Bokaktuella Maria Borelius ligger bakom denna härligt våriga rätt som passar både vardag och fest. Den är full av fiberrika och antiinflammatoriska ingredienser, som riven blomkål, pistasch, kapris – och massor av örter.
”Här lagas vårens kyckling i citron och serveras med riven blomkål. Den blir som fluffig couscous. Vi blandar i russin och pistasch och blandar sedan ner örter. Och då menar jag massor, vi talar om ett fullkomligt överflöd av färska örter, skriver Maria Borelius själv om rätten i sin bok ”Hälsorevolutionen Kokboken” (Bonnier Fakta).
Hon fortsätter sedan med att hylla pistaschnötter som en riktig stjärningrediens:
”Forskning visar att den bidrar mer effektivt än till exempel sötmandel till de goda bakterierna i tarmen. Den är prebiotika, ”mat” till de bakterier som tillverkar de kortkedjiga fettsyror som kallas butyrat. Butyrat bidrar till att stärka upp tarmväggarnas integritet och påverkar så näringsupptag och hela kroppens hälsa och balans. Butyrat verkar antiinflammatoriskt, misstänks motverka uppkomsten av hjärnsjukdomar samt bidrar också till bättre blodsockerreglering. Pistasch rockar fett, helt enkelt”, skriver Maria vidare.
Ingredienser
4 portioner
Citronkyckling:
600 g kycklinglårfilé
1 hel vitlök
1 citron
2 msk olivolja till stekning
salt och svartpeppar
”Crazy greens”:
1 blomkålshuvud (ca 900 g)
1 dl pistaschnötter (ca 60 g)
2 dl färsk dill
2 dl färsk persilja
2 dl färsk koriander
½ citron, skal och saft
1 dl russin (gärna gröna)
½ dl kapris
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne
Gör så här
Riv blomkålen. Grovhacka pistaschnötterna och rosta dem gyllene i en torr panna.
Finhacka dill, persilja och koriander och blanda i en serveringsskål.
Tillsätt zest och saft från citron, russin, kapris samt det mesta av pistaschnötterna. Ställ åt sidan.
Salta och peppra kycklingen. Halvera vitlök och citron.
Stek kycklingen på hög värme i oljan med skinnsidan nedåt tills den har fått fin färg. Vänd kycklingen och tillsätt vitlök och citron med snittytan nedåt. Täck pannan med ett lock.
Låt puttra och bli genomstekt på riktigt låg värme, precis så att man bara ser hur oljan bubblar lätt. Det tar 10–15 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt med en kniv eller kökstermometer.
Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt blomkålen och låt koka upp. Häll av i durkslag och pressa ur överflödigt vatten med till exempel baksidan av en slev. Blanda ner direkt i serveringsskålen med örterna. Salta, peppra och vänd runt väl.
Skär upp kycklingen i breda bitar. Pressa ner citronsaften från de stekta citronhalvorna i stekskyn. Ringla allt över blomkålen. Lägg på kyckling och vitlökshalvor. Strö över det sista av nötterna.
Av Carolina Eriksson