Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tre trafikljus mot en bakgrund av blå himmel

Grönsakerna som inte får grönt ljus – av klimatskäl

Maten vi äter står för omkring en fjärdedel av vår klimatpåverkan och vi behöver alla äta mer vego för planeten. Men det är viktigt att göra bra klimatval även i frukt- och gröntdisken!  "Vegoguiden" från WWF listar bra och dåliga val – med grönt, gult eller orange ljus.

Tidigare har WWF Världsnaturfonden sammanställt Köttguiden och Fiskguiden för att guida oss konsumenter till hållbara matval. Och nu har de alltså även släppt en vegoguide.

För även om vi alla behöver äta mer vego för miljöns skull så finns det bättre och sämre val även när det kommer till frukt och grönt. De är olika hållbart producerade de med, och påverkar den biologiska mångfalden på planeten i olika grad – en mångfald som är viktig för att vi i slutändan ska ha luft att andas, vatten att dricka och mat att äta. Visste du till exempel att mandlar och valnötter är riktiga bovar när det kommer till vattenåtgång, medan rotselleri är ett jättebra val ur klimatsynpunkt då den inte kräver varken stork markyta eller mycket vatten?

 

LÄS OCKSÅ: Ekologiska viner och naturviner – vad är skillnaden?

Svenskar äter redan mycket grönt
Som tur var äter vi svenskar redan mer vego, en av tre planerar att äta mer vego, eller har redan börjat.  Det visar WWF:s Sifo-undersökning Klimatbarometern 2020. Men vi behöver bli ännu fler och omställningen behöver gå snabbare, understryker WWF.

I Vegoguiden ryms cirka 70 råvaror och produkter från växtriket: Baljväxter, vegokött, nötter och frön, spannmål och rotfrukter, grönsaker och svamp samt frukt och bär.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedels som bidrar till orsaka vattenbrist

Och med hjälp av ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas vi till goda val – och till vilka råvaror som det är bättre att bara äta ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vattenåtgång.

Trafikljussystem guidar
Trafikljusen delas in i fyra nivåer:
Grönt med stjärna: Ät helst detta! Det bästa valet som gärna får vara basen på tallriken.
Grönt: Ät gärna – ett bra val helt enkelt.
Gult: Ät ibland – dessa råvaror har lite högre klimatpåverkan.  Så ät hellre detta lite mindre ofta.
Orange: Var försiktig – här finns risker inom flera områden. Ät alltså inte så mycket, och välj gärna något annat.

Så vad visar guiden? Den är full av både mer väntade bedömningar och några mer otippade ”miljöbovar”. Generellt kan sägas att det bästa är att välja KRAV- och ekoprodukter, där odlingen  gynnar den biologiska mångfalden. Att välja svenskt är också bra. Svenska råvaror har ofta lägre klimatpåverkan och vi har en striktare lagstiftning som rör bekämpningsmedel än i de flesta andra länder.

Grönt ljus får:

 • De flesta baljväxter (bönor, linser, ärter)
 • Vegokött
 • Bönbiffar, spannmål
 • Kål
 • Rotfrukter
 • Svenska icke-ekologiska samt ekologiska gurkor och tomater

Dessa är de mest hållbara valen, de utnyttjar jordens resurser på att smart sätt och produceras med låg klimatpåverkan.

 

Gult ljus får:
Bland spannmål och rotfrukter, som generellt får grönt ljus, är dessa undantagen som får gult ljus:

 • Ris och quinoa
 • Sötpotatis

Ris har nämligen relativt hög klimatpåverkan och kräver en hel del vatten när det odlas. Du behöver inte sluta äta ris – men kan testa något annat ibland, som svenska matgryn. De ekologiska motsvarigheterna får däremot grönt ljus.

*En del icke-ekologiska grönsaker och frukter från Europa.

I södra Europa kan nämligen vattenåtgången i dessa odlingar vara högre, och bekämpningsmedel användas i högre grad. I vissa fall används växthus uppvärmda med fossila bränslen.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Orange ljus:

 • Flera nötter, som valnötter och mandlar (om de är icke-ekologiska)
 • Kokos
 • Avokado
 • Banan
 • Dadlar

Anledningen till att dessa får orange ljus är främst risken för att biologisk mångfald går förlorad då de odlas i stor skala i ett område som annars är naturligt rikt på andra arter, eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. De ekologiska motsvarigheterna får dock gult eller grönt ljus, som till exempel ekologiska bananer.

 • Haricot verts och sockerärtor från Afrika och Sydamerika som flygs till oss. Svenska och europeiska motsvarigheter får dock grönt ljus, både icke-ekologiska och ekologiska)
 • Sparris, från Europa och Sydamerika (ekologisk sparris från Europa får dock gult ljus för att de inte innehåller bekämpningsmedel, även om mark- och vattenanvändningen och klimatpåverkan fortfarande kan vara stor)

Källa: Vegoguiden från WWF

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.