Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer hållande i tre sorters kaffe/latte

Kaffet som är bäst och sämst – för klimatet

Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror. Det visar WWF:s årliga Vegoguide.

Vi svenskar är bland de mest flitiga kaffedrickarna i världen, vi dricker drygt 7 kilo per person och år. Samtidigt ligger kaffe i topp när det gäller negativ miljöåverkan. Men även ditt val av mjölk i kaffet och storleken på koppen spelar roll!

Nyligen har Vegoguiden 2022 från WWF släppts – och i år har man valt att fokusera extra på kaffe, te och kakao.

Kaffeodlingar påverkar biologisk mångfald

Med sina tydliga ”ljus” som visar rött, gult eller grönt vill WWF informera oss om hur olika råvaror påverkar miljö och klimat. En stor del av vårt matsvinn består dessutom av kaffe och te som vi häller ut i vasken, vilket förstås också är ett miljöproblem. I årets guide uppmuntras vi därför att hälla ut mindre kaffe i vasken– och välja ekologiskt kaffe!

 

Konventionella kaffeodlingar är nämligen en stor orsak till att artrika marker trängs undan. Kemiska bekämpningsmedel är också tillåtna – därför bör vi köpa ekologiskt kaffe, om vi kan. Även kakao har stor påverkan på den biologiska mångfalden, på grund av hur produktionen går till och på grund av att vi konsumerar så mycket av kakao och choklad.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Här är kaffet som får grönt och gult ljus!

Grönt ljus ("drick gärna"): Ekologiskt kaffe! Det är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Välj KRAV-märkt eller EU-ekologiskt.

Gult ljus (drick ibland): Vanligt kaffe, samt kaffe certifierat med Rainforest Alliance. Det är en märkning som har flera krav för att stötta ökad biologisk mångfald i kaffeodlingarna. Men kemiska bekämpningsmedel är tillåtna vilket gör att detta kaffe inte får grönt ljus – även om det är bättre än konventionellt odlat kaffe.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Mjölk i kaffet? Välj med omsorg!

Visste du att en kopp snabbkaffe har lägst miljöpåverkan, tack vare att det krävs en så liten mängd kaffe för att göra en kopp? Och när vi häller i någon form av mjölk blir klimatpåverkan högre. Genom att använda växtbaserad dryck, som havredryck, blir dock avtrycket lägre. Ditt val av koppstorlek spelar också roll.

Här är några exempel (från WWF:s Vegoguide)!

 

Lägst klimatavtryck: Har en kopp snabbkaffe (1, 5 dl), liksom en lika stor kopp snabbkaffe med havredryck. (Klimatavtryck på 0,03 koldioxidekvivalenter.)

På andra plats, alltså näst bäst för klimatet: Är en kopp svart kaffe (1,5 dl). På delad andraplats hittar vi en lika stor kopp kaffe med havredryck. (0,04 koldioxidekvivalenter.) På tredje plats: En kopp snabbkaffe (1,5 dl) med vanlig mjölk. (0,8 koldioxidekvivalenter).

Högst klimatavtryck: Har en stor latte (4, 6 dl) med vanlig komjölk. (0,56 koldioxidekvivalenter).

Mittemellan: Hamnar en capuccino (1,8 dl) med vanlig mjölk. Detta kaffeval har ungefär en tredjedel av det klimatavtryck som en stor latte med mjölk har. Ett ännu bättre val, nästan lika bra som en svart kopp kaffe, är en lika stor capuccino med havredryck.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.