Nästa vecka startar Detox-utmaningen här på Kurera. I en vecka kan du detoxa med oss och få inspiration, tips och pepp under tiden. Det händer mycket under en detox när du blir fri från gifter och slagg. Du får mer energi, bättre hy, lugnare mage och finare figur.
Detox betyder avgiftning och att detoxa innebär att du renar kroppen från de gifter och slaggprodukter som kontinuerligt ansamlas. Det är inget nytt, att rena kroppen har en lång tradition inom många kulturer och religioner.
Utsöndras normalt
Gifter och slaggprodukter utsöndras normalt genom tarmar, njurar, lungor och huden. När kroppen inte har kapacitet att göra sig av med allt på grund av överbelastning lagras de framförallt i bindväv, fettvävnad och i levern. För att kroppens reningssystem ska fungera krävs god tillgång till bland annat näringsämnen, enzymer och vätska. Örter som stärker våra reningsorgan tillsammans med fibrer är också till stor hjälp när kroppen ska storstädas.
Omgivna av gifter
Vi exponeras dagligen för enorma mängder med gifter och kemikalier. De finns i våra hygienprodukter, kläder, läkemedel, matlådor och plastflaskor som vi äter och dricker ur och inte minst i den mat vi äter och den luft vi inandas. Många äter dessutom fel mat och i för stora mängder.
Våra kroppar utsätts inte bara för de gifter som vi exponerar den för, vi producerar också själva gifter som belastar våra system. En dåligt fungerande mag- och tarmkanal, med för lite saltsyra, matsmältningsenzymer och en obalanserad tarmflora, gör att vi producerar mer gifter. Förstoppning bidrar också till en ökad produktion.
Vem behöver göra en detox?
Alla människor behöver emellanåt hjälpa kroppen att bryta ner och driva ut de gifter och slaggprodukter som belastar kroppens organ och skapar ohälsa. Symtom som indikerar att det är dags för en detox är trötthet, huvudvärk, sömnproblem, värk i kroppen, celluliter, dålig hy, dålig andedräkt, illaluktande svett och avföring samt svullen och känslig mage.
Så här gör du
1. Bestäm detoxperiod
Börja med att bestämma dig för hur lång och när din detoxperiod ska vara. Vanligen gör man en detox under två till fyra veckor men man kan även göra en minidetox över till exempel en helg.
2. Gör upp en plan
Lägg upp en plan för hur du ska genomföra din detox. Det finns flera olika detoxprogram att följa men du kan också sätta upp ett eget utifrån din livssituation. Planera vad du ska äta, vilka detoxprodukter du behöver och se till att ha allt hemma då du sätter igång.
3. Förberedelser
Gör en nedtrappning dagarna innan du startar din detox. Ät lättare mat och framförallt mindre mat. Minska eller uteslut kaffe, alkohol, tobak, produkter med raffinerat socker och rött kött.
4. Detoxperioden
Efter nedtrappningen är det dags att börja med din detox. Var noga med att dricka mycket vatten och gärna örtteer, ät enligt din kostplan, inta en renande örtkur som stödjer kroppens reningssystem, motionera dagligen, torrborsta gärna kroppen och om du har möjlighet – njut av en avkopplande stund i bastun.
5. Avslutning
Efter detoxperioden är det viktigt att du gör en upptrappning där du sakta men säkert introducerar tyngre mat igen. Detta för att matsmältningsapparaten ska hinna anpassa sig.
Av Johanna Gustafsson
Fakta
Om slaggprodukter inte rensas ut så läcker de vidare till blodet. Gifterna tas upp och lagras i kroppens vävnader och belastar kroppens organ.