Annons

Caponata – grönsaksöran som passar till allt

Sätt guldkant på din vardagsmiddag med en smakrik, klassisk italiensk grönsaksröra med tomater, aubergine, oliver, selleri och kapris. Servera med en krämig mozarella, eller kanske bara en bit bröd!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 november, 2022
Caponata – grönsaksöran som passar till allt

Sätt guldkant på din vardagsmiddag med en smakrik, klassisk italiensk grönsaksröra med tomater, aubergine, oliver, selleri och kapris. Servera med en krämig mozarella, eller kanske bara en bit bröd!

”Att ha en god grönsaksröra i kylskåpet är ovärderligt! Caponata passar till allt. Ät den med en köttbit, en god mozzarella, en bakad fetaost eller bara en skiva rostat bröd och du har en middag som är värmande, mättande och väldigt god. Jag lovar att den nästan inte går att tröttna på. Caponatan håller sig flera dagar i kylskåpet”, tipsar matprofilen Johanna Westman.

Hon har skapat detta recept för en person, som du hittar i hennes senaste kokbok ”Varannan vecka” (Norstedts). Halva boken består av mat anpassade för livet tillsammans med barn, medan andra halvan består av recept för en person, när barnen bor hos sin andra förälder. Tidigare har vi publicerat ett recept som passar bra i en barnvecka: gnocchi med rostade grönsaker och mozarella.

 

Annons

Ingredienser

2 auberginer
ca 2 msk salt
2 msk kapris – gärna den sorten som är inlagd i grovt salt
3 msk pinjenötter eller skållade mandlar
ca 1 dl olivolja allt som allt
1 gul lök
2 selleristjälkar
4 tomater
1⁄2 dl gröna oliver, t ex sorten nocellara
2 rågade msk tomatpuré
ca 1 msk strösocker
ca 2 msk vitvinsvinäger
bladpersilja

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Gör så här

Skär auberginerna i 1 1⁄2 centimeter stora tärningar. Lägg dem i ett durkslag och strö salt mellan lagren. Låt stå och vattna ur ungefär en timme. Sätt en tallrik under durkslaget.
Lägg kaprisen i blöt i ett glas vatten om den är inlagd i grovt salt. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Skölj av auberginetärningarna och torka dem med lite hushållspapper. Sätt en stekpanna med höga kanter på medelstark värme och häll i ordentligt med olivolja. Stek/fritera tärningarna i omgångar ungefär 10 minuter eller tills de är mjuka och har fått färg. Lägg åt sidan i en skål.
Skala och hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna tunt, tärna tomaterna och skiva oliverna.
Sätt stekpannan med höga kanter på medelstark värme igen och häll i 1 msk olivolja. Stek lök- och sellerihacket tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg i tomatpurén och rör om ordentligt. Låt fräsa några minuter.
Tillsätt auberginetärningar, kapris, pinjenötter, tomater och oliver. Sänk värmen lite, rör om ordentligt och låt stå och puttra cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt, socker och vinäger och strössla över finhackad persilja vid servering.

LÄS OCKSÅ: Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons