Annons

Därför bör du dricka kaffe enbart på morgonen!

Dricker du kaffe på eftermiddagen eller kvällen? Kanske är det dags att sluta med det – en ny stor studie har nämligen funnit att tidpunkten för kaffedrickande kan påverka vår hälsa och hur länge vi lever.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 januari, 2025
Närbild på kvinna i skräddarställning på säng med en kopp kaffe handen

Många av oss startar nog dagen med en kopp kaffe, och tar även en eller två koppar på eftermiddagen – men det senare bör kanske den som vill leva länge sluta med! För nu har en ny stor amerikansk studie, publicerad i European Heart Journal, för första gången studerat en intressant aspekt: hur tidpunkten för kaffedrickande påverkar hälsan.

Morgonkaffe minskar risk att dö i förtid

Studien fann att risken att dö i förtid och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar om man dricker sitt kaffe enbart under morgonen och förmiddagen och inte utspritt över hela dygnet.

Studien följde drygt 40 000 vuxna personer över 18 år mellan år 1999-2018. Deltagarna fick i intervjuer, i totalt 10 omgångar under den nästan 20 år långa perioden, lämna uppgifter om vad de druckit och ätit under dygnet före intervjun. Kaffedrickande delades in i tre tidspann: morgon (kl 04 – 11.59), eftermiddag (kl 12-16.59) och kväll (kl 17-03.59). Och studiens resultat tydde på att kaffedrickande under morgontimmarna är bättre för hälsan än att sprida ut sina koppar under hela dagen.

LÄS OCKSÅ: Vilket kaffe nyttigast? 

Bättre att dricka kaffe än att inte göra det

Information om dödsfall och dödsorsaker insamlades från det nationella registret i USA under tidsperioden i fråga. Och jämfört med personer som inte drack kaffe alls, hade de som drack kaffe enbart under morgontimmarna 16 procents lägre risk att dö i förtid (av alla orsaker), samt 31 procents lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i cancer minskade dock inte. Den lägre risken sågs både bland personer som hade ett lägre (1-2 koppar) som ett högre intag av kaffe (3 eller fler koppar) – men inte bland de som drack dessa kaffekoppar utspritt över hela dygnet.

Annons

Sambandet kvarstod även efter att forskarna hade tagit hänsyn till förväxlande faktorer; som antalet sovtimmar, kön, inkomst, ålder, etnicitet, mängden fysisk aktivitet, kostvanor och hälsotillstånd som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol.

Kaffe minskar inflammation mest på morgonen

Så vad kan detta bero på? Jo, att dricka kaffe på morgonen verkar hjälpa kroppens naturliga dygnsrytm och minska inflammationer, resonerar forskarna. Kaffe innehåller nämligen antioxidanter som minskar inflammation i kroppen genom att neutralisera skadliga fria radikaler som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Och nivåerna av vissa inflammatoriska markörer i blodet är som högts på morgonen, vilket gör den anti-inflammatoriska effekten som mest fördelaktig morgontid.

LÄS OCKSÅ: Kaffet som är bäst och sämst – för klimatet

Kaffe på eftermiddagen kan störa dygnsrytmen

Kaffedrickande på eftermiddagen skulle å andra sida kunna störa kroppens dygnsrytm (den s. k cirkadiska rytmen) och nivåerna av exempelvis ”sömnhormonet” melatonin. Låga nivåer av melatonin har nämligen kunnat kopplas till högre blodtryck och oxidativ stress, samt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Mer forskning behövs dock för att man ska kunna dra säkra slutsatser av studien. Dess resultat visar enbart på en koppling mellan kaffedrickande på morgonen och minskad risk att dö i förtid, inte på ett orsakssamband. Och det är möjligt att personer som dricker kaffe på morgonen tillhör en grupp personer som har en hälsosammare livsstil överlag, vilket förstås också kan spela in i den lägre risken. Genetiska faktorer kopplade till kaffedrickande har heller inte undersökts.

Annons

Källa: CNN och studien ”Coffee drinking timing and mortality in US adults”

Annons