Hylla med kostböcker

Boktipset: inspiration i köket

 Vackra bilder som får det att vattnas i munnen, ekovänliga tips eller inspirerande recept. Här kommer förslag på några riktiga godingar till matböcker.

80 vegetariska recept

Maten är min medicin – Janesh Vaidya
Detta är till största delen en kokbok med fantastiska recept. De gröna medelhavsbiffarna är underbara och boken är full med inspirerande bilder på soppor, sallader, curryrätter samt mellanmål och efterrätter. Det finns även ett kapitel för Raw Food. Maten är ayurvedisk matlagning anpassad till Sveriges råvaror och det svenska köket.
Ayurveda är väldens äldsta hälsovetenskap, skriver Janesh Vaidya i bokens första kapitel. För att vara frisk bör man balanser de tre elementen luft, eld och jord (vata, pitta och kapha) och boken är tänkt att vara lätt att ta till sig även för de som inte har kunskaper i ayurveda sedan tidigare. Man kan själv, med hjälp av frågor och tabeller, ta reda på vilket element man är och därefter följa recepten efter just det elementet man är.

 

 

Mycket mer än en kokbok

Kärlek, vatten och snabbmat – Marcus Lindgren
Synd att en så bra bok har ett så missvisande yttre. Mat, kärlek och energi känns mer som bokens ledord. Marcus beskriver i inledningen hur han, bara 26 år gammal, led av astma, pollenallergi, magsår, refluxproblematik, övervikt, och svagt immunförsvar. Han bestämde sig för att göra något åt saken. Han ändrade sin livsstil och öppnade senare Spis & Deli – en nordisk matkedja. Boken inleds med en väldigt bra och lättläst del som tar upp allt från syresättning, sömn och stress till superfrukter, kemikalier och sötningsmedel. Bokens andra del innehåller recept på maträtter, juicer och sötsaker som serveras, eller har serverats, på Spis & Deli.

 

Köttfria måndagar ett helt år!

Köttfri måndag – från Paul, Stella och Mary McCartneys projekt Meat Free Mondays
2009 startade projektet Meat Free Mondays som en enkelt sätt att skära ner på köttet, både för miljön och för personlig vinst. Detta är en bok med menyer för 52 veckor och innehåller recept från ett flertal kändisar samt välkända kockar. Man kan även läsa i boken att tillverkningen av en 150 grams hamburgare kräver lika mycket vatten som en fyra timmar lång dusch! Och att det dödas cirka 60 miljarder djur varje år för att möta efterfrågan på kött, korv och hamburgare. En bok med stor variation på vegetariska rätter – det kan aldrig bli tråkigt!

 

I samklang med naturen – recept och huskurer

Lisens gröna värld – Lisen Sundgren
Lisen är örtterapeut och klassisk homeopat. I boken lär hon oss sådant som att rosmarin är bra mot dålig matsmältning och svullen mage samt att nässlor är urindrivande och stärker njurarna, och mycket mer. Lisen beskriver växternas egenskaper och ger förslag på hur de ska användas i rätter. Boken är indelad efter årstiderna och det mesta kan du plocka på en svensk sommaräng eller i skogen. Lisen berättar även hur man ska ta hand om örterna, skörd, torkning och förvaring. En härlig bok!

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus.