Annons
Annons

6 knep hur du introducerar klimatsmart mat för ditt barn

Ratar ditt barn allt annat än hamburgare med pommes och köttfärssås med spagetti? Lugn. Det är vare sig krångligt att dyrt få hela familjen att gilla klimatsmart mat. Här är några knep.

Redaktionen

21 november, 2020
6 knep hur du introducerar klimatsmart mat för ditt barn
Dela inlägget

Ratar ditt barn allt annat än hamburgare med pommes och köttfärssås med spagetti? Lugn. Det är vare sig krångligt eller dyrt att få hela familjen att gilla klimatsmart mat.
Här är några knep.

Vad du lägger på tallriken har stor påverkan på ditt klimatavtryck. Att dra ner på köttet, inte slänga mat och äta säsongsbetonat är några knep för att äta mer klimatsmart. Men det kan vara en utmaning att introducera nya smaker på matbordet till de små.

Dietisten Sara Ask
Dietisten Sara Ask Foto: Jan-Åke Eriksson

Kurera tog därför ett snack med dietisten och författaren Sara Ask som bland annat skrivit ”Första hjälpen vid matbordet”, hur vi får hela familjen att äta mer klimatsmart.

Vad är klimatsmart mat?
– Det handlar exempelvis om spannmål som pasta, bröd och matvete, rotfrukter och grova grönsaker, som kål av olika slag, och baljväxter, det vill säga linser, ärter och bönor. Det är mat som ger ett relativt litet klimatavtryck och utsläpp av växthusgaser under produktionen.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Är det samma sak att äta klimatsmart som att äta hälsosamt?
– Inte per automatik, men många livsmedel som är klimatsmarta är också hälsosamma. Att dra ner på köttet och äta lite mer grova grönsaker, rotfrukter och baljväxter är till exempel bra både för hälsan och för klimatet.

Ett sätt att äta mer klimatsmart är att dra ner på köttet. Är det något särskilt att tänka på när vi introducerar vegetariska alternativ till barnen?
– Det är alltid bra att veta var i den vegetariska maten näringen finns och försöka utgå från den: baljväxter, tofu, rotfrukter, grova grönsaker, frön, till exempel solrosfrön, rapsolja, frukt och fullkornsprodukter innehåller mycket näring, liksom mjölkprodukter och ägg om man inkluderar det. Väljer man bort mjölkprodukter är det viktigt att ersätta dem med berikade produkter, till exempel berikad havredryck, för att ha en källa till B12, jod, kalcium och liknande. Ekologiska vegodrycker berikas bara med D-vitamin, så här gäller det att välja konventionella.

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Är kött- eller mejeriersättningsprodukter bättre eller sämre ur ett hälsoperspektiv?
– Det går inte att uttala sig generellt om det eftersom det varierar så mycket. En oberikad havredryck kan till exempel inte på långa vägar jämföra sig med vanlig mjölk, medan en vegoburgare gjord på baljväxter kan vara ett hälsomässigt bättre alternativ än en köttburgare. Men generellt är det bra att äta så varierat som möjligt, då ökar chansen att man får i sig all näring man behöver, samtidigt som risken för att få i sig oönskade ämnen minskar.

LÄS OCKSÅ: Grönsakerna som inte får grönt ljus – av klimatskäl

Hur skapar vi matglädje och får barnen att gilla klimatsmart mat?
– Jag tror på att agera snarare än prata sönder maten. En dag serveras korv, en annan dag vegetarisk pastasås och i stället för att tjata och försöka locka med att maten är klimatsmart tror jag på att fokusera på att vara förebilden vid bordet, att äta och visa att maten är god och bra. I bästa fall vågar barnen till slut smaka, och efter tillräckligt många provsmakningar har de utvidgat repertoaren med det nya. Men det kan ta sin tid, olika lång tid beroende på barn.

6 knep hur du introducerar klimatsmart för ditt barn

Källa: Dietisten Sara Ask

    1. Gör inte för stora ansträngningar – ärter direkt från frysen, morotsstavar eller naturella kikärtor uppskattas ofta mer än avancerade marinerade anrättningar.
    2. Se till att inte allt på bordet är nytt för barnet utan att det finns åtminstone ett par saker att äta sig mätt på. Om du har gjort en gryta kanske det till exempel finns bulgur och rostade solrosfrön för den som inte är redo att provsmaka grytan än.
    3. Blanda upp köttrika rätter med grönsaker, till exempel gör köttfärssås med krossad tomat, lök och rivna morötter. Så blir såsen ofta saftigare också.
    4. Se potentialen med rester! Barn kan gilla ”tapas från kylen”, små munsbitar av allt möjligt som för ett vuxet öga kanske inte alls ser ut att höra ihop men som barnet kanske gillar.
    5. Barn gillar ofta känslan av att allt är gjort av en enda ingrediens. En grönsakssoppa som mixas krämig går till exempel ofta lättare än en klar med massor av olika bitar i. Extra uppskattat kan det vara om soppan får smak av någon bekant krydda (tacokrydda eller curry till exempel) och om det finns något välbekant att toppa den med, till exempel små bitar av korv, kokt ägg eller rostade kikärtor.
    6. Lär barnen att äta lagom mycket, inte mer. Försök att värna barnets självreglering genom att inte tjata på barnet att äta upp. Det viktiga på sikt är inte att tallriken blir tom utan att barnet lär sig hur det känns när magen är mätt.

Av Tina Harr

Annons
Annons