Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

mamma med två barn förbereder sallad, skrattar och har roligt när de lagar mat

6 knep hur du introducerar klimatsmart mat för ditt barn

Ratar ditt barn allt annat än hamburgare med pommes och köttfärssås med spagetti? Lugn. Det är vare sig krångligt eller dyrt att få hela familjen att gilla klimatsmart mat.
Här är några knep.

Vad du lägger på tallriken har stor påverkan på ditt klimatavtryck. Att dra ner på köttet, inte slänga mat och äta säsongsbetonat är några knep för att äta mer klimatsmart. Men det kan vara en utmaning att introducera nya smaker på matbordet till de små.

Dietisten Sara Ask

Dietisten Sara Ask Foto: Jan-Åke Eriksson

 

Kurera tog därför ett snack med dietisten och författaren Sara Ask som bland annat skrivit ”Första hjälpen vid matbordet”, hur vi får hela familjen att äta mer klimatsmart.

Vad är klimatsmart mat?
– Det handlar exempelvis om spannmål som pasta, bröd och matvete, rotfrukter och grova grönsaker, som kål av olika slag, och baljväxter, det vill säga linser, ärter och bönor. Det är mat som ger ett relativt litet klimatavtryck och utsläpp av växthusgaser under produktionen.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Är det samma sak att äta klimatsmart som att äta hälsosamt?
– Inte per automatik, men många livsmedel som är klimatsmarta är också hälsosamma. Att dra ner på köttet och äta lite mer grova grönsaker, rotfrukter och baljväxter är till exempel bra både för hälsan och för klimatet.

Ett sätt att äta mer klimatsmart är att dra ner på köttet. Är det något särskilt att tänka på när vi introducerar vegetariska alternativ till barnen?
– Det är alltid bra att veta var i den vegetariska maten näringen finns och försöka utgå från den: baljväxter, tofu, rotfrukter, grova grönsaker, frön, till exempel solrosfrön, rapsolja, frukt och fullkornsprodukter innehåller mycket näring, liksom mjölkprodukter och ägg om man inkluderar det. Väljer man bort mjölkprodukter är det viktigt att ersätta dem med berikade produkter, till exempel berikad havredryck, för att ha en källa till B12, jod, kalcium och liknande. Ekologiska vegodrycker berikas bara med D-vitamin, så här gäller det att välja konventionella.

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Är kött- eller mejeriersättningsprodukter bättre eller sämre ur ett hälsoperspektiv?
– Det går inte att uttala sig generellt om det eftersom det varierar så mycket. En oberikad havredryck kan till exempel inte på långa vägar jämföra sig med vanlig mjölk, medan en vegoburgare gjord på baljväxter kan vara ett hälsomässigt bättre alternativ än en köttburgare. Men generellt är det bra att äta så varierat som möjligt, då ökar chansen att man får i sig all näring man behöver, samtidigt som risken för att få i sig oönskade ämnen minskar.

 

LÄS OCKSÅ: Grönsakerna som inte får grönt ljus – av klimatskäl

Hur skapar vi matglädje och får barnen att gilla klimatsmart mat?
– Jag tror på att agera snarare än prata sönder maten. En dag serveras korv, en annan dag vegetarisk pastasås och i stället för att tjata och försöka locka med att maten är klimatsmart tror jag på att fokusera på att vara förebilden vid bordet, att äta och visa att maten är god och bra. I bästa fall vågar barnen till slut smaka, och efter tillräckligt många provsmakningar har de utvidgat repertoaren med det nya. Men det kan ta sin tid, olika lång tid beroende på barn.

6 knep hur du introducerar klimatsmart för ditt barn

Källa: Dietisten Sara Ask

  1. Gör inte för stora ansträngningar – ärter direkt från frysen, morotsstavar eller naturella kikärtor uppskattas ofta mer än avancerade marinerade anrättningar.
  2.  Se till att inte allt på bordet är nytt för barnet utan att det finns åtminstone ett par saker att äta sig mätt på. Om du har gjort en gryta kanske det till exempel finns bulgur och rostade solrosfrön för den som inte är redo att provsmaka grytan än.
  3. Blanda upp köttrika rätter med grönsaker, till exempel gör köttfärssås med krossad tomat, lök och rivna morötter. Så blir såsen ofta saftigare också.
  4. Se potentialen med rester! Barn kan gilla ”tapas från kylen”, små munsbitar av allt möjligt som för ett vuxet öga kanske inte alls ser ut att höra ihop men som barnet kanske gillar.
  5. Barn gillar ofta känslan av att allt är gjort av en enda ingrediens. En grönsakssoppa som mixas krämig går till exempel ofta lättare än en klar med massor av olika bitar i. Extra uppskattat kan det vara om soppan får smak av någon bekant krydda (tacokrydda eller curry till exempel) och om det finns något välbekant att toppa den med, till exempel små bitar av korv, kokt ägg eller rostade kikärtor.
  6. Lär barnen att äta lagom mycket, inte mer. Försök att värna barnets självreglering genom att inte tjata på barnet att äta upp. Det viktiga på sikt är inte att tallriken blir tom utan att barnet lär sig hur det känns när magen är mätt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!