Hylla med kostböcker

Boktipset: inspiration i köket

 Vackra bilder som får det att vattnas i munnen, ekovänliga tips eller inspirerande recept. Här kommer förslag på några riktiga godingar till matböcker.

80 vegetariska recept

Maten är min medicin – Janesh Vaidya
Detta är till största delen en kokbok med fantastiska recept. De gröna medelhavsbiffarna är underbara och boken är full med inspirerande bilder på soppor, sallader, curryrätter samt mellanmål och efterrätter. Det finns även ett kapitel för Raw Food. Maten är ayurvedisk matlagning anpassad till Sveriges råvaror och det svenska köket.
Ayurveda är väldens äldsta hälsovetenskap, skriver Janesh Vaidya i bokens första kapitel. För att vara frisk bör man balanser de tre elementen luft, eld och jord (vata, pitta och kapha) och boken är tänkt att vara lätt att ta till sig även för de som inte har kunskaper i ayurveda sedan tidigare. Man kan själv, med hjälp av frågor och tabeller, ta reda på vilket element man är och därefter följa recepten efter just det elementet man är.

 

 

Mycket mer än en kokbok

Kärlek, vatten och snabbmat – Marcus Lindgren
Synd att en så bra bok har ett så missvisande yttre. Mat, kärlek och energi känns mer som bokens ledord. Marcus beskriver i inledningen hur han, bara 26 år gammal, led av astma, pollenallergi, magsår, refluxproblematik, övervikt, och svagt immunförsvar. Han bestämde sig för att göra något åt saken. Han ändrade sin livsstil och öppnade senare Spis & Deli – en nordisk matkedja. Boken inleds med en väldigt bra och lättläst del som tar upp allt från syresättning, sömn och stress till superfrukter, kemikalier och sötningsmedel. Bokens andra del innehåller recept på maträtter, juicer och sötsaker som serveras, eller har serverats, på Spis & Deli.

 

Köttfria måndagar ett helt år!

Köttfri måndag – från Paul, Stella och Mary McCartneys projekt Meat Free Mondays
2009 startade projektet Meat Free Mondays som en enkelt sätt att skära ner på köttet, både för miljön och för personlig vinst. Detta är en bok med menyer för 52 veckor och innehåller recept från ett flertal kändisar samt välkända kockar. Man kan även läsa i boken att tillverkningen av en 150 grams hamburgare kräver lika mycket vatten som en fyra timmar lång dusch! Och att det dödas cirka 60 miljarder djur varje år för att möta efterfrågan på kött, korv och hamburgare. En bok med stor variation på vegetariska rätter – det kan aldrig bli tråkigt!

 

I samklang med naturen – recept och huskurer

Lisens gröna värld – Lisen Sundgren
Lisen är örtterapeut och klassisk homeopat. I boken lär hon oss sådant som att rosmarin är bra mot dålig matsmältning och svullen mage samt att nässlor är urindrivande och stärker njurarna, och mycket mer. Lisen beskriver växternas egenskaper och ger förslag på hur de ska användas i rätter. Boken är indelad efter årstiderna och det mesta kan du plocka på en svensk sommaräng eller i skogen. Lisen berättar även hur man ska ta hand om örterna, skörd, torkning och förvaring. En härlig bok!

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?