Här är ett recept på ljuvlig knäck med kokossocker istället för vitt raffinerat socker. Kokossocker med sin naturliga smak av karamell passar perfekt i knäck. Testa så får du se!
Ingredienser (cirka 40 stycken)
3, 5 dl Cocosa kokossocker
2 dl grädde
2 msk smör
1 dl vatten
1 dl skållade mandlar
Gör så här
Blanda socker, vispgrädde och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör lite då och då under tiden hacka mandlarna.
Sänk värmen men inte mer än att det fortfarande kokar.
Låt koka 20-45 minuter, tills smeten har blivit seg.
Använd gärna en termometer som visar när knäcken är klar, den ska visa mellan 122-130 °C grader beroende på hur du önskar konsistensen. Vid 125 °C blir knäcken hård på ytan och seg i mitten och vid högre temperatur blir den hårdare. Om man inte har en termometer kan man göra ett kulprov. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten och ser om du kan forma smeten till en kula.
Rör därefter ned den hackade mandeln och fördela sedan i små knäckformar.
Låt stelna i kyl.
Fakta
Receptet kommer från Soma Nordic.
www.somanordic.se.