Annons
Annons

Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Många av våra mest omtyckta råvaror är samtidigt stora vattenbovar – som avokado, jordnötter, ris och choklad. Den höga vattenförbrukningen vid odlingen av dessa påverkar ofta vattentillgången i fattiga länder. Här är några alternativ du kan välja istället!

Redaktionen

10 november, 2021
Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist
Dela inlägget

Många av våra mest omtyckta råvaror är samtidigt stora vattenbovar – som avokado, jordnötter, ris och choklad. Den höga vattenförbrukningen vid odlingen av dessa påverkar ofta vattentillgången i fattiga länder. Här är några alternativ du kan välja istället!

I Sverige använder jordbruket förhållandevis lite vatten i jämförelse med många andra länder, men det gör oss inte på något sätt bättre. Istället importerar vi varor från länder där vattenförbrukningen är hög, något som hotar tillgången till dricksvatten i produktionslandet. I extrema fall kan det bli så att ett lands vattentillgångar helt går åt till produktion, så att knappt något blir kvar till lokalbefolkningens grundläggande behov, skriver tidningen Omvärlden.

LÄS OCKSÅ: Växtmjölk istället för komjölk – här är några alternativ

6 ”vattenbovar” – och alternativ att välja istället

  1. Avokado
    Efterfrågan på avokado blir bara större, något som ställt till problem på sina håll. Ett kilo avokado förbrukar 2000 liter vatten, på vissa platser har det ökade trycket på produktionen lett till att floder sinat.
    Alternativ: Svårt att ersätta men det finns exempel på guacamole gjord på gröna ärtor, sparris eller broccoli, så experimentera själv och använd gärna rapsolja.
  2. Nötkött
    Ett kilo förbrukar 15 000 liter vatten, gris förbukar motsvarande 600 liter och kyckling 4000 liter. Även om vi i Sverige mest använder regnvatten vilket gör att svenskt kött kan anses hållbart går det som regel åt mer vatten till animaliska livsmedel än frukt och grönsaker.
    Alternativ: Ät vegetariskt eller välj miljömärkt fisk.
  3. Mandel och jordnötter
    Det går åt tolv liter vatten för att odla en mandel. Medan jordnötter kräver ungeför 2700 liter per kilo.
    Alternativ: Solros- och pumpafrön.
  4. Choklad
    Framställning av choklad kräver enorma mängder vatten, närmare bestämt 1700 liter vatten för en chokladkaka på 100 gram.
    Alternativ: I likhet med avokado svårt att ersätta men välj godsaker med andra smaker som frukt. Varför inte baka en äppelkaka istället för en kladdkaka till exempel.
  5. Ris
    Det går åt ungefär 1670 liter vatten för att odla ett kilo ris. Totalt står risproduktionen för ungefär 40 procent av all bevattning.
    Alternativ: Närodlat matvete eller mathavre.
  6. Banan
    En banan på 200 gram förbrukar 160 liter vatten.
    Alternativ: Närproducerade äpplen, päron och plommon.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Av redaktionen

Källa: Omvärlden

Annons
Annons