSÅ: Nypon som naturlig smärtlindring – upptäckt av en slump

Komplicerad process
Kosttillskottet som Agneta tar innehåller strandnypon som lindrar inflammation i lederna och gör dem mer rörliga. Forskning på artrospatienter har visat att strandnypon både lindrar smärta och ökar rörligheten i lederna. Nypozin innehåller också det kroppsegna ämnet kondroitin och en patenterad typ av C-vitamin, som hjälper ledbrosket att fungera normalt.

 

Kunskapen om nyponets positiva inverkan på ledernas hälsa har varit känd länge. Redan i början av 1900-talet blandade brittiska soldater nypon i hästarnas foder för att de skulle hålla sig friska och rörliga. 

Var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Exakt vad som orsakar inflammation i lederna är fortfarande oklart, men när vi blir äldre blir den stötdämpande broskvävnaden tunnare och de flesta av oss känner förr eller senare av ett broskslitage. 

I lederna möts minst två ben, och de delar som möts är täckta av brosk. Brosket gör att ytorna står emot slitage eftersom det är hårt och glatt och hjälper lederna att lätt glida mot varandra.

När artros utvecklas sker det över tid och med ett invecklat förlopp där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som ger smärta, stelhet och ödem. Processerna gör att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller ett sämre brosk bildas.

– Jag minns att jag gick till doktorn innan jag började med nyponkapslarna. Där fick jag veta att det inte fanns något som hjälpte, mer än att jag kunde försöka motionera så gott det gick, säger Agneta.

 

LÄS OCKSÅ: Efter 20 år försvann ledvärken

Sex besvärsfria år
Bland de största riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som orsakats av en sport- eller arbetsskada. 

Därför är det viktigt att fortsätta röra på sig. Att minska det inflammatoriska trycket i kroppen är gynnsamt. Kanske är det viktigaste att minska på kroppsvikten, om man väger för mycket.

Agneta har inga planer på att dra ner på tempot så länge kroppen håller sig vid god vigör. Även känningar av värk i höften försvann i samband med att hon började ta tillskottet.

– Det har gått sex år nu sedan värken i knäet försvann. Jag har inte haft ont sedan dess. Ibland kan jag känna lite trötthet i knäet när jag varit ovanligt aktiv. Men jag har lärt mig att jag kan öka på dosen under en period och när den där instabiliteten är borta så drar jag ner till den vanliga dosen igen, det vill säga morgon och kväll.

Av Inger Palm


Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Nypozin

… innehåller tre verksamma substanser. Det första, rtt nyponextrakt med inflammationshämmande egenskaper som dämpar smärta och värk. Efter några veckor brukar ömhet och stelhet minska, vilket gör lederna mer rörliga.

Det andra är kondroitinsulfat, som är en byggsten för broskvävnad och gynnsamt vid åldersrelaterade ledproblem och slitage. 

Det tredje är C-vitamin i form av Ester-C, en patenterad form av C-vitamin som förstärker de antioxidativa egenskaper. Fördelen med Ester-C är att den ger snabbt upptag och förhöjer nivån av C-vitamin i kroppen i upp till 24 timmar. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.