Annons
Annons

Kaffet som är bäst och sämst – för klimatet

Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror. Det visar WWF:s årliga Vegoguide.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 november, 2022
Kaffet som är bäst och sämst – för klimatet

Ska du dricka en svart kopp kaffe, en latte med komjölk, eller en capuccino med havremjölk idag? Ditt val av kaffe spelar större roll för planeten än du kanske tror. Det visar WWF:s årliga Vegoguide.

Vi svenskar är bland de mest flitiga kaffedrickarna i världen, vi dricker drygt 7 kilo per person och år. Samtidigt ligger kaffe i topp när det gäller negativ miljöåverkan. Men även ditt val av mjölk i kaffet och storleken på koppen spelar roll!

Nyligen har Vegoguiden 2022 från WWF släppts – och i år har man valt att fokusera extra på kaffe, te och kakao.

Kaffeodlingar påverkar biologisk mångfald

Med sina tydliga ”ljus” som visar rött, gult eller grönt vill WWF informera oss om hur olika råvaror påverkar miljö och klimat. En stor del av vårt matsvinn består dessutom av kaffe och te som vi häller ut i vasken, vilket förstås också är ett miljöproblem. I årets guide uppmuntras vi därför att hälla ut mindre kaffe i vasken– och välja ekologiskt kaffe!

Konventionella kaffeodlingar är nämligen en stor orsak till att artrika marker trängs undan. Kemiska bekämpningsmedel är också tillåtna – därför bör vi köpa ekologiskt kaffe, om vi kan. Även kakao har stor påverkan på den biologiska mångfalden, på grund av hur produktionen går till och på grund av att vi konsumerar så mycket av kakao och choklad.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Här är kaffet som får grönt och gult ljus!

Grönt ljus (”drick gärna”): Ekologiskt kaffe! Det är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Välj KRAV-märkt eller EU-ekologiskt.

Gult ljus (drick ibland): Vanligt kaffe, samt kaffe certifierat med Rainforest Alliance. Det är en märkning som har flera krav för att stötta ökad biologisk mångfald i kaffeodlingarna. Men kemiska bekämpningsmedel är tillåtna vilket gör att detta kaffe inte får grönt ljus – även om det är bättre än konventionellt odlat kaffe.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Mjölk i kaffet? Välj med omsorg!

Visste du att en kopp snabbkaffe har lägst miljöpåverkan, tack vare att det krävs en så liten mängd kaffe för att göra en kopp? Och när vi häller i någon form av mjölk blir klimatpåverkan högre. Genom att använda växtbaserad dryck, som havredryck, blir dock avtrycket lägre. Ditt val av koppstorlek spelar också roll.

Här är några exempel (från WWF:s Vegoguide)!

Lägst klimatavtryck: Har en kopp snabbkaffe (1, 5 dl), liksom en lika stor kopp snabbkaffe med havredryck. (Klimatavtryck på 0,03 koldioxidekvivalenter.)

På andra plats, alltså näst bäst för klimatet: Är en kopp svart kaffe (1,5 dl). På delad andraplats hittar vi en lika stor kopp kaffe med havredryck. (0,04 koldioxidekvivalenter.) På tredje plats: En kopp snabbkaffe (1,5 dl) med vanlig mjölk. (0,8 koldioxidekvivalenter).

Högst klimatavtryck: Har en stor latte (4, 6 dl) med vanlig komjölk. (0,56 koldioxidekvivalenter).

Mittemellan: Hamnar en capuccino (1,8 dl) med vanlig mjölk. Detta kaffeval har ungefär en tredjedel av det klimatavtryck som en stor latte med mjölk har. Ett ännu bättre val, nästan lika bra som en svart kopp kaffe, är en lika stor capuccino med havredryck.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons