Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid hus

Foto: Photos4u

Agneta slapp smärtan i knäet

Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

Agneta Arppe gick i pension i våras, men har fortsatt att jobba lite – när hon har tid. Hon lever ett aktivt liv och tycker ofta att dygnet har för få timmar. Hon tim-jobbar i förskolan, besöker sin gamla mamma flera gånger i veckan, pysslar i kolonistugan, läser böcker till sent in på natten och tar hand om sina barnbarn två gånger i veckan.

– Jag vet inte var jag får min energi ifrån. Det låter kanske märkligt, men jag är både morgonmänniska och kvällsmänniska, och så har det alltid varit. Nu när jag hunnit bli pensionär är jag förstås glad att jag orkar hålla igång så mycket, säger Agneta.

Hon bor centralt i Stockholm och tar hellre en promenad än buss eller tunnelbana, om det inte är alldeles för långt förstås. Kan hon, så väljer hon trapporna framför hiss och rulltrappa.

 

– Min mamma har hunnit bli 97 och hon har fortfarande eget boende. Min morfar  skulle precis fylla 100 innan han dog. Jag antar att vi har bra gener, säger Agneta.

Därför blev hon lite förvånad när hon för sex år sedan fick riktigt ont i ett knä. 

LÄS OCKSÅ: App kan ge hjälp att minska smärta vid artros

Skeptisk till hälsokost
– Smärtan kom smygande. Jag fick svårt att resa mig upp när jag hade suttit stilla en längre stund. Till slut gjorde det rejält ont och jag blev orolig att jag livet skulle begränsas. Visst kände jag till att artros drabbar oss förr eller senare, men just då jobbade jag ju heltid på förskolan och var rädd att smärtan skulle tvinga mig att sakta ner på farten, säger Agneta.

Men hjälpen fanns närmare än hon anade:

– Min särbo, som är intresserad av hälsokost, var den som stod för lösningen på mina knäproblem.

Olle, som särbon heter, hade använt Nypozin mot sin egen artros och såg genaste till att Agneta fick tag på samma produkt. Agneta minns inte exakt hur lång tid det tog innan hon blev smärtfri. 

Förbättringen kom successivt och en dag var knäet så bra att hon hade glömt att det gjorde ont. 

– Jag har alltid varit skeptisk till hälsokost, och när jag började med nyponkapslarna hade jag inga större förhoppningar om att det skulle hjälpa. Men jag kommer ihåg att innan vi skulle resa till Norge för att vandra hade jag så ont att det var svårt att komma ur sängen på mornarna. Det fick mig att tänka om. 

LÄS OCKSÅ: Nypon som naturlig smärtlindring – upptäckt av en slump

Komplicerad process
Kosttillskottet som Agneta tar innehåller strandnypon som lindrar inflammation i lederna och gör dem mer rörliga. Forskning på artrospatienter har visat att strandnypon både lindrar smärta och ökar rörligheten i lederna. Nypozin innehåller också det kroppsegna ämnet kondroitin och en patenterad typ av C-vitamin, som hjälper ledbrosket att fungera normalt.

 

Kunskapen om nyponets positiva inverkan på ledernas hälsa har varit känd länge. Redan i början av 1900-talet blandade brittiska soldater nypon i hästarnas foder för att de skulle hålla sig friska och rörliga. 

Var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Exakt vad som orsakar inflammation i lederna är fortfarande oklart, men när vi blir äldre blir den stötdämpande broskvävnaden tunnare och de flesta av oss känner förr eller senare av ett broskslitage. 

I lederna möts minst två ben, och de delar som möts är täckta av brosk. Brosket gör att ytorna står emot slitage eftersom det är hårt och glatt och hjälper lederna att lätt glida mot varandra.

När artros utvecklas sker det över tid och med ett invecklat förlopp där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som ger smärta, stelhet och ödem. Processerna gör att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller ett sämre brosk bildas.

– Jag minns att jag gick till doktorn innan jag började med nyponkapslarna. Där fick jag veta att det inte fanns något som hjälpte, mer än att jag kunde försöka motionera så gott det gick, säger Agneta.

 

LÄS OCKSÅ: Efter 20 år försvann ledvärken

Sex besvärsfria år
Bland de största riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, som orsakats av en sport- eller arbetsskada. 

Därför är det viktigt att fortsätta röra på sig. Att minska det inflammatoriska trycket i kroppen är gynnsamt. Kanske är det viktigaste att minska på kroppsvikten, om man väger för mycket.

Agneta har inga planer på att dra ner på tempot så länge kroppen håller sig vid god vigör. Även känningar av värk i höften försvann i samband med att hon började ta tillskottet.

– Det har gått sex år nu sedan värken i knäet försvann. Jag har inte haft ont sedan dess. Ibland kan jag känna lite trötthet i knäet när jag varit ovanligt aktiv. Men jag har lärt mig att jag kan öka på dosen under en period och när den där instabiliteten är borta så drar jag ner till den vanliga dosen igen, det vill säga morgon och kväll.

Av Inger Palm


Agneta Arppe

Ålder: 65 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Nybliven pensionär, men jobbar extra på förskolan när hon hinner.
Familj: Särbon Olle. Dottern Andrea och hennes barn Fred och Iris.
Så mår jag bra: Att läsa är ett stort intresse. Jag har över 500 böcker, och läser allt. Är i Skåne på sommaren hos släkt och vänner. Resten av sommaren spenderar jag i kolonistugan i Bromma. Tycker om att röra på mig naturligt och lagar hellre vegetariskt än animaliskt.

Nypozin

… innehåller tre verksamma substanser. Det första, rtt nyponextrakt med inflammationshämmande egenskaper som dämpar smärta och värk. Efter några veckor brukar ömhet och stelhet minska, vilket gör lederna mer rörliga.

Det andra är kondroitinsulfat, som är en byggsten för broskvävnad och gynnsamt vid åldersrelaterade ledproblem och slitage. 

Det tredje är C-vitamin i form av Ester-C, en patenterad form av C-vitamin som förstärker de antioxidativa egenskaper. Fördelen med Ester-C är att den ger snabbt upptag och förhöjer nivån av C-vitamin i kroppen i upp till 24 timmar. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.