Boktipset: inspiration i köket | Kurera.se
Hylla med kostböcker

Boktipset: inspiration i köket

 Vackra bilder som får det att vattnas i munnen, ekovänliga tips eller inspirerande recept. Här kommer förslag på några riktiga godingar till matböcker.

80 vegetariska recept

Maten är min medicin – Janesh Vaidya
Detta är till största delen en kokbok med fantastiska recept. De gröna medelhavsbiffarna är underbara och boken är full med inspirerande bilder på soppor, sallader, curryrätter samt mellanmål och efterrätter. Det finns även ett kapitel för Raw Food. Maten är ayurvedisk matlagning anpassad till Sveriges råvaror och det svenska köket.
Ayurveda är väldens äldsta hälsovetenskap, skriver Janesh Vaidya i bokens första kapitel. För att vara frisk bör man balanser de tre elementen luft, eld och jord (vata, pitta och kapha) och boken är tänkt att vara lätt att ta till sig även för de som inte har kunskaper i ayurveda sedan tidigare. Man kan själv, med hjälp av frågor och tabeller, ta reda på vilket element man är och därefter följa recepten efter just det elementet man är.

 

Mycket mer än en kokbok

Kärlek, vatten och snabbmat – Marcus Lindgren
Synd att en så bra bok har ett så missvisande yttre. Mat, kärlek och energi känns mer som bokens ledord. Marcus beskriver i inledningen hur han, bara 26 år gammal, led av astma, pollenallergi, magsår, refluxproblematik, övervikt, och svagt immunförsvar. Han bestämde sig för att göra något åt saken. Han ändrade sin livsstil och öppnade senare Spis & Deli – en nordisk matkedja. Boken inleds med en väldigt bra och lättläst del som tar upp allt från syresättning, sömn och stress till superfrukter, kemikalier och sötningsmedel. Bokens andra del innehåller recept på maträtter, juicer och sötsaker som serveras, eller har serverats, på Spis & Deli.

 

 

Köttfria måndagar ett helt år!

Köttfri måndag – från Paul, Stella och Mary McCartneys projekt Meat Free Mondays
2009 startade projektet Meat Free Mondays som en enkelt sätt att skära ner på köttet, både för miljön och för personlig vinst. Detta är en bok med menyer för 52 veckor och innehåller recept från ett flertal kändisar samt välkända kockar. Man kan även läsa i boken att tillverkningen av en 150 grams hamburgare kräver lika mycket vatten som en fyra timmar lång dusch! Och att det dödas cirka 60 miljarder djur varje år för att möta efterfrågan på kött, korv och hamburgare. En bok med stor variation på vegetariska rätter – det kan aldrig bli tråkigt!

 

I samklang med naturen – recept och huskurer

Lisens gröna värld – Lisen Sundgren
Lisen är örtterapeut och klassisk homeopat. I boken lär hon oss sådant som att rosmarin är bra mot dålig matsmältning och svullen mage samt att nässlor är urindrivande och stärker njurarna, och mycket mer. Lisen beskriver växternas egenskaper och ger förslag på hur de ska användas i rätter. Boken är indelad efter årstiderna och det mesta kan du plocka på en svensk sommaräng eller i skogen. Lisen berättar även hur man ska ta hand om örterna, skörd, torkning och förvaring. En härlig bok!

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

 

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

 

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.