Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tre trafikljus mot en bakgrund av blå himmel

Grönsakerna som inte får grönt ljus – av klimatskäl

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av vår klimatpåverkan och vi behöver alla äta mer vego för planeten. Men det är viktigt att göra bra klimatval även i frukt- och gröntdisken!  "Vegoguiden" från WWF listar bra och dåliga val – med grönt, gult eller orange ljus.

Tidigare har WWF Världsnaturfonden sammanställt Köttguiden och Fiskguiden för att guida oss konsumenter till hållbara matval. Och nu har de alltså även släppt en vegoguide.

För även om vi alla behöver äta mer vego för miljöns skull så finns det bättre och sämre val även när det kommer till frukt och grönt. De är olika hållbart producerade de med, och påverkar den biologiska mångfalden på planeten i olika grad – en mångfald som är viktig för att vi i slutändan ska ha luft att andas, vatten att dricka och mat att äta. Visste du till exempel att mandlar och valnötter är riktiga bovar när det kommer till vattenåtgång, medan rotselleri är ett jättebra val ur klimatsynpunkt då den inte kräver varken stork markyta eller mycket vatten?

 

LÄS OCKSÅ: Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?

Svenskar äter redan mycket grönt
Som tur var äter vi svenskar redan mer vego, en av tre planerar att äta mer vego, eller har redan börjat.  Det visar WWF:s Sifo-undersökning Klimatbarometern 2020. Men vi behöver bli ännu fler och omställningen behöver gå snabbare, understryker WWF.

I Vegoguiden ryms cirka 70 råvaror och produkter från växtriket: Baljväxter, vegokött, nötter och frön, spannmål och rotfrukter, grönsaker och svamp samt frukt och bär.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedels som bidrar till orsaka vattenbrist

Och med hjälp av ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas vi till goda val – och till vilka råvaror som det är bättre att bara äta ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vattenåtgång.

Trafikljussystem guidar
Trafikljusen delas in i fyra nivåer:
Grönt med stjärna: Ät helst detta! Det bästa valet som gärna får vara basen på tallriken.
Grönt: Ät gärna – ett bra val helt enkelt.
Gult: Ät ibland – dessa råvaror har lite högre klimatpåverkan.  Så ät hellre detta lite mindre ofta.
Orange: Var försiktig – här finns risker inom flera områden. Ät alltså inte så mycket, och välj gärna något annat.

Så vad visar guiden? Den är full av både mer väntade bedömningar och några mer otippade ”miljöbovar”. Generellt kan sägas att det bästa är att välja KRAV- och ekoprodukter, där odlingen  gynnar den biologiska mångfalden. Att välja svenskt är också bra. Svenska råvaror har ofta lägre klimatpåverkan och vi har en striktare lagstiftning som rör bekämpningsmedel än i de flesta andra länder.

Grönt ljus får:

 • De flesta baljväxter (bönor, linser, ärter)
 • Vegokött
 • Bönbiffar, spannmål
 • Kål
 • Rotfrukter
 • Svenska icke-ekologiska samt ekologiska gurkor och tomater

Dessa är de mest hållbara valen, de utnyttjar jordens resurser på att smart sätt och produceras med låg klimatpåverkan.

 

Gult ljus får:
Bland spannmål och rotfrukter, som generellt får grönt ljus, är dessa undantagen som får gult ljus:

 • Ris och quinoa
 • Sötpotatis

Ris har nämligen relativt hög klimatpåverkan och kräver en hel del vatten när det odlas. Du behöver inte sluta äta ris – men kan testa något annat ibland, som svenska matgryn. De ekologiska motsvarigheterna får däremot grönt ljus.

*En del icke-ekologiska grönsaker och frukter från Europa.

I södra Europa kan nämligen vattenåtgången i dessa odlingar vara högre, och bekämpningsmedel användas i högre grad. I vissa fall används växthus uppvärmda med fossila bränslen.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Orange ljus:

 • Flera nötter, som valnötter och mandlar (om de är icke-ekologiska)
 • Kokos
 • Avokado
 • Banan
 • Dadlar

Anledningen till att dessa får orange ljus är främst risken för att biologisk mångfald går förlorad då de odlas i stor skala i ett område som annars är naturligt rikt på andra arter, eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. De ekologiska motsvarigheterna får dock gult eller grönt ljus, som till exempel ekologiska bananer.

 • Haricot verts och sockerärtor från Afrika och Sydamerika som flygs till oss. Svenska och europeiska motsvarigheter får dock grönt ljus, både icke-ekologiska och ekologiska)
 • Sparris, från Europa och Sydamerika (ekologisk sparris från Europa får dock gult ljus för att de inte innehåller bekämpningsmedel, även om mark- och vattenanvändningen och klimatpåverkan fortfarande kan vara stor)

Källa: Vegoguiden från WWF

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.