Caesarsalladen är en riktig klassiker! Det här är en matig variant med rödbetor, rökt paprika och en krämig dressing. Grönkålen gör den extra hälsosam med sitt höga C-vitamininnehåll.
Receptet kommer från boken ”Happy me” (Bladh by Bladh) som är full av immunstärkande och antiinflammatorisk mat. Bokens författare Marie Andersson Butler är grundare av restaurang Happy M Kitchen i Göteborg.
Tips! Detta är ett grundrecept och går att ha som en sidorätt. Eller om du vill; lägg till protein så det blir en huvudrätt till lunch eller middag.
LÄS OCKSÅ: Värmande linsgryta med grönkål och mango
Ingredienser
4 personer
2 rödbetor, kokta, skurna i klyftor
1⁄2 rödlök, finskuren i halva ringar
1 msk extra virgin olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk citron, pressad
1 msk tamari
1 tsk rökt paprika
2 msk rostade solrosfrön
8 st grönkål, utan stjälk och och skurna i bitar
1 romansalladshuvud, strimlad
2 dl Caesardressing (se nedan)
Salt efter smak
Caesardressing:
2 ½ dl havre- eller sojayoghurt (osötad)
5 msk extra virgin olivolja
1 tsk kapris
1 tsk rissirap/lönnsirap
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk djionsenap
2 katrinplommon, hackade
Salt och svartpeppar efter smak
Mixa allt i en mixer tills dressingen blir slät.
Gör så här
Lägg rödbetor, rödlök, olja, balsamvinäger, citron, tamari, rökt paprika och salt i en skål och rör om. Låt marinera i cirka 30 minuter.
Ånga grönkålen i 2–3 minuter tills de är mjukna. Låt den svalna. Lägg romansalladen och grönkålen i en skål och häll i Caesardressing. Blanda försiktigt runt så att såsen sugs upp av bladen.
Ta en ny skål och lägg ett lager med salladen i botten och varva sedan med rödbetor och rödlök.
Garnera med solrosfrön. Servera gärna med tempeh, tofu, lax eller räkor.
Av Carolina Eriksson